Кримінальні справи за корупцію – засіб знищення опозиції?

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка

Київ – Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив 24 листопада, що його відомство розпочало тотальну боротьбу із фінансовими зловживаннями. Серед прикладів такої боротьби він наводить слідство у справах екс-прем’єра Юлії Тимошенко та членів її уряду, й затримання у п’ятницю заступника голови Держмитслужби Віктора Бондаря. Проте експерти вважають більшість кримінальних справ проти екс-посадовців політичними.
Перешкоджати спробам розкрадати державні кошти, повертати вже награбоване та карати винних незалежно від політичної приналежності – так окреслив головні завдання Генеральної прокуратури в новому році її очільник Віктор Пшонка.

«Звертаюся до сьогоднішнього уряду: якщо будуть так само з легкістю ставитися до державних коштів, як і попередники – будуть допитуватися тими ж слідчими у тих же кабінетах, і сидітимуть у тих же СІЗО, що й посадовці минулого уряду. Всі рівні перед законом: нова влада – і стара. Гроші держави – не чіпати!» – наголосив Генеральний прокурор.

Звинувачують і вчорашню, і нинішню владу?

Віктор Пшонка повідомив, що з початку року порушено 18 кримінальних справ проти високопосадовців, яких звинувачують у шкоді, заподіяній державі, загалом на суму понад 17 мільярдів гривень. Він відкидає звинувачення в тому, що ці кримінальні справи мають політичний підтекст. На доказ цього Генеральний прокурор навів імена підозрюваних та обвинувачених, серед яких – представники як минулого, так і нинішнього уряду.

«Сьогодні порушили кримінальну справу проти екс-голови Дніпропетровської обладміністрації, а нині заступника голови Держмитслужби Віктора Бондаря, – заявив Пшонка. – Викликали на допит і затримали. За зловживання із метою отримання особистої вигоди».

В обід 24 грудня Віктор Бондар у телефонній розмові підтвердив журналістам, що дійсно знаходиться в прокуратурі, дає свідчення за однією зі старих справ, а про своє затримання нічого не чув.

СБУ, МВС та аудитори шукають нові епізоди у справі Тимошенко

Цього ж дня о третій годині на черговий допит до Генеральної прокуратури була викликана і екс-прем’єр Юлія Тимошенко. Перед ним вона заявила, що кримінальне переслідування має на меті не допустити її до жодних наступних виборів. Після допиту лідер партії «Батьківщина» сказала, що у прокуратурі їй висунули додаткові обвинувачення: в тому, що під час конвертації екологічних коштів у гривню вона завдала державі збитків на майже мільйон гривень. Свою вину Тимошенко заперечує.

«Ще раз наполягаю: пенсії я сплатила правильно. І екологічні кошти як лежали, так і лежать у Держказначействі, на спеціальних рахунках Мінприроди», – зазначила екс-прем’єр.

Тоді як Генпрокурор Віктор Пшонка зауважив, що скоро можуть стати відомі нові епізоди зловживань Тимошенко та членів її Кабміну. Для розслідування злочинів попереднього уряду була оголошена у розшук екс-голова Держказначейства Тетяна Слюз, та проведений міжнародний аудит діяльності кабміну Тимошенко, зауважив Пшонка.

«Ви знаєте про те, що проведений міжнародний аудит, він теж виявив серйозні факти. Триває перевірка СБУ, МВС, і всім виявленим фактам буде дана правова оцінка», – заявив Генеральний прокурор.

«Справи проти корупціонерів» розчищають місце новим корупційним схемам – політологи

Переслідування колишніх та нинішніх посадовців, оголошене прокуратурою – служить не боротьбі з корупцією, а побудові нових її схем, вважає політолог Олександр Палій.

«Зміст існування нинішньої влади – корупція. З усіх посад ідуть гроші у так звані «чорні каси». Крім того, зверніть увагу, підряди на будівництво отримують винятково донецькі фірми. А репресії в країні наростають разом зі зменшенням популярності нової влади», – відзначає експерт.

Політичне переслідування є вагомою, але не єдиною причиною порушення кримінальних справ за розтрату державних коштів, вважає інший політолог, Володимир Фесенко.

«На жаль, є й юридичні підстави порушувати кримінальні справи. Інша річ – що такі приводи були й раніше, і поза сумнівом, нова влада припускається таких самих порушень», – констатує Володимир Фесенко.

Політолог вважає, що спалах кримінальних справ викликаний ще й тим, що Генпрокуратура отримала завдання продемонструвати боротьбу з корупцією, аби зміцнити рейтинг влади.