Екс-міністр Данилишин отримав політичний притулок у Чехії

Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин

Колишній міністр економіки Богдан Данилишин отримав політичний притулок у Чеській Республіці. Про це Радіо Свобода повідомила адвокат Данилишина Маріна Махиткова.
Рішення про це сьогодні ухвалило міністерство внутрішніх справ Чехії. Досі Данилишин перебував у в’язниці попереднього затримання в Празі. Міський суд Праги ще має вирішити питання про звільнення Данилишина з-під варти.

Богдан Данилишин – екс-міністр в уряді Юлії Тимошенко – був затриманий у Празі 18 жовтня минулого року під посольством України поліцією Чехії на підставі запиту Інтерполу.

Богдана Данилишина обвинувачують в Україні за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу. Представники опозиції називають справу сфабрикованою і заявляють про політичне переслідування колишнього міністра уряду Юлії Тимошенко.

Радіо Свобода запитало адвоката Маріну Махиткову, як зустрів повідомлення про надання політичного притулку сам Данилишин.

– Думаю, що він був дуже здивований, я б не боялась сказати, що він був у шоку. Звичайно, що це було відносно несподіване рішення. У першу мить здається, що до нього не доходили всі наслідки цього рішення. Та упродовж години-двох, коли ми з ним розмовляли, він дуже зрадів і був щасливий. Він висловив велику подяку як чеському Міністерству внутрішніх справ, так і Чехії за те, що його прохання було вирішене позитивно.

– Які права, згідно із законодавством, належать особі, яка отримує в Чехії політичний притулок?

– Пан Данилишин має однакові права, але, звичайно, й обов’язки, як і громадяни Чеської Республіки, за винятком політичних прав, передусім права вибирати і бути обраним. Тобто він має право перебувати на теренах Чехії і це право не обмежується часовими рамками. Він має право отримати документ, що надає йому право подорожувати, в тому числі й поза теренами Чеської Республіки, він має право тут працювати, має право на соціальне і медичне обслуговування, тобто все так, як би він був громадянином Чехії. Він, згідно з чеським законодавством, також має право просити про житло і отримати дотації на проживання.