Доступність посилання

ТОП новини

Арешти опозиціонерів можуть продовжитися під час свят


Київ – Святкові дні можуть позначитися новими репресивними заходами проти опонентів влади. Таку думку висловлюють самі опозиціонери. Адже в ці дні репресивні заходи привернуть до себе менше уваги. Разом з тим, експерти зазначають, що за умов, коли правоохоронці переслідують виключно опозиціонерів і не помічають зловживань чинних можновладців, це дуже негативно позначається на довірі суспільства до влади.

Ще кілька політиків з опозиції можуть потрапити за ґрати протягом січня 2011 року, зазначає заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Доки триватимуть зимові свята, населення звертатиме менше уваги на політику. Відтак, це слушний момент для того, щоб проводити арешти без особливого резонансу, каже опозиційний віце-спікер.

«Інтуїтивно відчуття у мене, що перед святом бажано зробити «добру справу» проти своїх опонентів. Тож я гадаю, що це не останні арешти в контексті Нового року і Різдва Христового, а там ще й до Водохреща можна когось залучити до в’язниці», – припустив Микола Томенко.

Він також зауважив, що арешти з політичним підтекстом дискредитують в очах міжнародної спільноти не тільки правоохоронців, а й державу загалом.

Влада ризикує отримати зворотною реакцію – експерт


На думку соціолога Євгена Головахи, переслідування за кримінальними статтями лише представників опозиції дискредитує чинну владу також і в очах населення. У суспільстві поступово накопичуватиметься негативне враження, каже експерт.

«Якщо влада знаходитиме корупціонерів лише у стані опозиції, то це викличе зворотну реакцію, так званий ефект бумерангу. Коли затримують опозиціонерів, то люди це розцінюють як загрозу для свободи в країні», – зазначив Головаха.

Протягом цього року кримінального переслідування зазнали кілька колишніх чиновників із уряду Юлії Тимошенко та з підконтрольних Кабінету Міністрів відомств.

Першими були заарештовані колишній заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, екс-голова Держмитслужби Анатолій Макаренко та його колишній заступник Тарас Шепітько, пізніше – колишній заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Найгучнішим став арешт екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Тим часом, у розшуку перебуває екс-голова Держказначейства Тетяна Слюз. Вирішується питання про екстрадицію з Чехії екс-міністра економіки Богдана Данилишина.

Регулярно ходять до прокуратури давати свідчення перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, та голова партії, колишній голова уряду Юлія Тимошенко.

Також у грудні цього року прокуратура поновила кримінальну справу 10-літньої давнини проти народного депутата від БЮТу Андрія Шкіля за участь в акції «Україна без Кучми».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG