Доступність посилання

ТОП новини

В Україні тривають допити та арешти опозиційних політиків


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Київ – Коло опозиціонерів-фігурантів кримінальних справ розширюється, а представники провладної парламентської більшості, які очолюють профільні комітети Верховної Ради заявляють, що про це нічого не знають. Тим часом набирають обертів акції протесту проти політичних арештів.

Народного депутата від НУНС В'ячеслава Кириленка допитали у Слідчому управлінні прокуратури міста Києва у справі про бійку в залі пленарних засідань Верховної Ради України 16 грудня нинішнього року. Про це Радіо Свобода опозиціонер повідомив особисто. Він заявив, що допит є частиною системного тиску з боку влади на опозиційні сили.

«Кожен опозиціонер повинен пам’ятати про можливість кримінального переслідування, навіть тоді, коли на це немає підстав. Тенденція в країні тривожна, бо всі ці допити набули виразного політичного забарвлення – лише опозиційні політики свідчать і про події у парламенті, і про події поза парламентом. Політичні переслідування дуже швидко, як показує історія, переходять у політичні репресії», – каже Кириленко.

Протести тривають, а Карпачова в СІЗО

Тим часом набирають обертів протести проти політичних арештів. Так відбувся мітинг під стінами офісу уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини Ніни Карпачової з вимогою звільнити екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Прокуратура його звинувачує у розкраданні державного майна, перевищені службових повноважень та використанні підроблених документів.

Утім, омбудсмен протестувальників чути не могла, оскільки її не було на робочому місці. Ніна Карпачова відвідувала Лук’янівський слідчий ізолятор у Києві, куди з установи СБУ перевели Юрія Луценка. Про це телефоном народним депутатам від БЮТ і партії "Народна самооборона" повідомила сама Карпачова. Вона уточнила, що займається питаннями забезпечення прав заарештованих, зокрема, й Юрія Луценка.

Дружина та донька Корнійчука опинилися в лікарні – Онопенко

Голова Верховного Суду Василь Онопенко
Надію на дотримання норм права висловив і голова Верховного Суду Василь Онопенко, чийого зятя, екс-заступника міністра юстиції в уряді Юлії Тимошенко Євгена Корнійчука майже тиждень тому затримала прокуратура. Приводом стало те, що він, коли перебував державній на посаді, підписав листа, яким дозволив проведення конкурсу на юридичне обслуговування "Нафтогазу" у одного виконавця, фірми, яку він раніше очолював. Василь Онопенко не давав правових оцінок ситуації, але зазначив, що психологічний тиск є її складовою, адже Євгена Корнійчука затримали щойно в нього народилася донька.

«Євген Корнійчук дуже радів. Він був присутній підчас пологів. Потім його а запросили в прокуратуру. Він пішов і не повернувся. Його одразу ж затримали, по суті, заарештували. Дочка була в тяжкому стані. Не стало молока. Потім це відобразилося і на дитині. Нині вона в київській лікарні «Охмадит», під крапельницями», – розповів Онопенко.

Василь Онопенко не спростував того, що затримання Євгена Корнійчука може бути одним з методів тиску на голову Верховного Суду, з метою примусу до відставки. Говорячи про цю та інші кримінальні справи, Василь Онопенко наголосив на необхідності виключити політичну складову з діяльності правоохоронних органів.

Депутати з більшості уникають коментарів

Тим часом у профільних комітетах Верховної Ради ситуацію не коментують. Від оцінок на тему відносин прокуратури та політиків з опозиції відмовився голова парламентського комітету з питань прав людини, народний депутат від Народної партії Олег Зарубінський.

«Не можу. Ні, ні. Я не в інформаційному полі, тож, вибачте», – заявив він.

Не зміг прокоментувати, голова парламентського комітету з питань правосуддя, народний депутат від Партії Регіонів Сергій Ківалов.

«Я по-перше, зараз… У нас тут захід спільний в Академії. Я в Одесі», – запевнив Ківалов.

Раніше, Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що в розслідуванні будь-яких кримінальних справ прокуратура не звертатиме увагу на те, яку владу представляють фігуранти, колишню чи нинішню.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG