Доступність посилання

ТОП новини

Уряд США занепокоєний арештами українських опозиціонерів


Уряд Сполучених Штатів стурбований кримінальним переслідуванням представників Кабінету Міністрів, який очолювала Юлія Тимошенко. По це йдеться у заяві, текст якої оприлюднило посольство США в Україні.

«Незважаючи на те, що уряд США, як правило, не коментує конкретики окремих справ, ми висловили українському уряду наше занепокоєння: з корупцією потрібно боротися, але переслідування правоохоронними органами не має бути вибірковим або політично вмотивованим», – йдеться в заяві.

Уряд США також висловив свою стурбованість тим, що коли переслідують, за кількома винятками, лише тих високопосадовців, які пов’язані з попереднім урядом, це виглядає як вибіркове переслідування політичних опонентів.

У Генпрокуратурі не бачать політичних переслідувань

Тим часом у Генеральній прокуратурі України наголошують, що процесуальних порушень по жодній кримінальній справі, порушеній щодо високопосадовців, не виявлено і у всіх затриманнях немає політичних підстав.

Такі висновки були зроблені на засіданні колегії з розгляду питання щодо стану досудового слідства у резонансних кримінальних справах, що відбулося 29 грудня.

«Щоразу, коли органи прокуратури викривають корупційні дії політиків чи посадовців, розпочинається жорстка протидія із залученням усіх можливих засобів. Водночас з цим відбувається маніпулювання свідомістю громадян, яким нав’язується думка про «заполітизованість» правоохоронних органів. Не секрет, що йдеться про злочини в економічній сфері. Ці збитки підтверджено актами КРУ, Рахункової палати, незалежними міжнародними аудиторами. Сума заподіяної шкоди по всіх кримінальних справах, порушених щодо високопосадовців, становить мільярди гривень та мільйони євро. Але закон один для всіх, незалежно від посади та політичних уподобань», – йдеться у повідомленні Генпрокуратури.

Повідомляється також, що учасники колегії ретельно розглянули питання щодо законності порушення кримінальних справ стосовно високопосадовців, обрання адекватної міри запобіжного заходу та затримання, додержання вимог законодавства при проведенні слідчих дій, тримання обвинувачених в слідчих ізоляторах.

На колегії було наголошено на необхідності повернення вкрадених грошей у казну держави. За результатами роботи колегії ухвалене відповідне рішення.

Екс-урядовець оголосив голодування після арешту

Колишній перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук оголосив голодування на знак протесту проти свого арешту, повідомляє прес-служба Української соціал-демократичної партії, лідером якої є Корнійчук.

За повідомленням, завтра адвокати мають намір оскаржити рішення суду в апеляційному порядку.

Сьогодні Печерський районний суд Києва обрав міру запобіжного заходу для Корнійчука у вигляді арешту терміном на два місяці. Таким чином суд задовольнив подання Генеральної прокуратури України.

Колишнього урядовця затримали 22 грудня після допиту в ГПУ. Прес-служба Генпрокуратури повідомила, що проти нього порушили кримінальну справу за статтею «перевищення службових повноважень, яке спричинило тяжкі наслідки».

24 грудня Генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що наразі порушили 18 кримінальних справ щодо високопоставлених посадових осіб попереднього, а також нинішнього уряду.

Найбільш резонансні із цих справ – проти самої Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG