Стрічку про Ходорковського знищили перед «Берлінале»

Німецький кінорежисер Сирил Туші

Прага – Майже детективна історія сталася цими днями у Берліні. Незадовго до відкриття міжнародного кінофестивалю «Берлінале» невідомі знищили документальну стрічку німецького кінорежисера Сирила Туші «Ходорковський». Прем’єра фільму мала відбутися 14 лютого в рамках фестивалю, а потім – до 20 лютого – планувалося ще 3 покази. Режисер, який знімав свою 100-хвилинну стрічку протягом кількох років у Москві та Читі, сподівається, що встигне протягом тижня відновити фільм. Про це Сирил Туші розповів Радіо Свобода.
Коли вранці 4 лютого працівники берлінської студії Сирила Туші прийшли в офіс – вони побачили, що двері виламані, а комп’ютери щезли. В одному з них була стрічка про колишнього керівника ЮКОСа. «Знищили фінальну версію фільму про Ходорковського. П’ять дверей були виламані. Чотири комп’ютери вкрали з монтажної кімнати. Ба ні, навіть п’ять! В одному з них був змонтований вже готовий фільм про Ходорковського. Четвертого лютого з 9-ї ранку ми давали свідчення поліції», – розповів режисер Радіо Свобода.

Представники берлінської поліції називають дії зловмисників «у вищій мірі професійними» і зазначають, що ніякі цінні речі, які також були в офісі, не зацікавили цих осіб, а лише файли, які містились на жорстких дисках.

Сам Сирил Туші не уявляє, хто це міг зробити, але каже, що таке сталося з ним вперше за десятки років. На його думку, мета зловмисників – «залякати режисера, який наважився зняти фільм про опального олігарха». «Але я не хочу нагнітати паніку», – зауважив автор фільму.

Мета фільму – показати силу і суперечності Ходорковського

Робота над стрічкою, за словами режисера, тривала 5 років, у ній зібрані всі можливі очевидці справи колишнього керівника ЮКОСа від часу його арешту в жовтні 2003-го – батьки, перша дружина, син, друзі. «Це – історія Ходорковського від самого початку: від його перебування у комсомолі до нинішнього часу. Фільм детально розповідає про його життя. Для мене було важливо показали силу і суперечності цієї постаті. Якщо я захищаю Ходорковського зараз – це не означає, що він позитивний персонаж. Або негативний. Я зробив фільм, я співпереживаю з ним», – зазначає Сирил Туші.

Найважче, каже він, було зустрітися із самим Михайлом Борисовичем, «але тут допоміг випадок – вдалося поговорити з ним у суді». Режисерові дали тільки 10 хвилин на зустріч із Ходорковським, «а за спиною стояли люди з автоматами через плече».

Сирил Туші, який є нащадком російської родини, що втекла від революційних подій 1917 року, вважає, що ця стрічка про нинішнього політичного в’язня Михайла Ходорковського є надзвичайно важливою, і що її повинні побачити не тільки на фестивалі у Берліні, а й обов’язково у Росії.

«Ми зробимо все можливе, будемо працювати ночами безперестанку, щоб спробувати врятувати стрічку і представити її на фестивалі», – наголошує режисер. – «Це жахливо... Я себе ненавиджу за той страх, який я відчув, але тепер я впорався зі своїми почуттями. І фільм – незважаючи ні на що – ми покажемо».

Днями газета «Берлінер Пост» повідомила, посилаючись на оргкомітет «Берлінале», що показ фільму «Ходорковський» у рамках фестивалю не буде зірваний: журі має копію стрічки, хоча і без німецьких субтитрів.

Довідка для сайту:

Режисер-документаліст Сирил Туші народився у 1969 році у німецькому Франкфурті-на-Майні. У 1992 році його перший короткометражний фільм «Франкфурт на морі» брав участь у кількох німецьких кінофестивалях. Його стрічка «Нічна країна» отримала приз Нью-Йоркської академії у 1996 році.

Зйомки документального фільму про Михайла Ходорковського Сирил Туші розпочав у 2005 році, після того, як побував на кінофестивалі у російському місті Ханти-Мансійську. Тоді, за словами режисера, він вперше дізнався про справу Ходорковського.

Зараз компанія Сирила Туші Lala Films працює над підготовкою сценарію про Джуліана Ассанжа, засновника інтернет-ресурсу WikiLeaks.

Прадідусь Туші був росіянином, жив у Санкт-Петербурзі, на початку 20 століття, був власником чавунно-ливарного заводу, що виготовляв ліхтарі і мости. Після Жовтневої революції він залишив Росію.