Тимошенко відмовилася від запитань до Ющенка

Київ – Колишні соратники часів Помаранчевої революції зустрілися у середу в залі Печерського районного суду. На судовому процесі над Юлією Тимошенко свідчив колишній Президент України Віктор Ющенко та його колишній радник з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. Екс-Президент заявив, що Юлія Тимошенко відмовилася від вигідної ціни на газ для України, яку запропонували росіяни на переговорах наприкінці 2008-го – початку 2009 років. Соратники Тимошенко кажуть, що Президент лжесвідчив під присягою.
Колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відмовилася ставити запитання свідку, викликаному до Печерського суду стороною обвинувачення ,– Вікторові Ющенку.

«Я не буду задавати запитання Вікторові Андрійовичу тому, що я не хочу, щоб у цьому суді судили Помаранчеву революцію. Я не хочу, щоб тут були склоки і з’ясування стосунків між Президентом і Прем’єр-міністром, які прийшли за вагомої підтримки народу. Не хочу тішити Банкову», ­– заявила Тимошенко.

Ющенка закидали яйцями

Віктор Ющенко підчас свідчень у суді, зокрема, заявив, що чинна влада має розірвати невигідні для України газові угоди з Росією, а Печерський суд повинен викликати як свідків прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна та голову російського «Газпрому» Олексія Міллера. Екс-Президент також заявив, що Юлія Тимошенко домовилася з Володимиром Путіним про завищену ціну на газ заради перемоги на президентських виборах 2010 року.

Your browser doesn’t support HTML5

Ющенка під час суду закидали яйцями


«Мотив тут міг бути, безумовно, не економічний. А політичний мотив міститься у тому, що немає кращого, ніж коли на президентські вибори йде прем’єр-міністр, який підписав угоду з прем’єр-міністром Росії. Два спасителі приходять. Росії треба мати услужливого проросійського лідера, а якою ціною це оплачується, не так важливо. Була зроблена підміна національних інтересів політичною доцільністю», – припустив Ющенко.

Коли автомобіль Віктора Ющенка виїжджав з двору Печерського райсуду, прихильники Юлії Тимошенко, скандуючи «Ганьба!», закидали його яйцями.

Ющенко говорив про політику, а не про суть справи – Власенко

Заяви Віктора Ющенка у суді захист Юлії Тимошенко розцінив як політичні. На цьому наголосив депутат від БЮТ Сергій Власенко.

«Юлію Володимирівну звинувачують в одному: що вона нібито замість Кабінету Міністрів дала вказівку «Нафтогазу» підписати контракти. А чи добрі контракти, чи просить Ющенко допитати Путіна, чи не просить Ющенко допитати Путіна, до матеріалів кримінальної справи не має ніякого відношення», ­– зазначив Власенко.

Сторона обвинувачення не бачить сенсу у залученні Путіна та Міллера до процесу, повідомив прокурор Михайло Шорин. Він також нагадав про суть звинувачень на адресу Тимошенко.

«Ніхто з російської сторони не викликався. Обвинувачення пред’явлене у перевищення повноважень і влади, тому немає необхідності допитувати російську сторону», – наголосив Шорин.

Закон не забороняв Тимошенко видавати директиви – Соколовський

У справі Юлії Тимошенко свідчив також колишній радник Президента Богдан Соколовський. Він був обурений своїм примусовим приводом. Соколовський наголосив, що не отримував «жодного листа» від суду.

А щодо суті судового процесу він зазначив: «Я не знаю таких нормативних, законних актів, які б забороняли Тимошенко підписувати особисті вказівки громадянину Дубині чи будь-якому громадянину».

Процес у газовій справі має продовжитися у четвер допитом підсудної. Суддя Родіон Кірєєв ухвалив відповідне рішення попри те, що захист попросив суд перенести допит Юлії Тимошенко на понеділок, для того, щоб вона змогла підготуватися.