Тимошенко: «Я не визначала ціну газу на 10 років!»

Київ – У середу Юлія Тимошенко нарешті погодилася дати в Печерському районному суді Києва свідчення у справі проти неї. У них екс-прем’єр спростувала всі пункти обвинувачення і попросила закрити справу за відсутності складу злочину. Суд їй відмовив. Докази, наведені підсудною, не змінять перебігу справи і не прискорять її завершення, вважає і сторона обвинувачення, і представники парламентського комітету з правосуддя.
Юлія Тимошенко погодилася свідчити у своїй справі, хоча ще вчора заявляла, що даватиме свідчення лише тоді, коли суддя погодиться допитати всіх свідків та експертів, яких вона пропонувала, і коли вона отримає ще дві доби на підготовку.

Даючи покази, лідер «Батьківщини» поетапно спростовувала всі тези обвинувачення. Вона заявила, що формування її позитивного іміджу, про яке там ідеться, є не злочином для політика, а його обов’язком. Вона запевнила, що не імітувала подолання газової кризи, як написала прокуратура, а подолала її, оскільки в час її прем’єрства Україна отримувала газ за ціною, удвічі нижчою за ринкову.

Юлія Тимошенко вказала, що її обвинувачують на основі факсимільних копій документів, які в експертизі обвинувачення названі оригіналами. А крім того, сказала Тимошенко, обвинувачі говорять про збитки державі, але не спираються на бухгалтерську звітність і не наводять доказів того, що вона мала на меті особисту вигоду під час газових перемов.

Зрештою, екс-прем’єр вже увісімнадцяте попросила закрити справу через відсутність складу злочину й відпустити її. Суддя Родіон Кірєєв відмовив.

Чи буде вирок у п’ятницю?

На суді представники Генпрокуратури кілька разів заявляли, що свідчення Тимошенко майже не містять нової інформації та доказів її невинуватості. Більше того, її звинуватили в надмірному цитуванні законів та наведенні порівнянь, що справи не стосуються. Подібну думку поділяє і депутат-регіонал, член комітету з питань правосуддя Вадим Колесніченко.

«Судовий процес уже «перевалив» за половину, але не можна говорити, що він завершиться днями. Це питання щонайменше 2-3-х тижнів. Тимошенко обрала не правову, а політичну стратегію захисту, і її заяви розраховані не так на суд, як на прихильників», – сказав Колесніченко.

Раніше депутати-б'ютівці та деякі експерти говорили, що вирок можуть оприлюднити в п’ятницю, понеділок чи вівторок.

Угоди 2009 року передбачали зміну ціни за бажанням сторін

Даючи свідчення, Тимошенко зауважила, що коли тодішній Президент Віктор Ющенко відкликав очільника «Нафтогазу» Олега Дубину з Москви у 2008 році і той не зміг підписати більш вигідних газових угод, вона мала намір його звільнити. Віктор Ющенко днями свідчив у суді, що не відкликав Дубину з переговорів у Росії.

Колишній Прем’єр-міністр озвучила ті пункти газових угод, які дають змогу змінювати базову ціну на газ. А отже, за її словами, не вона завела Україну до газової пастки, бо угоди 2009 року не зобов’язують 10 років поспіль купувати блакитне паливо в Росії за високою ціною.

«Пункт 4.4 угоди. Цитую: «Якщо якась зі сторін заявить, що ситуація на ринку змінилася і ціна в контракті не відображає ринкових умов, сторони можуть відповідно до контракту визначити нову ціну». Досі діє й попередня угода, яка передбачає, що протоколи про базову ціну треба прописувати щороку», – заявила екс-прем’єр.

Тимошенко не може побачитися з духівником

Ще одна деталь: на останніх засіданнях Юлія Тимошенко, як і раніше, просила надати їй додатковий час. Для отримання не лише юридичної, а й духовної допомоги. Утім, вчора й сьогодні на її прохання виділити бодай півгодини для спілкування з її духовним наставником суддя відмовив.

Раніше екс-прем’єр не розповідала журналістам про свого духівника. Він є настоятелем головного собору УПЦ Київського патріархату, розповів про духовного наставника Тимошенко під час перерви в суді народний депутат від БЮТ Віталій Чудновський.

«У Юлії Тимошенко дійсно є духовний наставник. Це протоієрей Борис Табачек, настоятель Свято-Володимирського кафедрального собору в Києві. У нього вона традиційно сповідується і проводить певний час. На жаль, українське законодавство не дозволяє спілкуватися зі власним духівником у СІЗО, тож захист Тимошенко попросив суддю дозволити це під час перерв у засіданнях. Але Юлію Володимирівну позбавили можливості задовольняти свої духовні потреби», – зазначив Чудновський.

У середу також стало відомо, що скарги на ці та інші дії судді Родіона Кірєєва вже розглядає Вища рада юстиції, хоча провадження щодо незаконності його дій ще не відкривали.