Доступність посилання

ТОП новини

Справу Тимошенко завершують чи затягують?


Київ – Юлія Тимошенко у вівторок не дала показів у Печерському районному суді, хоча до цього її закликав суддя Родіон Кірєєв. Екс-прем’єр заявила, що даватиме покази лише після того, як будуть допитані всі свідки та експерти. Суддя ж уже в середу має намір заслухати всі клопотання, щоб завершити судове слідство. Однак і у владі, й в експертному середовищі прогнозують затягування справи. А під стінами суду не вщухають пристрасті: прихильниці Тимошенко побилися з «Беркутом».

У вівторок під стінами Печерського районного суду вирували пристрасті. Коли декілька невідомих чоловіків порвали плакат прихильників Тимошенко і побігли за кордон міліції у двір Печерського суду, учасники мітингу стали звинувачувати охоронців у провокаціях. Потім декілька жінок накинулися з кулаками на «беркутівців», які прикривали від’їзд «автозака» з Юлією Тимошенко.

Печерський Суд. Сутички з міліцією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тим часом у залі суду, що розглядав справу Юлії Тимошенко, яку звинувачують у нанесенні збитків під час підписання газових угод 2009 року, не вщухали перепалки між суддею Родіоном Кірєєвим та стороною захисту. Каменем спотикання стало бажання судді заслухати покази обвинуваченої й завершувати судове слідство. І бажання Юлії Тимошенко говорити лише після того, як допитають усіх свідків. Зокрема, Юрія Маслака, який очолював експертизу, котра нібито доводить вину Тимошенко, та співавтора альтернативної судово-економічної експертизи Петра Андрушка, яка містить докази невинуватості колишнього прем’єра.

«Я згодна і буду давати покази, але лише тоді, коли, за вимогами КПК, будуть заслухані всі свідки, всі експерти, та проведені необхідні експертизи. І незалежно від того, яке рішення ухвалить суд, мені потрібні два дні, щоб усе узгодити із захисниками», – заявила на суді Юлія Тимошенко.

У відповідь суддя оголосив перерву до наступного ранку.

Єдиний імовірний доказ у справі – виправдовує Тимошенко – адвокат

Адвокат Юлії Тимошенко Микола Сірий зауважує, що експертиза Андрушка є чи не єдиним доказом у справі, який відповідає вимогам закону, спирається на фінансову звітність, а не на припущення.

«Сьогодні в матеріалах справи є висновок висококласного фахівця, до якого поза сумнівом, приєднаються й інші, – що немає складу злочину в діях Прем’єр-міністра, коли він бере участь в перемовах, коли реалізуються їхні результати. Це не є злочином – ось головне в цьому висновку», – зазначив Микола Сірий.

Інший захисник Тимошенко, Олександр Плахотнюк, припускає, що вирок у її справі оголосять із дня на день. Більш конкретні терміни назвав депутат від БЮТ Олександр Гудима: крапку у справі, зауважив він, найімовірніше, поставлять у п’ятницю.

Інакше вважають у провладній більшості Верховної Ради. Зокрема, депутат-регіонал, заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Валерій Бондик констатує, що час завершення справи спрогнозувати важко – зокрема і через те, що захист, за його словами, намагається затягнути процес.

«Підсудний, за законом, має право давати покази чи відмовитися від цього. Це тактика. Тимошенко завдяки адвокатам обізнана зі стратегією, і саме такі дії вона обрала. Юридично ця тактика бездоганна, але вона має на меті лише затягувати судовий процес», – зауважив Бондик.

Тягнути вигідно обом сторонам – експерт

Багато експертів вважають, що чинна українська влада зацікавлена у якнайскорішому завершенні справи проти колишнього Прем’єр-міністра, зазначає політолог Олексій Голобуцький. Однак, на його думку, нині склалася ситуація, в якій і Януковичу, і Тимошенко найвигідніше затягувати справу.

«Здавалося б, засудження Тимошенко дасть змогу оскаржити газові угоди. З іншого боку, для України такий варіант буде найгіршим. Бо для Росії це не аргумент. Напередодні виборчих перегонів ні президент Росії Дмитро Медведєв, ні прем’єр Володимир Путін не підуть на жодне пом’якшення. До того ж, поспішний вирок викличе погіршення стосунків чинної влади з міжнародною спільнотою», – зазначив політолог.

За словами Олександра Голобуцького, у колах Тимошенко теж розуміють, що чим більше тягнутиметься процес, тим краще влада зрозуміє, що їй невигідно засуджувати екс-прем’єра.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG