Доступність посилання

ТОП новини

Газові контракти Росії з Україною «виписані наче для ворога» (європейська преса)


Прага – Європейська преса, пишучи сьогодні про Україну, продовжує звертати головну увагу на процес над Юлією Тимошенко і на нові газові суперечки між Україною й Росією навколо газових контрактів 2009 року, через укладення яких і судять нині колишнього Прем’єр-міністра.

Перебування в ув’язненні негативно відображається на Юлії Тимошенко з наближенням до кінця «показового процесу» над нею, пише провідний британський щоденник The Times. Кореспондент газети інформує читача про те, що до ув’язнення спричинилися відмови Тимошенко вставати перед суддею, і про десятирічний термін, який може їй загрожувати.Автор звертає увагу, що долю колишнього прем’єра вирішуватиме молодий суддя з досвідом лише два роки. У статті йдеться про те, що цей процес ставить демократію в Україні під сумнів і викликає нарікання міжнародної спільноти з приводу його «показовості». Автор статті також наводить слова деяких прихильників Тимошенко, які попереджають про нові, не виключено, бурхливі протести проти Президента Віктора Януковича, якщо Юлію Тимошенко ув’язнять. Дехто з них навіть каже, що будуть не тільки люди на вулицях, але й кров, бо ж «ідеться про демократію».

Англомовна газета з Росії The Moscow Times пише тим часом про бажання України змінити газові угоди з Росією 2009 року, які Київ вважає нині за надто невигідні. Щоденник пише, що Прем’єр-міністр України Микола Азаров запевняв днями, що дедалі напруженіша суперечка про це між Москвою і Києвом не призведе до нової «газової війни» між ними і нового зриву постачання газу до Європи. Україна дотримуватиметься нинішнього контракту, доки не домовиться про новий. Москва раніше вже давала знати, нагадує газета, що Україна може розраховувати на нижчу ціну, якщо приєднається до Митного союзу Росії, Казахстану й Білорусі або ж об’єднає «Нафтогаз України» з російським «Газпромом»; Україна ж відкинула ці пропозиції, назвавши вступ до Митного союзу «абсолютно не реалістичним».

Російська ж газета «Коммерсант» друкує інтерв’ю з Президентом України Віктором Януковичем, який назвав «сумнівною» й «суперечливою» формулу ціни на газ 2009 року. За нею Україні доводиться платити за газ «приблизно на 200 доларів більше», ніж Німеччині.До того ж удвічі вища плата за транзит газу, тож Україна щороку переплачує за газ по 5–6 мільярдів доларів, або близько 20 відсотків щорічного бюджету країни, каже Янукович. Тим часом у час «непростих реформ» ці кошти могли б піти на соціальні виплати, тож Україна вважає, що це несправедливо. За його словами, умови чинних контрактів «виписані наче для ворога», і не варто Росії нині радіти, що вона «знайшла спосіб 2009 року змусити Тимошенко підписати цю угоду». Президент також висловив здивування тим, наскільки «некоректно» і «принизливо» Росія запрошувала Україну вступати в Митний союз, але заявив, що Київ і далі вивчає можливість такого вступу, тільки що результати будуть через кілька років, коли буде видно, як працюватиме Митний союз, особливо після того, як його члени вступлять до Світової організації торгівлі.Щодо справи Юлії Тимошенко – Президент наполягав, що судова система в Україні «незалежна» і що голова держави не має права впливати на неї.Ситуація з Тимошенко, мовляв, для нього не вигідна, але він «не може наказувати судові».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG