Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські відносини чекає «напівхолодна війна»?


Київ – Українсько-російський газовий конфлікт продовжує загострюватися. Президент України Віктор Янукович назвав ціну російського газу некоректною, газові контракти такими, що дискредитують стратегічні відносини між Києвом та Москвою, і зазначив, що документи, необхідні для оскарження цих контрактів у міжнародних судах, готові. У російському ж «Газпромі» називають заяви української сторони безпідставними. А прем’єр-міністр Росії Володимир Путін сказав, що запуск газопроводу «Північний потік» дозволить позбутися «диктату транзитних країн».

«Умови (газових контрактів) виписані ніби для ворога. Ці контракти дискредитують стратегічний рівень наших відносин». Про це український Президент Віктор Янукович заявив в інтерв’ю газеті «Комерсант». За його словами, Україна фактично оформила матеріали для оскарження умов постачання російського газу в міжнародному арбітражі.

Натомість у «Газпромі» заявляють, що всі претензії Києва щодо ціни російського газу безпідставні. Голова правління російського монополіста Олексій Міллер зазначив, що Україна отримує дешевше паливо, ніж багато її сусідів, при цьому ставка транзиту через українську територію для Росії вища, ніж у низці європейських країн.

«Ціна газу для України нижча, ніж для Польщі, Угорщини, Туреччини та Румунії. Складається таке враження, що наші українські партнери сіли у потяг під назвою «дешевий російський газ», не знають, на якій зупинці вийти. Але так можна заїхати дуже далеко. Добре, якщо не у глухий кут», – наголосив Міллер.

Російський прем’єр Володимир Путін, який у вівторок запускав газопровід «Північний потік», сказав, що із його введенням Україна втрачає ексклюзивне становище країни, через яку транспортується російський газ. За словами Путіна, «Північний потік» дозволить позбутися «диктату транзитних країн».

Спільне підприємство…

Але, зважаючи на наближення парламентських виборів в Україні та обіцянки влади щодо покращення стосунків із Росією, команда Януковича робитиме усе, щоб домовитися з Москвою, зазначив Радіо Свобода директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. А результатом цих домовленостей може стати спільне підприємство, яке контролюватиме активи газотранспортної системи України.

«За моєю інформацією, такий варіант наполовину погоджений у Міністерстві енергетики України, – каже Марунич. – Але українська сторона хотіла також залучити до цього спільного підприємства якусь велику європейську компанію, якогось великого споживача. І саме на цьому моменті варіант домовленостей пробуксовує».

… чи інформаційні атаки

Нинішній обмін різкими заявами між Києвом та Москвою є небезпечним для подальшого розвитку відносин між цими країнами, зазначає український експерт Володимир Фесенко. Але, на його думку, наразі це загострення далі оскарження газових договорів з боку України у міжнародних судах та інформаційних атак не дійде.

«Ця емоційна фаза небезпечна, але я б не робив висновків, що рубікон уже перейдений, – говорить Фесенко. – Ситуація щодо газових питань, швидше за все, дійде до міжнародного арбітражу. А у загальнополітичних стосунках нас чекає напівхолодна війна з взаємними інформаційними атаками, у першу чергу, з атаками з боку Росії».

Згідно ж із нинішніми газовими контрактами, у четвертому кварталі цього року вартість російського газу для України становитиме 400 доларів за тисячу кубів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG