Доступність посилання

ТОП новини

Янукович похвалився здобутками та «спотвореннями»


Київ – Президент невдовзі внесе на розгляд Верховної Ради цілу низку законопроектів, спрямованих на подальше впровадження реформ. Про це Віктор Янукович заявив у вівторок на урочистому засіданні парламенту з нагоди 20-річчя Незалежності. Опозиція проігнорувала урочистості й подальшу роботу парламенту, протестуючи проти ув’язнення своїх лідерів. Попри це парламентська більшість ухвалила цього дня низку законопроектів.

Вигуками «ганьба!» зустріла опозиція Президента Віктора Януковича та інших високопосадовців, насамперед, Генпрокурора Віктора Пшонку.

На знак протесту проти політичних репресій фракція «БЮТ-«Батьківщина» та більша частина фракції НУНС залишили сесійну залу. А свої місця вони накрили великими полотнищами з портретами Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Згодом спікер Володимир Литвин, коментуючи демарш опозиції, назвав його виявом демократії.



Президент зізнався, як влада піклується про бізнес

Виступаючи перед депутатами, Президент Віктор Янукович висловив задоволення, що нарешті парламент став працювати злагоджено і ефективно. Президент окреслив подальші реформи, які він ініціюватиме і запропонує на затвердження Верховної Ради.

«Серед пріоритетних напрямів законотворчої роботи парламенту – глибока реформа аграрного сектору, ключовою ланкою якої є реформа земельних відносин», – зазначив Президент.

Також Віктор Янукович пообіцяв завершити приватизаційний процес в Україні і зауважив, що «законодавча база приватизації вже давно не відповідає потребам сьогодення».

У промові глави держави не обійшлося без конфузу, які вже стали для нього традиційними. Так, говорячи про здобутки влади, Віктор Янукович серед іншого зазначив, що «спотворюються умови для розвитку підприємництва».

Депутат п’яти скликань та екс-спікер Іван Плющ, виступаючи на урочистому засіданні, наголосив на важливості збереження української ідентичності.

«Не ототожнюйте поразку Віктора Ющенка на президентських виборах як поразку української національної ідеї, яка була серцевиною Майдану 2004 року», – закликав він.

Опозиція визначилася з пріоритетами

Після завершення урочистостей опозиція повернулася до сесійної зали і голова фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко виступив із промовою, назвавши абсурдною ситуацію, коли Юлію Тимошенко судять за кримінальною статтею за політичне рішення. Він наголосив, що за таких умов фракція працюватиме не в сесійній залі, а в Печерському суді Києва. Після цього б'ютівці залишили сесійну залу. Згодом заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв пояснив на брифінгу, що в сесійній залі залишатимуться лише доповідачі з тих законопроектів, які розглядатиме парламент.

Натомість на засіданні фракції НУНС із її складу виключили 12 депутатів, які вступили до більшості або проголосували за ратифікацію Харківських угод. Проте нашоукраїнці роботу парламенту не бойкотуватимуть.

«З величезним запізненням ми зробили те, що потрібно було зробити вже давно», – заявив Радіо Свобода заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків.

Представники більшості натомість ухвалили дев’ять законопроектів, зокрема, остаточно схвалили пенсійну реформу. До закону, який передбачає підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років, депутати внесли лише незначні правки. Закон про пенсійну реформу має набути чинності, в разі підписання його Президентом, 1 жовтня. Також внесли зміни до закону про Збройні сили, розширивши коло випадків, коли військовослужбовці можуть застосовувати зброю в мирний час, зокрема, для боротьби проти піратства й тероризму.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG