Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат: не узалежнюймо євроінтеграцію України від справи Тимошенко


Польський депутат Європейського Парламенту Павел Залевський
Польський депутат Європейського Парламенту Павел Залевський

Варшава – Польський депутат Європейського парламенту Павел Залевський наполягає на тому, щоб ЄС не ставив процес євроінтеграції України в залежність від справи Юлії Тимошенко. Він наголосив на цьому у своїй доповіді під час засідання комісії з закордонної торгівлі Європарламенту. Залевський вважає, що ліками на українські проблеми з демократією може стати укладення угоди про асоціацію України з ЄС. Павел Залевський поділився своїми міркуваннями з Радіо Свобода.

– Якою мірою, на Вашу думку, Україна та ЄС готові до укладення договору про асоціацію?

– Головною складовою угоди про асоціацію буде договір про поглиблену зону вільної торгівлі, переговорний процес щодо якого вже завершується. 19 вересня відбудеться черговий тур цих переговорів. Хоч найважливіші та найважчі теми двосторонніх розмов ще попереду, є підстави сподіватися, що українська сторона намагатиметься довести ці переговори до успішного завершення. Якщо так, то й Євросоюз постарається їх завершити. А це означало б, що до грудня, тобто до моменту, коли відбуватиметься саміт ЄС – Україна, ці переговори завершаться.

– У Євросоюзі лунають голоси про те, що Україна не заслужила на асоціацію з ЄС, оскільки має великі проблеми з дотриманням демократії. Передусім ідеться про процес Юлії Тимошенко. Ви поділяєте таку думку?

– Я вважаю, що завдання договору про асоціацію полягає, власне, в тому, щоб змінити Україну, впровадити такі стандарти, які забезпечать дотримання демократії та виконання законів. Та деякі мої колеги з Європейського парламенту думають інакше. Мабуть, уже у вересні вони винесуть питання Юлії Тимошенко на обговорення в Європейському парламенті. Ці політики вважають, що укладення договору про асоціацію з ЄС потрібно узалежнити від звільнення Юлії Тимошенко. Я погоджуюся з тим, що справа Юлії Тимошенко, її затримання викликає певні сумніви, особливо якщо йдеться про дотримання стандартів правосуддя. Представники ЄС повинні висловлюватися щодо цієї справи, і вони це роблять. Поки що ніхто не заявляв офіційно, що процес євроінтеграції України потрібно поставити в залежність від перебігу справи Юлії Тимошенко, хоч, як здогадуюся, невдовзі це станеться. Очевидно, що ця справа створила Україні негативний імідж. Хоч очевидне також те, що впродовж останнього року Україна зробила дуже багато, щоб поглибити процес євроінтеграції. Зокрема, Україна розпочала співпрацю з Міжнародним валютним фондом, вступила до Європейського енергетичного співтовариства, а це фундаментальні справи з погляду євроінтеграції. Україна дуже інтенсивно вела переговори щодо договору про зону вільної торгівлі. Це дуже складні переговори. Тож дуже погано, що позитивне враження про такий великий доробок України затьмарений цією ситуацією.

– Чи справа Юлії Тимошенко може вплинути на переговорний процес між Україною і ЄС?

– Так, може вплинути. Невдовзі ми побачимо, які настрої в Європейському парламенті, це стане відомо через тиждень-два. Але треба пам’ятати, що не всі в ЄС хочуть, щоб Україна інтегрувалася в Євросоюз. Такі сили можуть шукати приводів для того, щоб затримати процес євроінтеграції України. Відомо, що дуже активно євроінтеграції України протидіє Росія. Якщо українська влада хоче якнайшвидше укласти угоду про асоціацію з ЄС, то вона не повинна давати приводу до скепсису тим, хто не хоче наближення України до ЄС.

– Чому Ви так наполягаєте на тому, щоб переговорний процес щодо асоціації між ЄС та Україною завершити до кінця цього року?

– Усі знають, що зараз для України особливий момент у Європейському Союзі, оскільки в ЄС головує Польща, а переговорний процес про асоціацію добігає кінця. Питання України – це один із пріоритетів польського головування в ЄС, у цю справу дуже активно включилися президент Польщі та польський уряд. Я хочу наголосити на тому, що наближення України до ЄС, договір про вільну торгівлю значною мірою йдуть врозріз з економічними інтересами Польщі. Річ у тім, що в багатьох галузях Україна й Польща – конкуренти. Проте ми вважаємо, що це питання настільки фундаментальне для України, Польщі та ЄС, що воно виходить за рамки якихось потенційних економічних збитків. Я впевнений, що українці це усвідомлюють. Думаю, в Україні добре знають і про те, що сьогодні Європа бореться з величезною кризою в зоні спільної валюти. Це також має вплив на стосунки ЄС із Україною. Тож якщо за таких обставин ми не завершимо переговорного процесу ЄС – Україна впродовж найближчих місяців, то не завершимо його і впродовж найближчих років. А якщо не завершимо впродовж найближчих років, то наслідки цього стануть очевидними для кожного українця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG