Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко може повернути Київ в обійми Кремля (європейська преса)


Прага – Європейська преса пише в понеділок про ймовірний вплив процесу в справі Юлії Тимошенко на відносини України й Європейського Союзу. Про це говорили на вихідні міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі, це ж питання аналізує й оглядач із Росії, добре ознайомлений зі становищем в Україні.

Дипломати Європейського Союзу попередили керівництво України цими вихідними, що інтеграція України з ЄС може опинитися під загрозою через «показовий процес», як вони сприймають суд проти одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко, пише британський щоденник The Financial Times за результатами зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в польському Сопоті наприкінці минулого тижня.

Учасники зустрічі заявили, що Брюссель продовжить переговори з Києвом щодо угоди про зону вільної торгівлі і про асоціацію.

Але міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт попередив, що країни-члени ЄС можуть і не ратифікувати ці угоди через дедалі більшу стурбованість, що звинувачення проти Тимошенко є політично мотивованою спробою усунути головного політичного суперника українського Президента. «Якщо процеси на кшталт цього триватимуть (і це стосується не тільки справи Юлії Тимошенко), то шанси ратифікації угоди, я думаю, малі», – сказав Більдт агентству Reuters, пише газета.

Вона також наводить цитату зі слів міністра закордонних справ Франції Алена Жуппе, який заявив: «Більшість (у ЄС) вважає, що укладення угод можна завершити тільки в разі, якщо справа Тимошенко буде розв’язана, що означає, що процес проти неї буде вільним і чесним, а необґрунтовані звинувачення проти неї будуть зняті».

Так само й верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Катрін Аштон заявила, що в ЄС із великим занепокоєнням ставляться до справи Тимошенко і вже висловили це українській владі, але переговори з приводу угоди про асоціацію триватимуть, бо це в інтересах українського народу, пише The Financial Times.

Водночас щоденник звертає увагу, що владу Президента Віктора Януковича ці попередження не стурбували, і речник Міністерства закордонних справ України Олег Волошин уже після тих заяв привітав прагнення європейських партнерів завершити переговори вже до кінця цього року, а з приводу її ратифікації в країнах ЄС тільки сказав, що коментувати це ще зарано.

Тим часом англомовна газета з Росії The Moscow Times друкує статтю російського політолога і ведучого політичного ток-шоу на українському провладному телеканалі «Інтер» Євгена Кисельова, вона теж присвячена процесові над Юлією Тимошенко. Автор, зокрема, вважає, що західні коментатори мають надто поверхове й наївне поняття про цю справу – наприклад, вірячи, ніби Тимошенко карають за її політичні погляди.

За словами Кисельова, він не може стримати посмішки від таких коментарів, – бо ж які власне політичні погляди Тимошенко? Нікому не відомо, наголошує автор, бо це мішанина націоналістичної, лівої, правої, ліберальної, а іноді й комуністичної риторики.

Коли зараз Тимошенко засуджує Президента Януковича і називає його владу злочинною, багато хто пам’ятає, як влітку 2009 року Тимошенко домовлялася з тим же Януковичем про політичний союз. І якби ті переговори досягли успіху, цілком можливо, що Тимошенко стала б Прем’єр-міністром у нинішньому уряді Януковича – або ж Янукович став прем’єром за Тимошенко-Президента.

Тому багато хто з українців не купується на твердження Тимошенко, ніби вона ідеологічний супротивник Януковича, пише Кисельов.

Водночас він згадує про опитування, які свідчать, що в разі президентських виборів уже зараз Янукович, імовірно, переміг би Тимошенко, бо виборці вважають його меншим із двох лих.

Але, вважає російський оглядач, якби на виборах проти Януковича змагався популярніший і менш заплямований кандидат, то Януковичеві було б набагато важче перемогти, ніж у виборах проти Тимошенко. Тому якщо метою нинішнього процесу над Тимошенко є усунути суперника, то або хтось підкидає Януковичеві погану пораду, або ж він сам мимоволі заганяє себе в пастку, пише автор статті.

Він також бачить іще одне можливе пояснення суду над Тимошенко: якщо Київ зможе довести в незалежному суді, що Тимошенко порушила закон при укладенні газових контрактів із Росією, це посилить позиції України, яка намагається скасувати їх.

Москва вочевидь нервується через цей суд, і чільні російські урядовці вже не раз виступали із заявами на захист Тимошенко та із засудженням справи проти неї. Але, пише в щоденнику The Moscow Times російський політолог Євген Кисельов, це, звичайно ж, лицемірство, коли взяти до уваги, як у самій Росії колишнього керівника компанії «ЮКОС» Михайла Ходорковського запроторили за ґрати за політично мотивованими звинуваченнями.

Тож, робить висновок оглядач, Янукович може отримати від суду над Тимошенко результат, цілком протилежний його прагненню подолати намагання Росії за допомогою газових контрактів, митного союзу й інших викрутасів втримати Україну в сфері впливу Кремля. Якщо через вирок Тимошенко, який врешті підірве намагання Януковича інтегруватися з Євросоюзом, він не зможе втримати ЄС як свого стратегічного союзника, Україна буде змушена повернутися до ролі залежної від Москви.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG