Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: «Америка і Захід не є заступниками України» (європейська преса)


Прага – У західній пресі інформують про зниження рівня довіри українців як до своїх владних, так і до опозиційних політиків. Експерти пояснюють це тим, що за 20 років незалежності народ України отримав більше розчарувань від невтілених у життя обіцянок цілої низки політиків, котрі були то при владі, то в опозиції. Політичний негативізм більшості громадян України є фактом на тлі погіршення міжнародних стосунків влади Президента України, особливо з Росією, деякі експерти розцінюють це як імовірність втрати влади Віктором Януковичем. У «Листі з в’язниці», що його оприлюднили Юлія Тимошенко та її соратник Григорій Немиря, вони «молять читачів не вірити брехливим обіцянкам Януковича».

Польська «Жечпосполіта» інформує про результати опитування українського соціологічного агентства «Рейтинг», за яким лише 3 відсотки українців вважають політиків «людьми чесними», інші ж українців переважно вважають політиків такими, що лише ведуть боротьбу за владу і вплив. 37 відсотків опитаних негативно оцінюють Президента Януковича, майже така оцінка (35 відсотків) і головного опозиціонера Юлії Тимошенко. Рівень популярності Віктора Януковича трохи вищий – 20 відсотків, Юлії Тимошенко трохи нижчий, зауважує «Жечпосполіта».

Експерти кажуть, що такий суспільний негативізм викликаний, насамперед, розчаруваннями українців за 20 років у невтілених голослівних обіцянках переважної більшості політиків України. Газета з Варшави наводить також оцінку ситуації в Україні у зверненні до української влади відомих у світі особистостей: Вацлава Гавела, Далай-лами, колишнього президента Німеччини Вайцзекера – які вказують, що Україна опинилася на роздоріжжі, один шлях веде до демократії , інший до авторитаризму. Саме про небезпеку останнього і попереджають українців у цьому листі відомі світові діячі.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що, загострюючи стосунки з Москвою до стану так званої «газової війни», «Янукович ризикує втратити владу». Мова ультиматумів, яка переважає в спілкуванні Москви і Києва останнім часом, є небезпечною насамперед для нинішньої української влади, кажуть експерти. Вони також вважають, що Москва має великий вплив на виборців в Україні, де до 10 відсотків громадян готові хоча зараз голосувати за президента Росії. На цьому тлі глава Кремля Дмитро Медведєв своїми антиукраїнськими заявами і втручанням у внутрішні справи України (суд над Тимошенко) набирає щонайменше на 5 відсотків голосів більше, ніж Володимир Путін. Разом із тим обережніші експерти з Києва кажуть, що у своїх заявах Москва та Київ досягнули певної межі, за якою почнеться «рух назустріч один одному».

Але, як пише на сторінках «Волл Стріт Джорнал» Джеймс Марсон із Києва, «досягнення згоди між Росією та Україною тепер виглядає малоймовірним». І наголошує на небезпеці погіршення стосунків Києва як з Росією, так із Заходом, і цьому сприяє судовий процес над Тимошенко.

Тут же, на сторінках «Волл Стріт Джорнал», оприлюднено «Лист із київської в’язниці» Юлії Тимошенко та її колишнього заступника в уряді Григорія Немирі.

Тимошенко зазначає, що місце України – в Європі. «Ми щиро віримо, що майбутнє України в Європі. Наш уряд продемонстрував відданість цій ідеї, ставши ініціатором переговорів щодо Глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, які мають бути завершені до кінця поточного року. І хоча ми не хочемо, щоб показові політичні судові процеси проти Тимошенко та її колег стали на перешкоді європейському шляху України, варто зазначити, що ніколи раніше ЄС не укладав таку далекосяжну угоду про глибоку зону вільної торгівлі з недемократичною державою. На жаль, саме такою сьогодні стає Україна», – наголошують Тимошенко і Немиря у статті на шпальтах «Волл Стріт Джорнал».

Автори «Листа з київської в’язниці» немов би відповідають цим на попередню статтю Президента Янукович у цьому ж впливовому часописі. «Америка і Захід не є заступниками і покровителями України, вони небагато можуть зробити для збереження нашої демократії. Але ми молимо читачів не вірити брехливим обіцянкам Януковича, і наша країна, наш народ і наше громадянське суспільство потребують голосу вашої підтримки», – пишуть Юлія Тимошенко і Григорій Немиря у «Листі з київської в’язниці».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG