Доступність посилання

ТОП новини

Іноземці нічого не знають про Україну


Іноземці дуже мало знають про Україну – такий результат показало опитування, яке провели кореспонденти Радіо Свобода. Іноземці переважно нарікали, що у світі мало згадують про Україну. Деякі з них шукали Україну в Африці. Між тим у Міністерстві закордонних справ зауважують: самостійно сформувати позитивний імідж влада не зможе, лише спільні зусилля усіх українців зможуть зробити країну популярнішою.

Більшість іноземців майже не уявляє, що таке Україна. За результатами опитування громадян із понад 20 країн світу, переважно молоді, виявилось, що після 20 років незалежності Україна так і лишається для світової спільноти білою плямою на карті.

Лише 5% опитаних приблизно знали, де розташована Україна, половині опитаних було відомо, що це – у Європі. Усі інші майже нічого не могли сказати про Україну – лише чули таку назву.

За кордоном дуже мало говорять про Україну, зазначає 23-річний англієць Том Каббін.

«Я думаю, що більшість моїх знайомих не зможуть показати Україну на мапі. У світі дуже мало говорять про Україну. В Англії трохи знають про Помаранчеву революцію – про це розповідали по телебаченню. Все, що я знаю про Україну, – це те, що раніше країна була в Радянському Союзі, що у Криму є гарні пляжі, та ще я чув про Казантип», – розповідає Том Каббін.

21-річний італієць Марко Кімміно чув про Україну лише від друзів, які там побували.

«Багато про Україну не знаю, чув від друзів, що економіка там не в дуже гарному стані. Перше, що згадую про Україну, – Чорнобиль. В Італії питання атомних електростанцій викликає чимало дискусій, а Чорнобиль – яскравий приклад», – каже Марко Кімміно.

30-річна італійка Саманта дуже мало знає про Україну, але хотіла б відвідати країну з друзями.

«На жаль, я майже нічого не знаю про Україну. Знаю, що столиця України – Київ, чула про Чорнобиль. Думаю, що Україна розташована десь поблизу Литви, Польші та Росії».

Іноземні уряди не радять відвідувати Україну

Іноземні уряди не радять своїм громадянам їздити до України. Зокрема, МЗС Британії застерігає громадян не брати напої в незнайомих українців – там можуть бути шкідливі препарати; австралійські урядовці попереджають, що в Україні неякісні дороги та неадекватні водії, а Держдепартамент США зазначає, що українські служби допомоги недостатньо підготовлені, а міліція – найбільш корумпований орган влади.

Імідж країни формує не тільки влада. Репутація залежить від багатьох факторів, основний з них – самі українці, зазначив у коментарі Радіо Свобода директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

«Досі не існує єдиного державного органу, який би відповідав за іміджеву політику в цілому. МЗС відповідає за якусь частину. У сучасному інформаційному світі не посли створюють враження про країну, а те, що в країні відбувається. На імідж впливає і культура громадян, і культура обслуговування, і інфраструктура та багато іншого», – заявляє Олег Волошин.

На піар України витрачають у 17 разів менше, ніж на піар «Газпрому»

На іміджеву політику в України виділяється значно менше коштів, ніж в інших країнах світу. Якщо в 2010 році на імідж України було надано 8 мільйонів доларів, то на міжнародний імідж Болгарії – майже утричі більше, 23 мільйони доларів. Російська компанія «Газпром», до прикладу, на свій піар щороку надає 140 мільйонів доларів.

Однак невдовзі іноземці звернуть на Україну більше уваги. До Євро-2012 залишилось менш як 300 днів.

На європейський чемпіонат із футболу має приїхати близько мільйона іноземців. І від самих українців залежить, чи захочуть вони потім розповісти своїм друзям, де розташована Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG