Регіонали за наказом «провалили» декриміналізацію «статті Тимошенко»

Депутати опозиційних фракцій блокують парламентську трибуну, Київ, 15 листопада 2011 року

Київ – Парламентська більшість не підтримала поправки до президентського проекту про гуманізацію відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності, яка б дозволила звільнити екс-прем’єра Юлію Тимошенко з-за ґрат. У фракції Партії регіонів визнали, що депутатам заборонили голосувати за декриміналізацію статті Тимошенко.

За наполяганням фракції Партії регіонів було винесено на голосування поправку голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутата від БЮТ Віктора Шевця, враховану профільним комітетом. Вона передбачала вилучити статтю 365-у із Кримінального кодексу України в чинній редакції і внести її нову редакцію. Регіонали не дали жодного голосу за цю поправку.

Пізніше представники більшості не підтримали ще одну поправку Віктора Шевця, яка пропонувала вилучити 365-у статтю з переліку статей, за якими передбачена кримінальна відповідальність.

Депутати від Партії регіонів отримали команду не голосувати за декриміналізацію статті Тимошенко. Про це заявив голова парламентського комітету з питань регламенту та депутатської етики, регіонал Володимир Макеєнко.

«Керівник нашої фракції сказав: «Ні». Коротка відповідь, але зрозуміла», – зазначив Макеєнко.

Тимошенко тримають у в’язниці, бо її бояться – Королевська

Натомість народний депутат від БЮТ Наталія Королевська заявила, що фракція Партії регіонів не голосує за поправки щодо декриміналізації статті Тимошенко через страх перед нею.

«Ви боїтеся. Ви тримаєте Юлю у в’язниці, тому що ви боїтеся. Немає сенсу розглядати закон далі, тому що це легалізація вашого злодійства», – заявила Королевська.

Після голосування опозиційні депутати кричали «ганьба». Крім того, б'ютівці заблокували трибуну з вимогою зробити перерву і дати можливість виступити із заявою. У заяві йшлося про те, що БЮТ-«Батьківщина» через кримінальне переслідування їхнього лідера не може брати участь у засіданнях Верховної Ради. Після цього б'ютівці залишили залу пленарних засідань.

Юлію Тимошенко засуджено за звинуваченням у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році до семи років позбавлення волі, за статтею 365-ю Кримінального кодексу.