Доступність посилання

ТОП новини

Податківці допитали Тимошенко, не піднімаючи з ліжка


Екс-прем’єр Юлія Тимошенко
Екс-прем’єр Юлія Тимошенко

Київ – Проти Юлії Тимошенко висунуто нові обвинувачення. Цього разу державна податкова служба обвинуватила її в ухиленні від сплати податків корпорацією «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) на суму 47 мільйонів гривень. Натомість захисники Юлії Тимошенко мають намір вимагати в суді належної діагностики й лікування екс-прем’єра. Соратники вважають, що їй не надається належного медичного лікування і через це побоюються за життя екс-прем’єра.

Державна податкова служба звинувачує екс-прем’єра Юлію Тимошенко у приховуванні від держави 165 мільйонів доларів прибутку корпорації ЄЕСУ з використанням офшорних компаній. «Досудове слідство у цій справі буде завершене у встановлені законом строки», – наголошено в заяві, поширеній прес-службою Податкової служби.

Між тим, захист Юлії Тимошенко має намір звернутися до Апеляційного суду Києва з вимогою належної діагностики й лікування екс-прем’єра. Про це у п’ятницю на прес-конференції заявив керівник групи захисту депутат-б'ютівець Сергій Власенко.

«Всі ці епізоди стосуються діяльності корпорації ЄЕСУ в 1996-99 роках. Ці справи були порушені з політичних мотивів за президентства Кучми, вони всі були закриті в 2004-2005 роках. Але на замовлення Президента Януковича його кум Пшонка скасував закриття цих справ», – прокоментував обвинувачення проти екс-прем’єра Сергій Власенко.

Податковий адвокат каже про не типовість звинувачення

Адвокат Олександр Мінін, який спеціалізується на податковому праві, каже, що останнім часом не стикався із обвинуваченнями в приховуванні валютної виручки.

«Якщо звинувачення в ухиленні від сплати податків доволі поширене, то про ухилення від повернення валютної виручки особисто не стикався і не чув від колег, щоб хтось таким останнім часом займався», – зауважив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Олександр Мінін також зазначає, що в подібних справ існує термін притягнення до відповідальності, який зараз становить 10 років. Однак правник додає, що «треба подивитися, яка була санкція на той час».

Постільний режим – не перешкода для «спілкування»

Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив, що напередодні не міг відвідати Юлію Тимошенко через її погане самопочуття, проте адміністрація СІЗО дозволила слідчим допитати екс-прем’єра безпосередньо в камері. Він вважає цей випадок безпрецедентним.

«От, уявіть собі картину: камера в самому центрі Лукянівської в’язниці, лежить Юлія Володимирівна і поруч слідчий проводить допит», – обурюється Олександр Турчинов.

Натомість доктор медичних наук Олександр Бурянов, керівник медкомісії, що обстежувала Юлію Тимошенко, сказав, що прописаний їй постільний режим не є перешкодою для спілкування зі слідчими. У п’ятницю на прес-конференції лікар наголосив, що призначення Юлії Тимошенко постільного режиму не означає повної заборони рухатися.

Керівник політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко вважає, що нові кримінальні справи проти Юлії Тимошенко порушені, насамперед, «щоб чинити психологічний тиск, пов’язувати лідера БЮТ ще кількома справами».

Після того, як Юлію Тимошенко було засуджено до семи років позбавлення волі за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час укладання газового контракту, проти неї порушили ще чотири кримінальні справи, зазначають її адвокати.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG