Чеські лікарі вже готові оперувати Тимошенко (європейська преса)

Оглядачі припускають, що влада Януковича готується до силового варіанту проведення виборів до парламенту

Прага – Європейські газети вже інформують, що нібито, згідно з діагнозом німецьких лікарів, у Юлії Тимошенко у вівторок виявили випадання диску хребта, що якраз і спричиняє сильні болі в спині. Різні видання зауважують, що у разі такого діагнозу Тимошенко потребує негайної операції за межами в’язниці. Тим часом аналітики сперечаються на сторінках газет щодо радикальних перестановок в уряді Президента Януковича і не виключають, що влада у Києві готується до силового варіанту проведення парламентських виборів восени 2012-го. Деякі європейські часописи звертають увагу на зменшення офіційних даних в Україні щодо жертв сильних морозів.

Чеські газети повідомляють, що «Юлія Тимошенко має випадання диску хребта і оперувати її можуть чеські лікарі». Про це, зокрема, пише і празька ІDNES, яка додає, що внаслідок випадання диску хребта, «що спричинює сильні болі в спині» у лідера «Батьківщини», лікування передбачає оперативне втручання поза межами в’язниці. «Оперувати Тимошенко могли б і лікарі в Чехії», – наголошує чеська газета. Тут також відзначено: «такий діагноз поставили німецькі лікарі, котрі обстежували екс-прем’єра минулого вівторка». Хоча видання з Праги наголошує на тому, що «офіційні чинники в Україні такий діагноз Тимошенко не підтвердили» і зауважили: «діагноз німецьких лікарів від висновків українських медиків сильно не відрізняється». Заступник міністра охорони здоров’я України сказала, що ознайомлення з результатами медичного обстеження ширшого загалу залежить від самої Юлії Тимошенко. Хоча з його результатами вже ознайомлена дочка лідера української опозиції – Євгенія. IDNES також інформує про спекуляції у пресі щодо нібито ймовірності перевезення Юлії Тимошенко на лікування до Франції чи Чехії, де отримав притулок її чоловік.

Московська «Независимая газета» вважає, що своїми перестановками в уряді Президент Віктор Янукович «кадрово зміцнює російський напрямок зовнішньої політики», що пов’язане з труднощами газових переговорів із Москвою, які мають вимушену паузу в зв’язку з виборами президента в Росії. Експерти не виключають, що й після виборів та ймовірної перемоги Путіна, газова тематика у діалозі Києва з Москвою залишатиметься вкрай складною. Окремі аналітики не виключають, що перестановки в СБУ, Міністерстві оброни і в уряді, коли фінанси очолив Валерій Хорошковський, а в РНБО перейшов Андрій Клюєв, означають «підготовку влади до силового сценарію в перебігу парламентських виборів восени». Експерти також прогнозують, що прориву в стосунках Києва з Москвою «до осені навряд чи можна очікувати».

Лондонська The Telegraph інформує, що внаслідок морозів у Європі вже загинуло понад 650 осіб і в останні два дні сильні завірюхи спричинили великі аварії на дорогах Чехії, де, наприклад, на автотрасі між Прагою і Брно внаслідок зіткнень пошкоджено до 100 автомобілів. Влада Росії оголосила, що цієї зими від морозів загинуло понад 200 осіб, а в Києві назвали нову, вже меншу кількість жертв морозів цієї зими – близько 112 людей. Хоча раніше Київ давав цифру у понад 130 осіб.