Як у Росії використовують секс для агітації за Путіна

Кадр з відеоролика «Армія Путіна»

«Розумієте, лікарю, мені дуже страшно, – каже дівчина. – Але мій вибір ґрунтується на коханні». Лікар уважно дивиться на дівчину, що лежить у шкіряному кріслі, і погоджується: «Я розумію вас, це завжди страшно вперше». Потім лікар звертає увагу на журнал «Time», поруч із дівчиною, де зображений Путін на обкладинці, і додає: «Цього не варто боятися. Головне – вірити тому, кого ви обрали». Лунає романтична мелодія, що нагадує музику з фільму «Титанік», а дівчина радісно біжить на виборчу дільницю. Це рекламний ролик від прокремлівського руху «Наші» – один із останніх прикладів того, як у Росії агітують за кандидатуру нинішнього прем’єра Володимира Путіна на березневих виборах.


Минулого року активісти в інтернеті вже проголосили створення так званої «Армії Путіна», які заявили, що це об’єднання «гарних, молодих і розумних дівчат без комплексів», які вважать, що «Путін – гідний і чесний політик» і «шикарний чоловік». Прихильниці Путіна і готували для нього шоколадний торт, і мили в бікіні автомобілі російського виробництва.

Реклама буває і гарячішою. Перед тим як особисто потиснути руку Путіну, один російський чоловік вирішив, що передасть політикові позитивну енергію, коли доторкнеться до тисячі дівочих грудей. Багато російських дівчат погодилися на пропозицію, дехто – ні. Відеоролик переглянули мільйони осіб.


Ще далі пішли автори музичного відео «Дівчата за Путіна», в якому героїні мріють і про кохання з Путіним у місячну ніч, і про те, щоб стати його Конні, тобто улюбленою собакою-лабрадором. «Я хочу бути твоєю Конні, на столі й на балконі», – співає гурт.


Менеджери виборчої кампанії Путіна, ймовірно, сподіваються на створення іміджу сексапільного героя на кшталт Джорджа Клуні: чоловіки хочуть бути ним, жінки – разом з ним. Рекламні ролики професійно виготовлені і нагадують за візуальною стилістикою нічні телевізійні програми і порнографію. Їхня цільова аудиторія – молодь, особливо молоді професіонали в містах.

Колись вони були ядром підтримки Путіна. Але тепер середній клас у Росії домагається більших політичних прав. Молоді професіонали долучаються до лав російської опозиції, яка впродовж останніх кількох місяців постійно мітингує.

Водночас молоде російське покоління апатичне. За даними одного з опитувань, на парламентських виборах у Росії 2007 року збиралася голосувати лише п’ята частина 18–24-річних. Зрештою, явка становила 64 відсотки.

В іще одному відео «Зробимо це разом» видно, як хлопець і дівчина тісно спілкуються у виборчій кабінці. Можливо, послання полягає не тільки в тому, що голосувати за партію «Єдина Росія» – це сексуально, а голосувати взагалі – це круто.


Така реклама, можливо, також частково спрямована на міжнародну аудиторію, щоб та знала, що голоси російської опозиції співіснують з думкою дівчат, які захоплені режимом у Кремлі.

«Дівчина Обами» (відео, зняте комедійною мережею у 2007 році, героїня якого закохана в тодішнього кандидата на президента США) на такому тлі виглядає ще прісно.

Матеріал підготував Luke Allnutt