Українська інтелігенція вирішила рятувати Україну?

Київ – 5 квітня починає роботу Національний круглий стіл «Місія інтелігенції та вільних людей України», ініційований групою «Першого грудня». Як кажуть натхненники заходу, йтиметься про світові виклики і проблеми України в різних сферах. Напрацювання круглого столу мають стати основою для подальшого діалогу з владою, сподіваються ініціатори. Утім, у владі висловлюють сумніви в результативності такого круглого столу.

Національний круглий стіл під гаслом «Вільна людина у вільній країні» має започаткувати серію подібних заходів, повідомляють організатори.

Ініціатори Національного круглого столу планують обговорити з його учасниками і моральні питання, і цілком прагматичні, розповів Радіо Свобода член ініціативи «Першого грудня», академік Національної академії наук України Ігор Юхновський. Так, за його словами, запланована доповідь академіка НАНУ Мирослава Поповича щодо становища України у світі. Крім того, професор Українського католицького університету Мирослав Маринович говоритиме про занепад суверенності українського народу та поглиблення суспільного розколу через дії політиків. А під час роботи в секціях учасники круглого столу говоритимуть про стан політико-правової сфери в Україна та про завдання, що стоять перед національним господарством.

«Перше грудня» повноваженнями ніхто не наділяв – Колесніченко

Утім, у владі вважають, що ініціатори Національного круглого столу переоцінюють свої можливості. Результати роботи подібного майданчику для обговорення можуть стати корисними, але, водночас, вони не можуть бути визначальними для тих, кому повноваження надали виборці, заявив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Я не чув, щоб хтось наділив повноваженнями ініціативу «Першого грудня» – виступати від імені громадянського суспільства України. Це несерйозно
Вадим Колесніченко
«Люди себе настільки поважають, що поставили перед собою таке амбітне завдання: від імені України створити якісь пропозиції до влади. На жаль, це занадто амбіційно, бо вони не представляють все українське суспільство. Я не чув, щоб хтось наділив повноваженнями цю групу людей – ініціативу «Першого грудня» – виступати від імені громадянського суспільства України. Це несерйозно», – стверджує Вадим Колесніченко.

Влада не довіряє людям – Юхновський

До участі в першій розмові учасники Ініціативної групи «Першого грудня» запросили філософів, громадських діячів, експертів, митців, загалом близько 70 людей. Саме їхні думки та пропозиції, а також ідеї учасників майбутніх круглих столів мають стати основою для подальшого діалогу з владою, відзначив Ігор Юхновський.

Ми допомагатимемо владі не на основі наших висновків, лише 11 людей. Ми будемо намагатися вибрати квінтесенцію того, що всі інші скажуть
Ігор Юхновський
«Ми є вільні люди у цій державі, які досить багато прожили, і які бачать занепад моральний, занепад ініціативи, але найголовніше – занепад взаємної довіри. Влада не довіряє людям. Влада вважає, що ініціатива «Першого грудня» бере на себе забагато. Добре! Хай влада це робить. Але ми допомагатимемо владі не на основі наших висновків, лише 11 людей. Ми будемо доповідати владі на основі круглих столів, де ми будемо певними модераторами. Ми будемо намагатися вибрати квінтесенцію того, що всі інші скажуть», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Юхновський.

До складу Ініціативної групи «Першого грудня» групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, що базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.