Суд у Норвегії: Брейвік хотів відрізати голову колишньому прем’єрові

У столиці Норвегії Осло ультраправий екстреміст Андеш Берінґ Брейвік, обвинувачений у вбивстві 77 людей у липні минулого року, на суді над ним сьогодні заявив, що хотів, серед іншого, здійснюючи свої напади, також захопити колишню прем’єр-міністра країни Ґру Харлем Брундтланн і відрізати їй голову, а відеозапис цього процесу потім оприлюднити в інтернеті.

Колишня прем’єр мала виступати в молодіжному таборі, в якому Брейвік убив 69 людей.

Даючи судові свої свідчення вже третій день, він також сказав, що спершу планував здійснити три вибухи, які могли мати за мету урядові будівлі, приміщення нині владної Робітничої партії або королівський палац. Урешті він влаштував один вибух в урядовому кварталі в центрі Осло, в якому загинули ще 8 людей.

Загалом суд надав на свідчення Брейвіка п’ять з половиною днів.

Судове засідання у справі про масове вбивство Брейвіком почалося на початку тижня. Якщо провину обвинуваченого доведуть і визнають його правочинним, його засудять на термін до 21 року за ґратами (з можливістю для суду продовжувати цей термін). Його також можуть визнати психічно хворим і відправити на примусове лікування у психіатричну лікарню на невизначений термін.