Чи модернізують армію? (ІНФОГРАФІКА, ВІДЕО)

Експерти порахували, що українська армія фінансується у п’ять разів гірше, ніж польська, й у десять разів – ніж турецька.

Ситуація кардинально змінюється, запевнив Радіо Свобода перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України віце-адмірал Ігор Кабаненко. Він наголосив, що «важливо відстежувати, не лише скільки грошей виділяється, а й на що вони виділяються». За словами Кабаненка, тепер кошти йдуть на структурну перебудову Збройних сил, переоснащення підрозділів, що складуть основу сучасної мобільної армії.



Співставлення запланованих і реальних видатків на утримання й модернізацію української армії демонструє стале недофінансування. Однак в цілому видатки зростають.




Цього року затверджено нову Стратегію національної безпеки, що враховує позаблоковий статус України, а також ухвалено нову редакцію Воєнної доктрини. На їхній основі, як заявив Президент Віктор Янукович , «будуть ухвалені Концепція та Державна цільова програма реформування та розвитку Збройних Сил до 2017 року». Восени 2013 року планують провести останній призов на строкову службу з тим, щоб протягом 2014 року перевести Збройні сили України на контрактну основу.