Війська Франції в Малі наблизилися до міста Тімбукту

Малійські військові готуються вирушити до міста Ґао, фото 27 січня 2013 року

Французькі війська повідомили в понеділок, що взяли під контроль аеропорт Тімбукту і основні шляхи, що ведуть до цього захопленого раніше ісламістами міста в західноафриканській державі Малі, стара частина якого є об’єктом світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Як заявив речник військових полковник Тьєррі Буркар, до самого міста будуть входити урядові війська Малі. За його словами, буде зроблено все, щоб уникнути боїв в історичній частині міста.

Тим часом мер Тімбукту повідомив цього ж дня, що ісламісти, які відступають із міста, спалили кілька днів тому унікальну бібліотеку стародавніх рукописів, Інститут Ахмеда-Баби. За його словами, в цій «катастрофі» знищені тисячі старовинних документів.

У суботу урядові війська Малі і військові Франції відновили урядовий контроль над містом Ґао, ще однією з головних твердинь повстанців-ісламістів на півночі Малі – регіоні, який ісламісти контролюють.

Минулого року ісламісти, захопивши Тімбукту, знищили там кілька історичних мечетей і мавзолеїв. Ці пам’ятки належали до суфійського різновиду ісламу, який радикальні ісламісти вважають неправильним.

Франція почала операції проти повстанців у Малі близько двох тижнів тому і нині має в цій державі близько двох з половиною тисяч своїх військових. Рада безпеки ООН раніше санкціонувала введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»).

Значну частину території Малі на півночі цієї держави контролюють радикальні ісламісти. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою «державу Азавад», але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.