Тимошенко не пускають до Києва чи везуть силоміць?

Київ – Чи привезуть екс-прем’єра Юлію Тимошенко до Києва на допит свідків у справі вбивства депутата Євгена Щербаня? Її захисники та однопартійці впевнені: Тимошенко хоче брати участь у суді особисто, а не шляхом відеотрансляції. Натомість у Генпрокуратурі та Державній пенітенціарній службі стверджують, що Тимошенко від участі у засіданні суду відмовилася. Політологи пояснюють плутанину довкола можливості приїзду екс-прем’єра відсутністю реальних свідків в обвинувачення і говорять про план дискредитації опозиційного політика.

У середу у Печерському суді Києва слідчий суддя Оксана Царевич має провести допит свідка у справі вбивства Щербаня.

На сайті Державної пенітенціарної служби виклали повідомлення, що Юлія Тимошенко відмовилася їхати на суд. Пенітенціарії розмістили й копію акту про її відмови, до якого, проте, не додали ні заяви Тимошенко, ні її підпису.

В неофіційних розмовах з кореспондентом Радіо Свобода джерела в ДПС і Генпрокуратурі розповіли, що везти колишнього прем’єра на суд силоміць не планують.

Тимошенко хвора, а її хочуть привезти силою – Кожем’якін

Проте захисник екс-прем’єра, депутат Андрій Кожем’якін припускає, що влада може привести Юлію Тимошенко на суд силоміць як обвинувачену у справі. Він наголошує, що екс-прем’єр має намір брати участь у суді, однак нині не може цього зробити через стаціонарне лікування.

Натомість інший захисник Юлії Тимошенко, депутат Сергій Власенко повідомив, що 12 лютого мав розмову з екс-прем’єром, був свідком її розмов з представниками пенітенціарної служби, і вона не сказала жодного слова про відмову взяти участь у судовому засіданні.

Тимошенко бояться привозити до Києва, бо вона може звинуватити у злочинах представників чинної влади, пояснює заступник голови фракції «Батьківщина» у парламенті Сергій Соболєв.

«Тимошенко проходить лікування, – каже Соболєв. – Суддя призначала засідання у Києві без урахування цього моменту, одне з засідань взагалі призначили на наступний день. Один місцевих судів Харкова постановив не везти Тимошенко на засідання 13 лютого до Києва. Юлія Тимошенко заявила, що хоче брати участь у судах особисто, без ніяких відеоконференцій, – каже Соболєв. – Гадаю, відбувається те ж саме, що з Юрієм Луценком. Днями відбулося засідання у режимі відеоконференції, бо влада боялася звинувачень щодо заступника прокурора Рената Кузьміна та інших посадовців, боялася, що він передасть судові й громадськості відповідні документи. Тимошенко в жодному разі не погодиться на відеоконференцію».

Відеоконференція вигідна обвинуваченому – Бондик

Зі свого боку, член Вищої ради юстиції Валерій Бондик ніякого порушення прав підсудної у такому випадку не бачить.

«Кримінально-процесуальне законодавство дозволяє проводити допит свідка у режимі відеоконференції, – пояснює Бондик. – Зокрема, якщо обвинувачений не може прибути до суд через хвороби. Це діє на користь громадянина, бо він може особисто, усно брати участь у процесі. Що ж до примусового приведення обвинуваченого на суд, то таке рішення ухвалює слідчий суддя (така посада передбачена новим КПК), для цього він має поставити це на обговорення у судовому засіданні».

Відтак, наголошує Валерій Бондик, про примусовий привід Тимошенко не йдеться, бо немає такого рішення суду.

Участь чи неучасть Тимошенко у судах є елементом політтехнології – Березовець

Розбіжності у позиціях захисту і обвинувачення щодо того, чи бажає Юлія Тимошенко взяти участь у допиті свідка, викликані передовсім сумнівністю показань свідка, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

«Якби все у справі було бездоганно, Тимошенко би вже силоміць доправили до Києва. Тобто, під сумнівом правдивість свідчень. Цей процес ініціювали деякі керівники Генеральної прокуратури, і якщо справа розвалиться, це вплине на їхнє реноме та подальшу кар’єру», – говорить Березовець.

Ініціатори справи вбивства Щербаня мають на меті затягувати процес, вважає Тарас Березовець.

«Стратегічно чим довше тримати тему Тимошенко в інформаційному полі, тим більшу втому вона викличе у прихильників екс-прем’єра в Україні та за кордоном. Це стандартна тактика Генеральної прокуратури», – каже він.

На думку фахівця, чинній владі не вигідне швидке правосуддя, і у Генпрокуратурі хочуть, щоб Тимошенко асоціювалася вже не з економічними злочинами в контексті газових угод 2009 року, а з відверто кримінальними, в стилі «бригадирів» 1990-х років.