«Гостинне» побоїще у Києві, серед затриманих – парламентарі (ВІДЕО)

©Alex Zakletsky

Київ – Зламаний ніс, кров, синці і кілька десятків затриманих – такий результат чергового протистояння між захисниками київського Гостиного двору та міліцейським «Беркутом» і приватною охороною забудовників, що відбулося в понеділок. Але цього разу вперше міліція затримала народних депутатів України та громадських активістів, які виступають проти знищення історичного обличчя Києва. За даними Коаліції учасників Помаранчевої революції, затримали 39 осіб, за свідченням міліції близько тридцяти. Ввечері їх відпустили.

У понеділок уранці Подільське районне управління міліції отримало повідомлення від розташованого у Гостиному дворі товариства «Укрреставрація» про проникнення на територію Двору невідомих осіб.

Як стверджує прес-служба київської міліції, окрім охорони, у Гостиному дворі оперативна група побачила шістьох активістів громадської організації «Старий Поділ».

©Alex Zakletsky


Для з’ясування обставин справи і активістів, і охоронців запросили до Подільського райуправління міліції, повідомили журналістам у міському управлінні МВС. Пізніше всіх випустили. Це офіційна версія подій, озвучена правоохоронцями.
Поки їх забирали для з’ясування обставин, двері до Гостиного двору зачинили і заварили
Олександр Заклецький

Тоді як активіст «Старого Подолу» Олександр Заклецький описав Радіо Свобода іншу картину. «Вранці викинули наших колег із Гостиного двору, їх забрала міліція разом із цими рейдерами, які себе охоронцями називають, – каже він. – Потім усіх випустили. Але поки їх забирали для з’ясування обставин, двері до Гостиного двору зачинили і заварили».

©Alex Zakletsky


«Беркут» проти активістів і депутатів

Вдень до Гостиного двору приїхали народні депутати-опозиціонери та громадські активісти, вимагаючи відкрити вхід. Приватна охорона пропустила депутатів і намагалася перешкодити пропуску на територію активістів. Згодом між охороною та активістами виник конфлікт, а міліціонери підтримали охоронців, каже Заклецький.
Зайшли бійці «Беркута», не менше ніж 200 бійців. Вони почали бити та «пакувати» активістів
Олександр Заклецький

«Міліція сказала, що вони охороняють громадський порядок, а вони самі, мовляв, нічого не знають. Депутати Мирошниченко, Іллєнко та з ними Левченко намагались пройти всередину, але всі входи були зачинені. Довелося ламати одну із заварених віконних рам, щоб увійти всередину Гостиного двору. Потім депутати намагались піти на перемови із забудовником, але ті забарикадувалися зверху, нікого не пускали і «поливали» депутатів, активістів та міліцію матом. У цей час до Двору зайшли бійці «Беркута», їх було не менше ніж 200 осіб. Вони почали бити й «пакувати» активістів», – розповів Заклецький Радіо Свобода.

©Alex Zakletsky


Про затримку «Беркутом» активістів та депутатів у соціальних мережах писав народний депутат-б'ютівець Олександр Бригинець. За його словами, депутати намагались лягати під колеса автозаків, куди «пакували» активістів.
Мета міліції – затримати активістів, для того, щоб забудовники без перешкод могли руйнувати Гостиний двір
Олександр Бригинець

«Свідками є сотні людей. Мета міліції – затримати активістів, для того, щоб забудовники без перешкод могли руйнувати Гостиний двір», – написав Бригинець.

Серед затриманих були народні депутати від ВО «Свобода».

Свободівець, помічник народного депутата, Юрій Левченко розповів: «Я отримав
Міліціонер мені ще й сказав: «Мені пофіг, що ти народний депутат – ти будеш сидіти»!
Юрій Левченко
кийком по голові. І міліціонер мені ще й сказав: «Мені пофіг, що ти народний депутат, ти будеш сидіти»! Підполковник Шевчук, який мене бив кулаком в обличчя, пообіцяв, що мене посадить! Я такої бойні не пам’ятаю! Депутатів «беркутовці» били руками і ногами».


(Відео «Лівий берег» LB.ua)

«Ми затримали порушників громадського порядку» – МВС

Керівник прес-служби Управління МВС України у Києві Ігор Михалко сказав Радіо Свобода, що правоохоронці були змушені втрутитись, щоб припинити порушення громадського порядку.

«За порушення громадського порядку було затримано декілька активістів, вони наразі перебувають у Подільському райвідділку міліції, де надають офіційні пояснення. А після складань протоколів вони будуть відпущені», – зауважив Михалко.

Затриманих випустили з Подільського райуправління МВС близько 19-ї години. А тих, кого утримували в Управлінні охорони Київського метрополітену, звільнили близько 20-ї години, повідомляють кияни у соціальних мережах.

За даними свободівців, під час бійки в Гостиному дворі одному партійцеві Михайлові Кублію зламали ніс.

На запитання Радіо Свобода, чи були серед затриманих особи, які потребують медичної допомоги, речник київської міліції сказав, що не має такої інформації.

Тим часом, народні депутати-свободовці на чолі з віце-спікером Русланом Кошулинським зустрілися з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Він пообіцяв провести службове розслідування за фактом подій у Гостиному дворі.

Захарченко відзначив, що розслідування триватиме близько 10 днів. Його результати мають передати до прокуратури.

©Alex Zakletsky


Кияни проти бульдозерів та кийків

Київська громада виступає проти реконструкції Гостиного двору, який 2011 року ініціювала «Укрреставрація» та приватні інвестори. У відповідь на ці плани, підтримані владою, кияни розпочали акцію протесту.

Так, у травні минулого року в Гостиному дворі відбулось «альтернативне святкування Дня Києва», яке закінчилось утворенням «Гостинної республіки» з метою створити у Гостиному дворі громадсько-культурний центр замість комерційного інвестиційного проекту.

У ніч із 8 на 9 лютого цього року у Гостиному дворі відбулася масштабна пожежа у горищному приміщенні. Як стверджує координатор громадської ініціативи «Збережи старий Київ!» Ігор Луценко, через пожежу треба відселяти бібліотеку та Інститут реставрації.