Жителі Врадіївки у Києві роблять антиміліцейський Майдан

Your browser doesn’t support HTML5

Врадіївська хода дійшла до Києва

Васильків – Київ – Учасники Врадіївської ходи, які у середу дійшли до Києва, у четвер, 18 липня, пікетуватимуть Міністерство внутрішніх справ, а надвечір ініціюють безстрокову акцію протесту на майдані Незалежності. Жителі Врадіївки, що на Миколаївщині, розпочали протести і ходу на Київ після низки злочинів місцевої міліції. У кожному місті, яке минали врадіївці, до їхніх протестів долучалися місцеві жителі, що постраждали від дій правоохоронців. 17 липня у Василькові під Києвом учасники Врадіївської ходи ініціювали пікетування місцевого райвідділку міліції.

Галина, мешканка села Лиса Гора на Миколаївщині, недалеко від Врадіївки, втратила сина Сергія. Він був курсантом юридичного вишу, і після того, як під час практики він дізнався про зв’язок міліції і наркоманії у своєму селі, його отруїли й добили, розповідає Галина.

«Син закінчив третій курс, повернувся до села, пішов з однокурсниками до бару, живим не повернувся. Йому домішали у пиво кінську дозу клофеліну та іншої отрути. А все тому, що він бачив, як з машини дільничного торгують наркотиками. Мого сина вбивали посеред села – не у лісі, не у тайзі. Я розумію, хто це зробив. Але сім років не можу добитися правди», – зізнається жінка.

Люди ідуть на Київ з портретами закатованих у міліції

Половина учасників ходи проти свавілля міліції зі Врадіївки на Київ – мешканці Миколаївської області, де 26–27 червня цього року зґвалтували місцеву мешканку, яка звинуватила у злочині правоохоронців. Цей злочин викликав протести у райцентрі Врадіївка та штурм місцевого райвідділку МВС. Ще близько половини учасників ходи – з інших регіонів України. Однак у кожного з них своя історія: в одного близьких незаконно катували в міліції чи кинули за ґрати, в іншого – діти загинули від рук правоохоронців. Люди несуть портрети загиблих, пояснює неформальний лідер ходи, громадський активіст Василь Люберець. Він переконаний, що для запобігання злочинам і корупції з боку правоохоронців українську міліцію треба повністю оновлювати.

«Я приїхав до Врадіївки як громадський активіст і побачив, що влада затягує, змазує ефект громадянського протесту. Я зрозумів, що треба підкидати дрова у вогонь. І ми вирушили на Київ. Основний месидж нашої ходи – це не лише захистити громадян від злочинів людей у погонах, а й показати, що ми, а не представники влади, господарі на своїй землі», – переконаний активіст.

Учасники ходи на Київ ночують у наметах. Коли на виїзді з Миколаївської області машину їхнього супроводу затримала міліція, жителі кожного населеного пункту стали підтримувати їх, забезпечуючи продуктами й коштами на витрати першої необхідності. Коли хода наблизилася до околиці столиці, частина її учасників вирушила до міст Боярка та Васильків, де провела протести під стінами місцевих відділків міліції. У Василькові ворота райвідділу зачинили і заварили. У внутрішньому дворі – «Беркут» і самі працівники відділку, при зброї та у бронежилетах. На мітинг під огорожею міліцейської установи вийшли понад 200 осіб. Однак штурму та сутичок із правоохоронцями не було.

«Злочинці або звільняться, або ляжуть у землю» – Каплін

«Акція проходить мирно, люди висловлюють своє незадоволення діями міліції. Заборони на акцію немає. Про який штурм ви говорите?» – заявив журналістам керівник Васильківського райвідділу міліції Валентин Куць, який був присутній на акції протесту.

Васильківці ж звинуватили місцеву міліцію у підіграванні владі на останніх виборах і у тому, що вона не вживає заходів для розкриття зґвалтувань та інших тяжких злочинів, які сталися в районі.

Депутат від УДАРу Сергій Каплін, який виступив на мітингу, закликав людей вимагати повної переатестації всіх правоохоронців, аж до керівників міністерства. І зі свого боку пообіцяв підготувати зміни до законодавства, які б зменшили кількість міліціонерів і запровадили громадський контроль за їхньою роботою – через детектори брехні, узаконене провокування на хабар та інші важелі, які застосовуються для контролю за роботою поліції у ЄС та США. В іншому випадку, припускає Каплін, не уникнути силового протистояння між народом і міліцією, всією владою загалом.

Учасники Врадіївської ходи розташувалися у наметах на в’їздах до Києва: на Одеській, Бориспільській та Обухівській трасах. О восьмій ранку у четвер 18 липня вони мають вирушити вулицями Києва до будівлі МВС та до майдану Незалежності, де відбудуться акції протесту.