Конгрес активістів культури відбудовуватиме міста Донбасу

Дитячий малюнок в рамках акції на підтримку українських військових на Донбасі (ілюстрація з Facebook)

Київ – «Новий Донбас» разом хочуть побудувати учасники Конгресу активістів культури – організації, що утворилась як альтернатива Міністерству культури і планує розвивати мистецько-соціальні проекти своїми силами. Активісти поїдуть у звільнені міста і вдень допомагатимуть ремонтувати школи та лікарні, а ввечері – влаштовуватимуть кінопокази та читання. Адже попри те, що війська пішли, стверджують митці, ідеологічна війна на цих територіях триває.

Проект «Новий Донбас» придумала українська режисерка Лора Артюгіна під час однієї з численних поїздок на схід – як учасниця спільноти «Вавилон 13» вона працює там як документаліст. Розповідає, як у Миколаївці, що неподалік Слов’янську, до неї підійшов боєць батальйону «Донбас» і попросив знайти спонсорів, щоб відбудувати школу, у якій сам колись навчався. «Сказав, що мріє, щоб цього року діти вчасно пішли до школи», – пригадує Лора Артюгіна.

Тож активісти знайшли спонсорів, що забезпечили їх будматеріалами та комп’ютерами, і незабаром вирушать у Миколаївку на два тижні.

Художники, актори та режисери виїжджатимуть у звільнені міста і допомагатимуть місцевим відбудовувати об’єкти суспільного значення. А на вечір готуватимуть культурну програму
Олександр Фоменко

«Художники, актори та режисери виїжджатимуть у звільнені міста і допомагатимуть місцевим відбудовувати об’єкти суспільного значення. А на вечір готуватимуть культурну програму – формуватимуть платформу для діалогу. Для дітей будуть окремі активності», – розповідає менеджер проекту, громадський активіст Олександр Фоменко.

Справа у тому, що коли українські війська йдуть зі звільненого міста, мешканці залишаються сам-на-сам з поруйнованими домівками та пережитим досвідом, каже він. «Терористів немає, але й досі триває протистояння між тими, хто підтримує і не підтримує Україну. Ця проблема лишається невирішеною. А влада нічого не робить, щоб налагодити діалог із населенням», – додає Фоменко.

«Відкритого серця» недостатньо – режисерка

Так само вважає Лора Артюгіна. Вона каже: зараз давати Донбасу фінансування не можна.

Що ми можемо зробити, щоб зупинити війну, якщо не вміємо тримати автомати? Ми можемо налагоджувати комунікацію, просуваючи цінності та культуру
Лора Артюгіна

«Інакше вони відбудують усе так само, і ми опинимося в глухому куті. Спершу треба дати їм знання та досвід. Я поділилась цією думкою з представниками Євросоюзу, і виникла ідея зробити ці гуманітарні корпуси. Що ми можемо зробити, щоб зупинити війну, якщо не вміємо тримати автомати? Ми можемо налагоджувати комунікацію, просуваючи цінності та культуру», – розповідає вона.

Така позиція може виглядати дещо снобістською, визнає режисерка, мешканці сходу ображаються, навіть коли про них кажуть «вони». Однак зазначає: у цих містах громадянське суспільство досі цілком не сформоване. Досвіду самоорганізації, який решті українців дав Майдан, у них не було.

До зими «Новий Донбас» планує зробити кілька таких заїздів. До програм Мінкульту, в рамках яких у зону бойових дій їздять музиканти, Лора Артюгіна ставиться скептично. Каже: їхати з самим лише «відкритим серцем» недостатньо. З людьми на сході справді треба лишатися і говорити, тому що міфи про «київських бандерівців» на Донбасі – не жарт, пояснює вона.

Культура без Мінкульту?

З організацією поїздок «Новому Донбасу» допомогли волонтери спільнот «Восток SOS» і «Донбас SOS». А координує проект Конгрес активістів культури – недержавна організація митців та арт-менеджерів, що виникла як альтернатива Мінкульту. Конгрес діє з травня цього року, і його основна мета – пошук ресурсів для втілення соціально-митецьких проектів, розповідає одна із засновників кінопродюсер Олена Правило.

Часто митці думають, що їм бракує грошей для втілення своїх ідей, однак насправді бракує інформації про можливості, локації та людей, які можуть допомогти, каже вона. Конгрес вже провів одну масштабну зустріч та літню школу, а зараз працює над «мапою активностей» України – для того, щоб налагодити співпрацю різних творчих спільнот у країні.

Олена Правило переконана: в українських культурних активістів є досвід, яким вони можуть поділитися. А проблему фінансування культури можна вирішити, створивши спеціальні фонди та розробивши грантову систему.

Розвиваючи креативні індустрії, держава могла б отримати вигоди для економіки в цілому. Завдяки культурним інноваціям можна розбудувати країну
Олена Правило

«Культурний активізм може сприяти міжсекторальній співпраці. Адже зараз Міністерство культури практично не співпрацює з Міністерствами фінансів чи економіки. А розвиваючи креативні індустрії, держава могла б отримати вигоди для економіки в цілому. Завдяки культурним інноваціям можна розбудувати країну», – вважає вона.

Робота Конгресу спрямована також і на законодавство. Так у нього вже є домовленість із «Реанімаційним пакетом реформ» щодо ініціювання змін у цій сфері. А окрім «Нового Донбасу» Конгрес активістів культури готує також проекти, пов’язані з дизайном та цирковою галуззю.