США й Іран домовляються про ядерні переговори наступного тижня

США повідомили сьогодні, що домовилися з Іраном про зустріч делегацій двох сторін на двосторонніх переговорах щодо ядерної програми Тегерана наступного тижня.

Переговори мають відбутися 15 і 16 грудня у швейцарській Женеві.

Минулого місяця завершилися невдачею переговори шести провідних країн світу, серед яких є і США, й Ірану щодо остаточного врегулювання навколо іранської ядерної програми. Вони не досягли результату в термін наприкінці листопада, який раніше визначили для себе. Тепер сторони домовилися продовжити ці переговори до 1 липня наступного року.

Також у Міжнародному агентстві з атомної енергії, яке має дати позитивний висновок щодо готовності Тегерана дати відповідь на занепокоєння світової спільноти, заявляють, що Іран недостатньо відгукується на необхідність міжнародних інспекцій.

Постійна домовленість має покласти край 12-річному протистоянню Ірану зі світом навколо його суперечливої ядерної програми і привести до зняття з Тегерана міжнародних і односторонніх санкцій через неї. Понад рік тому шість провідних держав світу й Іран досягли тимчасової домовленості, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається чи намагався здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.