Києву потрібно почати «серйозну розмову» з сепаратистами про компроміс – МЗС Росії

Ілюстраційне фото

У міністерстві закордонних справ Росії заявляють, що для урегулювання ситуації на Донбасі необхідно Києву потрібно почати «серйозну розмову з «ДНР» і «ЛНР» про пошук політичного компромісу».

«Єдино можливий спосіб зупинити подальші людські страждання і подолати глибоку кризу української державності – змусити київську владу почати серйозну розмову з ДНР і ЛНР про пошук політичного компромісу, який повинен бути закріплений прийнятною для всіх конституційною реформою», – йдеться у заяві російського відомства.

«Російська Федерація зі свого боку буде і далі робити все від неї залежне для досягнення цієї мети в інтересах миру та стабільності на Україні», – додають у МЗС Росії.

Напередодні президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом наголосив на необхідності офіційної реакції з боку Росії як сторони мінських домовленостей на зрив роботи тристоронньої контактної групи.

Сьогодні у МЗС України зазначили, що Україна очікує від російської сторони реакції у зв’язку зі зривом мінських переговорів.

31 січня зустріч у Мінську тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України тривала понад чотири години. Участь у засіданні взяли спецпредставник ОБСЄ Гайді Тальявіні, екс-президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, разом з яким на зустріч прибув лідер руху «Український вибір» Віктор Медведчук, а також представники збройних угруповань «ДНР» Денис Пушилін і «ЛНР» Владислав Дейнего. Про домовленості по завершенні засідання пресі не було оголошено.

Пізніше учасники тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на сході України констатували зрив переговорів через позицію угруповань «ДНР» і «ЛНР». У заяві, оприлюдненій ОБСЄ, зазначається, що представники сепаратистів «не були навіть готові обговорювати виконання режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння, замість цього вони закликали переглянути протокол та меморандум».