Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, Меркель та Олланд: не може бути попередніх умов для проведення засідання контактної групи


Президент України Петро Порошенко і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, архівне фото
Президент України Петро Порошенко і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, архівне фото

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом, було погоджено, що не може бути жодних попередніх умов для проведення засідання тристоронньої контактної групи. Про це йдеться у повідомленні прес-служби президента.

Порошенко, Меркель та Олланд наполягають на безумовному і негайному припиненні вогню, оскільки продовжується ескалація конфлікту та зростає кількість жертв серед цивільного населення.

Співрозмовники виступають за повернення до всіх без винятку пунктів Мінських домовленостей, адже тільки вони є основою для мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Порошенко, Меркель та Олланд висловили розчарування з приводу того, що тристороння контактна група не досягла прогресу під час останнього засідання у Мінську.

Водночас президент Порошенко наголосив на необхідності офіційної реакції з боку Росії як сторони Мінських домовленостей, на зрив роботи тристоронньої контактної групи.

Раніше учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України констатували зрив переговорів через позицію угруповань «ДНР» і «ЛНР». У ТКГ наголошують, що представники так званих «ЛНР» і «ДНР», які були присутні під час зустрічі, «не були здатними обговорювати пропозиції, запропоновані ТКГ».

«У дійсності, вони не були навіть готові обговорювати виконання режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння. Замість цього вони закликали переглянути протокол та меморандум. Зустріч було відкладено», – зазначили в ОБСЄ.

31 січня зустріч у Мінську тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України тривала в суботу понад чотири години. Участь в засіданні взяли спецпредставник голови Організації з безпеки і співпраці в Європі Гайді Тальявіні, екс-президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, лідер руху «Український вибір» Віктор Медведчук, а також представники збройних угруповань «ДНР» Денис Пушилін і «ЛНР» Владислав Дейнего. Про жодні домовленості по завершенні засідання пресі не було оголошено.

Крім того, за словами учасника переговорів Леоніда Кучми, консультації у Мінську щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі зірвали своєю непоявою лідери угруповань «ДНР» та «ЛНР» Олександр Захарченко та Ігор Плотницький, на присутності яких наполягала українська сторона.

На цю ж тему:

31.01.2015
Кучма: лідери бойовиків зірвали зустріч у Мінську

Україна не сприймає жодних ультиматумів від сторін у перемовинах – екс-президент України далі

XS
SM
MD
LG