Великобританія надсилає тисячу вояків до країн Балтії

Голова уряду Великобританії Дейвід Камерон

Лондон намагається заспокоїти країни Балтії, надсилаючи військкових для протистояння російській загрозі

Лондон – Британія підтвердила, що формує підрозділ швидкого реагування з тисячі вояків, яких мають розмістити у державах Балтії у відповідь на дедалі більшу загрозу з боку Росії. Чисельність підрозділу можуть збільшити до 5 тисяч вояків упродовж 5 днів у випадку кризової ситуації. Лондон у такий спосіб намагається надати підтримку балтійським партнерам з НАТО, які побоюються, що можуть стати наступною ціллю агресивних планів Кремля.

Міністр оборони Великобританії Майкл Фаллон заявив, що нині є надзвичайно важливо дати чітко зрозуміти Кремлю, що НАТО рішучим чином налаштована надати захист всім членам альянсу від загрози з будь-якого напрямку.

Майкл Фаллон, відвідавши зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі, оголосив щодо планів розміщення спочатку тисячі британських вояків у країнах Балтії, беручи до уваги дедалі більшу загрозу, яка надходить з боку Росії. Перша група британських військових у балтійських державах стане кістяком майбутнього підрозділу швидкого реагування, який розпочне діяльність 2017 року.

«Я радий оголосити, що Сполучене Королівство надішле до тисячі вояків до країн Балтії, що, у свою чергу, стане початком створення стратегічного підрозділу швидкого реагування у 2017 році. Ми також надсилатимемо наших фахівців у допомогу місцевим військовим до двох регіональних штаб-квартир НАТО на північному і південному сході Європи», – заявив британський міністр оборони.

На додаток до тисячі військових, Британія надішле до країн Балтії ще 4 винищувачі «Тайфун» Королівських військово-повітряних сил. Це стане найбільшим посиленням системи колективної безпеки НАТО, починаючи від закінчення Холодної війни.

Загроза країнам Балтії – наслідок російської агресії в Україні

Політичний оглядач Королівського інституту стратегічних досліджень Майкл Чомлі вважає, що загроза, яка надходить від Росії у напрямку країн Балтії є безпосереднім наслідком російської агресії на південному сході України. Цілком природньо, що країни Балтії відчувають важке дихання Москви і бажають, аби НАТО надала їм відповідний захист. Відтак на карті стоїть довіра до НАТО.

«Довіра до НАТО у цій ситуації залежить від усіх членів, які відігравали б свою роль у виконанні рішень, які було ухвалено у світлі загрози, що надходить з боку Москви. Ясно, що епіцентр цієї загрози нині знаходиться на південному сході України. Британський уряд неодноразово підтверджував, що перебуває на передовій протистояння зусиллям Росії і притягнення Кремля до відповідальності за анексію Криму, і подальшу підтримку сепаратистів в Україні», – зазначив Майкл Чомлі.

Відтак надсилання тисячі британських військових і 4 винищувачів Королівських військово-повітряних сил до країн Балтії постає логічним кроком, що його здійснює Лондон, згідно зі статутом НАТО, який передбачає створення системи колективної безпеки для всіх країн-членів.