До дільничного міліціонера можна буде звернутись в інтернеті

Через мережу інспектори зможуть отримувати запитання і скарги – таку систему розробили активісти

Юрій Примачук

Звернення до міліції по пораду чи допомогу – сьогодні рідкісна практика для українців. І річ не лише в недовірі, а й у незручності системи. Змінити її пропонують громадські активісти за рахунок цифрових технологій. У планах – створення інтернет-ресурсів, через які громадяни спілкуватимуться з правоохоронцями.

«В ідеалі дільничний міліціонер – це друг і помічник громадян, – каже експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Уляна Шадська. – Від нього залежить безпека на дільниці: цей правоохоронець вивчає і аналізує обстановку, запобігає правопорушенням, проводить профілактику. До прикладу, роз’яснювати молоді про шкоду алкоголю і наркотиків – це його завдання».

Однак, за словами активістів, які упродовж кількох років проводили моніторинг роботи дільничних, на практиці люди здебільшого їх не знають і не уявляють, чим вони займаються. З іншого боку, зв’язатися у разі потреби з інспектором чи отримати від нього пораду громадяни теж не завжди можуть. Змінити це пропонують завдяки електронній комунікації.

«Ми вважаємо, що має бути окрема сторінка на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ для служби дільничних інспекторів. Зараз там є про них інформація, але це лише фото і телефон – цього замало. Натомість на такій сторінці міститиметься інформація, яка цікава мешканцям дільниці. Наприклад, шаблони документів і заяв, оперативна інформація, карти злочинів, алгоритми поведінки», – каже Уляна Шадська. Також таким шляхом можна буде звернутися до інспектора.

Формувати базу інформації в організації пропонують на підставі опитування громадян. «Уперше громадськість буде формувати вимоги, яку інформацію і у якому форматі вона хоче отримати. Адже потреби громади в селі і в районі мегаполіса зовсім різні», – кажуть у організації. Планується, що кожна дільниця матиме різну інформацію, залежно від потреб громади.

Правозахисники також пропонують долучити до цього ресурсу можливість анонімних звернень, розповідає Уляна Шадська. За допомогою цих звернень люди могли б повідомляти про насильство в родині, обіг заборонених речовин, прояви нетерпимості чи інформацію, корисну слідству. Тоді люди матимуть більше довіри до правоохоронців.

Як приклад, наводять британський досвід, де місцева поліція має власний ресурс, на якому молодь може анонімно повідомити про обіг алкоголю чи наркотиків на території дільниці.

Така реформа важлива, оскільки методи роботи дільничних застаріли, каже Уляна Шадська. За її словами, у цій системі недостатньо працівників, бракує апаратури і приміщень, а наявні – незручні, до прикладу, малодоступні для інвалідів. Через це неможлива постійна комунікація, не кажучи про роботу з молоддю.

Така комунікація корисна для міліції, адже вона підтримує зв'язок з громадою
Уляна Шадська

«Така комунікація корисна для міліції, адже вона підтримує зв'язок з громадою, підвищується увага до змін і позитивних прикладів. Це ще й дозволяє економити кошти і вивчати громадську думку. Корисно це і громаді: коли ти можеш побачити інформацію щодо обстановки у твоєму районі – це безпека твоїх близьких і твого майна. Також люди зможуть оцінювати діяльність міліції», – каже Уляна Шадська.

Вигоду матимуть і різноманітні громадські організації з охорони порядку, яких після Майдану існує багато – вони зможуть краще співпрацювати з міліцією і відстежувати обстановку.

Дільничний інспектор у країнах Європи має інший статус. Він є службовцем муніципальної поліції, якого обирають. Крім того, він не зобов’язаний постійно виконувати план із розкриття злочинів
Юрій Бєлоусов

«Це дуже важлива зміна. Насправді вона не веде до таких великих витрат, як дехто вважає, – каже представник уповноваженого Верховної ради з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов. – Але дільничний інспектор у країнах Європи має інший статус. Він є службовцем муніципальної поліції, якого обирають. Крім того, він не зобов’язаний постійно виконувати план із розкриття злочинів, як це є у нас – у нього інші функції».

Реалізувати реформу її ініціатори планують через систему робочих груп. За задумом, мешканці дільниць спільно з інспекторами мають працювати над змінами. Якщо буде достатньо людей, політична воля і сприяння МВС, пропонують через обговорення та опитування визначити потреби громади – і втілити їх за допомогою фахівців із цифрових технологій.

Дільничних треба наближати до громади, з якою вони працюють
Марина Цапок

«У нашій концепції реформування правоохоронних органів є бачення того, що дільничних треба наближати до громади, з якою вони працюють. – розповіла Радіо Свобода експерт Реанімаційного пакету реформ Марина Цапок. – Однак законодавчої бази поки немає, а система дуже централізована, тож для докорінних реформ потрібні правові зміни. Хоча якщо є воля конкретних керівників, на регіональному рівні такі ініціативи можна впроваджувати. До прикладу, в Черкасах міліція зараз використовує для комунікації соціальні мережі – хоча законодавчої бази все ще немає. Я думаю, має бути робота і громадськості, і офіційних структур».

Про подальшу роботу над проектом, зокрема, перспективи співпраці з МВС (представники якого також були на презентації програми) та громадськістю ініціатори «Електронного кабінету дільничного інспектора» обіцяють надалі повідомляти загалу.

За словами організаторів, у деяких містах України рушійною силою такої комунікації вже стає міліція. До прикладу, на Львівщині правоохоронці вже налагоджують комунікацію з громадськістю. Допомагати втілювати цей проект також будуть активісти – громадські помічники міліції. Щоправда, цілком можливо, що на безоплатних засадах – через брак коштів у бюджеті. Хоча автори програми кажуть, що мають і спонсорів серед ІТ-компаній, готових допомогти.