Грузія реагує на Саакашвілі, але Україну підтримує

Президент України Петро Порошенко і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі

«Україна потребує розвитку, потребує підтримки, і Грузія, грузинське керівництво, кожна гілка влади завжди готові стати на її бік» – МЗС Грузії

Реакції з Грузії на призначення Міхеїла Саакашвілі головою Одеської ОДА й особливо – на отримання ним українського громадянства відрізняються від тих, які лунають в Україні. Адже у Тбілісі проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ.

Your browser doesn’t support HTML5

Грузія реагує на Саакашвілі, але Україну підтримує

Його звинувачують в організації побиття депутата і бізнесмена Валерія Гелашвілі, а також у розтраті бюджетних коштів і у створенні привілейованих умов для перебування у в’язниці фігурантів гучної кримінальної справи про викрадення і вбивство тбіліського банкіра Сандро Гиргвліані.

На запит Тбілісі (у лютому 2015 року) про видачу Саакашвілі Київ невдовзі відповів відмовою.

31 травня міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані повідомила журналістам у Тбілісі, що «наданням Міхеїлу Саакашвілі українського громадянства правовий шанс екстрадувати його з України до Грузії вичерпано».

«Формально сьогодні Саакашвілі все ще грузинський громадянин, проте фактично громадянство Грузії йому вже більше не належить, оскільки він отримав громадянство іншої країни», – повідомила Цулукіані.

Президент Грузії називає поведінку Саакашвілі «негідною»

Президент Грузії Георгій Марґвелашвілі заявив напередодні у Кутаїсі, що вважає негідною поведінку свого попередника Міхеїла Саакашвілі, який отримав громадянство України і, таким чином, відмовився від грузинського паспорта.

Колишній президент не мав залишити громадянство Грузії. Цим він образив країну й інститут президентства
Георгій Марґвелашвілі

«Хочу висловити моє негативне ставлення. Колишній президент не мав залишити громадянство Грузії. Цим він образив країну й інститут президентства. Я думаю, що цінності є важливішими, ніж кар’єра», – заявив чинний президент.

Сам новопризначений голова Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі пояснив відмову від грузинського громадянства бажанням не потрапити до в’язниці.

«Громадянство Грузії для мене зараз означає шість квадратних метрів тюремної камери», – заявив екс-президент Грузії в інтерв’ю журналістам телекомпаній «Руставі -2» і «Імеді», маючи на увазі тбіліську в’язницю для колишніх високопосадовців, де наразі відбувають термін чи чекають вироку багато хто з його соратників. Серед них – екс-міністр оборони Бачана Ахалая, колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі й екс-мер Тбілісі Гігі Угулава.

Саакашвілі не хоче проміняти користь на 6 квадратних метрів камери

«Невже хтось думає, що я поміняю на ці шість квадратних метрів можливість принести користь Україні, Грузії, а отже, і Європі?!», – зазначив Саакашвілі.

Однак події довкола Міхеїла Саакашвілі не вплинуть на грузинсько-українські відносини, повідомив у понеділок у Тбілісіпрес-секретар Міністерства закордонних справ Грузії Девід Кереселідзе:

Між нами не буде ніякого напруження або погіршення двосторонніх відносин – це не повинно бути на порядку денному
Девід Кереселідзе

«Це суверенне рішення [України]. Чи нам, грузинам, це подобається чи ні, між нами (та Україною) не буде ніякого напруження або погіршення двосторонніх відносин – це немислимо, і це не повинно бути на порядку денному. Ми керуємося інтересами держави, нашими дружніми і партнерськими відносинами, які ми завжди мали історично і традиційно».

За словами Кереселідзе, «ці відносини будуть продовжуватися. Україна переживає важкі часи саме зараз, Україна перебуває у стані війни. Україна потребує розвитку, потребує підтримки, і Грузія, грузинське керівництво, кожна гілка влади завжди готові стати на їхній бік».

На цю ж тему:

01.06.2015
Які карти Порошенко дав Саакашвілі?

«Це людина, яка в змозі переконувати Київ, а цього до нього ніхто навіть не намагався робити» – Шмушкович далі

01.06.2015
Одещина може стати новим реформаторським проектом Саакашвілі

На колишнього грузинського президента покладають великі сподівання далі