Дочасні парламентські вибори можуть відбутися восени

З’являються нові можливості для Яценюка зберегти свій пост, а для Тимошенко здобути ще трохи голосів як опозиціонер – експерт

Київ – Вихід фракції «Батьківщина» з переговорного процесу щодо створення нової коаліції зміцнює шанси Арсенія Яценюка залишитися на посаді прем’єра, а також підвищує ймовірність проведення дострокових парламентських виборів вже у серпні-вересні цього року. Такий розвиток подій прогнозують експерти.

Your browser doesn’t support HTML5

Дочасні парламентські вибори можуть відбутися восени

Фракція «Батьківщина» виходить із безперспективного переговорного процесу щодо створення нової парламентської коаліції і переходить у «демократичну, проєвропейську опозицію». Таку заяву лідера цієї політичної сили Юлії Тимошенко, зроблену у Львові після проведення партійної конференції, поширила прес-служба партії.

Як пояснив заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, до ухвалення такого рішення спричинила «імітація коаліційних переговорів», які тривають вже 48 днів.

Ми не вважаємо можливим подальшу участь в таких переговорах, нехай вони шукають собі союзників серед груп, серед опозиційного блоку, колишніх регіоналів
Сергій Соболєв

«Якби це продовжувалось день-два, ми б ще розуміли, що, дійсно, йде боротьба різних концепцій. А коли ми зрозуміли, що просто йде відтягування часу і просто набирають «тушок» із позафракційних, вигнаних із інших фракцій депутатів, ми зрозуміли, що це робиться просто з однією метою: треба ще добрати декількох людей, а переговори з нами – це імітація процесу. Ми не вважаємо можливим подальшу участь в таких переговорах, нехай вони шукають собі союзників серед груп, серед опозиційного блоку, колишніх регіоналів», – зазначив Соболєв.

Депутат підтвердив, що перебуваючи в опозиції, «Батьківщина» підтримуватиме закони, потрібні країні.

«Десятки законопроектів «Батьківщини» вже лежать на розгляді, зараз ми фактично завершуємо роботу над законопроектом по деофшоризації, Ми, як і раніше, будемо дотримуватися своїх принципів економічного реформування», – запевнив депутат.

Раніше «Батьківщина» обумовлювала свою участь у новій коаліції ухваленням низки законів, які стосуються змін у пенсійній, аграрній, газовій, тарифній сферах. У «Блоці Петра Порошенка» називали виконання цих вимог неможливим з огляду на чинні міжнародні домовленості України.

Коаліція на двох, Яценюк – прем’єр, або позачергові вибори?

Вихід «Батьківщини» з переговорного процесу поглиблює політичну кризу, залишається єдиний варіант – формування коаліції на основі двох найбільших фракцій – «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» із залученням позафракційних депутатів, кажуть експерти. Вже зараз, за даними офіційного сайту Верховної Ради, у складі цих двох фракцій 222 депутати за необхідного мінімуму 226. Крім того, посаду прем’єра може зберегти Арсеній Яценюк, вважає політичний філософ, президент Фонду якісної політики Михайло Мінаков.

З’являються нові можливості у Яценюка зберегти свій пост, з’являються нові можливості у Юлії Тимошенко здобути ще трохи голосів як опозиціонер
Михайло Мінаков

«Навіщо тоді «Народному фронту» відмовлятись від прем’єрського місця? З’являються нові можливості у Яценюка зберегти свій пост, з’являються нові можливості у Юлії Тимошенко здобути ще трохи голосів як опозиціонер. Відсьогодні перевибори парламенту стають ще більш можливими», – каже Михайло Мінаков.

Крім позафракційних, до коаліції можуть також долучитися депутатські групи, прогнозує політолог Петро Бурковський і називає два варіанти розвитку подій.

Незважаючи на прагнення президента знайти нову кандидатуру прем’єр-міністра, зростають шанси, що прем’єр-міністром залишиться Яценюк при певних, дуже суттєвих кадрових змінах всередині самого уряду
Петро Бурковський

«Перше, це те, що незважаючи на прагнення президента знайти нову кандидатуру прем’єр-міністра, зростають шанси, що прем’єр-міністром залишиться Яценюк при певних, дуже суттєвих кадрових змінах всередині самого уряду. Оскільки в такому разі партія, фракція Яценюка стає основним коаліційним партнером політичної сили президента. І другий варіант – це коли все таки їм вдається також включити в коаліцію не лише позафракційних депутатів, а і політичні фракції, які складаються з мажоритарників», – зазначив Бурковський.

У цьому контексті йдеться про депутатські групи «Відродження» і «Воля народу». Третім варіантом розвитку подій політолог називає позачергові парламентські вибори – якщо президент скористається своїм конституційним правом і розпустить парламент через відсутність коаліції впродовж 30 днів. Це може статись приблизно на річницю обрання президента, у червні, ще 60 днів знадобиться на передвиборчу кампанію, тоді самі вибори можна очікувати у серпні-вересні, вважає Петро Бурковський.

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам висловлював очікування, що Україна отримає парламентську коаліцію і нового прем’єра наступного пленарного тижня, який починається 12 квітня.