Радіо Свобода Daily: друга спроба допитати Януковича

Політична карикатура Євгенії Олійник

Доброго ранку!

Україна відзначила чергові роковини Голодомору. Ми цитували слова президента України і розповіли про те, як вшановували загиблих у різних куточках України, але сьогодні хотіли б акцентувати увагу на інтерв’ю з директором Українського інституту національної пам’яті Володимиром В’ятровичем. Він наголосив на необхідності відійти від концепту народу-жертви. Голодомору 1932-33 років передували 5 тисяч селянських повстань, в яких, за документами ГПУ, брало участь близько мільйона людей, розповів він. І саме тому Йосип Сталін так боявся втратити Україну.

Більше матеріалів у розділі «ГОЛОДОМОР».

Спроба №2

Сьогодні президента-втікача Віктора Януковича спробують знову допитати. В разі, якщо підозрюваним «беркутівцям» знову не вдасться виїхати, то, відеоконференцію влаштують між російським Ростовським судом та столичним СІЗО.

Рух нових сил Саакашвілі

Тим часом колишній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі збирав однодумців у Києві. Біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу відбулися збори нової ініціативи Саакашвілі під назвою «Рух нових сил». На сцені, окрім Саакашвілі були присутні екс-голова Одеської митниці Юлія Марушевська та колишній голова Національного агентства з питань державної служби Денис Бродський (ось відео мітингу). Планують зареєструвати свою партію «Рух нових сил» у Міністерстві юстиції. Як партнера вони розглядають партію «Самопоміч» мера Львова Андрія Садового. «Насправді 27 листопада – дворіччя Верховної Ради. І мені здається, що зараз є можливість і необхідність нам зібратися, щоб показати парламентарям і владі червону картку», – зазначив Саакашвілі про мету акції в інтерв’ю Радіо Свобода.

Син Джемілєва повернувся в Україну

Хайсер Джемілєв, син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, повернувся в Україну з російської колонії. Далі його чекає лікування.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Фідель помер!

Фідель Кастро помер. Йому було 90 років і комуністичну острівну державу Кубу він очолював упродовж майже півстоліття. Наразі на Кубі триває жалоба. У спеціальній фотогалереї ми зібрали фото відомого революціонера, а також опублікували текст із неоднозначними реакціями на його смерть світових лідерів. Примітно, що оголошення про смерть кубинського лідера викликало святкування серед мігрантів із Куби в американському місті Маямі. Тисячі людей вийшли на вулиці найбільшого міста штату Флорида, скандуючи «Куба si! Кастро no!».

Перерахують

Виборчий штаб Гілларі Клінтон повідомив, що братиме участь у перерахунку бюлетенів у штаті Вісконсин, ініційованому кандидатом на посаду президента від Партії зелених Джил Стайн. За словами представників Клінтон, сотні її прихильників занепокоєні тим, що іноземні хакери, зокрема, російські, зламали виборчі бази даних і змінили результати голосування, головним чином, у Мічигані, Вісконсині і Пенсільванії, де сумарна перевага Трампа над Клінтон становила всього 107 тисяч голосів. У відповідь адміністрація Обами запевнила, що хакери Росії на вибір Трампа не вплинули.

Наркокур’єри «із метро»

«Мій син знайшов в інтернеті оголошення про набір на роботу кур’єрів-експедиторів… Коли приїхав до Києва – на вокзалі біля «Макдональдса» його зустріли двоє чоловіків, сказали, що його приймають на роботу, але вакансій в Україні немає, а є тільки в Російській Федерації», – так сина Оксани Смирнової із Житомирщини втягнули у наркоторгівлю. Майже дві тисячі українців за два роки засуджені в Росії за звинуваченнями у збуті наркотиків, повідомляє українське МЗС. Значна частина фігурантів «наркотичних справ» – заробітчани, що влаштовувалися на вакансію «кур’єрів-експедиторів», оголошення про які можна знайти, зокрема, в інтернеті або в столичному метро. То як захиститись від трудового рабства ми розповідаємо у спецпроекті «Право на дію».

Також до Вашої уваги статті в рубриці «Точка зору»: мовознавця Лариси Масенко «Русский мир» і «мовний закон» Ківалова-Колесніченка. Як це сталося» та письменника Андрія Любки «Не «всепропало»: завдяки дорозі до «безвізу» ми реформували країну».

Будьте обережні, довіряючи свою долю іншим!

Ваше Радіо Свобода Daily