Підозра Охендовському легітимізує «амбарну книгу» Партії регіонів – Чумак

Михайло Охендовський

Перший допит голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського в Національному антикорупційному бюро, який детективи призначили на 14 грудня, не відбувся. Як пояснили правоохоронці, підозрюваний послався на особисті причини і попросив допит перенести. Нову дату правоохоронці озвучити відмовились. Сам Охендовський підозри антикорупційного бюро і причини перенесення зустрічі з детективами наразі не коментує. Водночас, як розповіли в ЦВК, у середу він перебував на робочому місці.

​Про підозру детективи НАБУ повідомили Михайла Охендовського у вівторок, 13 грудня. Відбулось це в аеропорту Бориспіль, куди посадовець прибув із Киргизстану, де спостерігав за виборами.

«Ви підозрюєтесь у вчиненні злочинів, а саме: у отриманні хабара 22.01.2010-го у розмірі 100 тисяч доларів, в отриманні хабара 15.10.2012-го у розмірі 45 тисяч доларів, і отримання хабара у період часу з 29.05 по 08.10.2012 року у розмірі 16 тисяч 698 доларів США», – відео з зачитуванням тексту підозри Охендовському згодом поширили на сайті НАБУ.

Загалом понад 160 тисяч доларів неправомірної вигоди. До таких висновків слідство прийшло, опрацьовуючи матеріали так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Відповідні бланки передав до НАБУ у травні цього року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак.

Партія регіонів шість разів оплачувала поїздки Охендовського – НАБУ

Як заявляють в НАБУ, в отриманих матеріалах ім’я Охендовського фігурує щонайменше шість разів. Так, зазначені кошти виплачувались голові ЦВК як своєрідні компенсації за відрядження. За кордоном посадовець начебто мав у позитивному світлі розповідати про вибори в Україні представникам міжнародної спільноти.

«За версією слідства, впродовж 2012 року голова Центральної виборчої комісії в рамках своїх посадових обов’язків здійснив шість закордонних візитів, які були профінансовані за кошти Партії регіонів», – повідомила прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра.

Біля чотирьох із шести грошових виплат стоїть особистий підпис Михайла Охендовського. За словами керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, їхню справжність вдалось підтвердити відповідною експертизою.

Охендовський наразі мовчить

Саме цей факт, вважає член антикорупційного комітету парламенту Віктор Чумак, є вкрай важливим і дозволяє розраховувати на те, що невдовзі до відповідальності можуть бути притягнуті й інші фігуранти «чорної бухгалтерії» Партії регіонів.

«Якщо ця експертиза дала позитивний результат, тобто, підтвердила справжність підписів пана Охендовського, то можна говорити про справжність цієї «амбарної книги». І про те, що там можуть бути й інші відомі прізвища, і відомі підписи. І тоді треба буде тільки проводити відповідну почеркознавчу експертизу, яка буде їх підтверджувати. Тому легітимізація цієї амбарної книги – це якраз і є вручення підозри пану Охендовському», – вважає народний депутат.


Раніше у вересні голова САП Холодницький заявляв про те, що у справі «чорної бухгалтерії» Партії регіонів вже готові проекти підозр для трьох «дуже відомих людей». Окрім цього, за результатами роботи з отриманими даними НАБУ провело низку допитів та обшуків.

Дізнатись позицію Михайла Охендовського щодо отриманої підозри нині не вдалося. Відмовились від коментарів і в прес-службі ЦВК. Водночас ще у травні голова ЦВК заперечував отримання хабарів і поїздки за кордон за рахунок Партії регіонів. А в прес-службі ЦВК тоді заявляли, нібито оприлюднення «чорної бухгалтерії» є спробою зірвати заплановані на липень довибори у Верховну Раду.