«Путін – це війна» – 81-річна російська активістка, яка раніше була його прихильницею

Ілюстраційне фото. Футболка із зображенням Володимира Путіна в Белграді, Сербія, квітень 2017 року

Єлизавета Маєтна

Тамарі Михайлівні Чечиній з підмосковного Желєзнодорожного 81 рік. Ось уже п’ять років вона виходить на всі протестні акції і відвідує процеси, де судять політичних активістів. «Мені 82-й рік, але дивитися, на що перетворюється наша країна, я не можу. Нас зараз ненавидить весь світ – тільки через цього, вибачте, упиря. Путін – це війна, без війни він не втримається при владі. Путін – це злодійство суцільне, це корупція», – заявила пенсіонерка журналісту Радіо Свобода. Колишня викладачка російської мови і літератури також розповіла, чому їй прикро за своїх однолітків і за що вона розлюбила Путіна, а також, навіщо всім незгодним потрібно «розгойдувати човен».

– Якщо чесно, мені просто цікаво стало, чому люди протестують, вирішила подивитися на все це своїми очима. Я теж стала активісткою, ходила на всі акції, шукала гроші на юристів, загалом допомагала в’язням Болотної. Коли Бориса (Нємцова – ред.) убили, мені було так погано, що не передати словами. Зараз дуже за Олексія Навального переймаюся, аби з ним нічого не сталося. А з його братом Олегом я листуюся, вже три листи від нього отримала, не втомлююся дивуватися, який він розумний, благородний та інтелігентний.

Банер акції «Набрид!»

– Знайомі ходять з Вами на мітинги?

Вони мені кажуть: навіщо ти ходиш на мітинги, чого тобі не вистачає? А самі доношують одяг 20-річної давності, харчуються простроченими продуктами і не замислюються, що завтра їхніх онуків відправлять на якусь війну і там уб’ють. Прикро, що немає підтримки серед моїх однолітків

– Ні, що ви! Вони мені кажуть: навіщо ти ходиш на мітинги, чого тобі не вистачає? Не роздягнена, не сумуєш! А самі доношують одяг 20-річної давності, харчуються простроченими продуктами і не замислюються, що завтра їхніх онуків відправлять на якусь війну і там уб’ють. Якщо чесно, то прикро, що немає підтримки серед моїх однолітків. Одна подруга мені взагалі заявила, що я ходжу на мітинги за гроші. А я їй – які гроші, я ж не за «Єдину Росію» ходжу!

Тиснуть за будь-яке інакомислення, влада боїться свого народу, ховається за спинами ОМОНівців

Я життям не розбещена, живу одна в своїй однокімнатній квартирі, пенсії вистачає. Але справа ж тут не в матеріальному. Тиснуть же за будь-яке інакомислення, влада боїться свого народу, ховається за спинами ОМОНівців. Зараз он замовили нові водомети для розгону мітингів.

– Але Вам самій раніше подобався Путін, чому зараз Ви налаштовані проти нього?

У Путіна одна мета – збагатитись. Він вариться у своєму котлі і не хоче знати про справжнє становище у своїй країні

– Так, раніше я вважала, що раз він з КДБ, то він знає людей. До того ж, я завжди жила на периферії, в Краснодарі, а там народ завжди за владу. А тепер я розумію, що в Путіна одна мета – збагатитись. Він вариться в своєму котлі і не хоче знати про справжнє становище у своїй країні. Розумієте, у нас зараз не влада держави, а влада бандитів. У нас немає правосуддя, немає нормальних судів. Я побувала на багатьох судових процесах і все це бачила особисто. До судді говорять, а вона не чує, що їй кажуть.

– Я знаю, що у Вас зберігся шкільний щоденник за 1953 рік ...

Щоденник Тамари Чечиної за 5 березня 1953 року

– Так, тоді ще вчителька плакала і ходила перевіряла між рядами, хто плаче, а хто ні. Я не плакала. А ввечері випадково почула розмову батька з матір’ю. Тато, він фронтовик був, купа орденів і медалей, війну закінчив у Берліні, сказав їй тоді, що Сталін гірший за Гітлера. Я була вражена просто. А ми ж виховані на Павлику Морозові, і перша моя думка була доповісти про це куди слід. Але любов до батька все ж перемогла, нікуди я не пішла. Мама моя, до речі, не терпіла ніяких розмов проти влади, так їй радянська влада мізки забила, відразу їх припиняла. А батько мій, який комуністів ненавидів, сам вступив до партії в 1945 році, в Німеччині. А через два роки вийшов з неї, і нічого йому за це не було, фахівець він був хороший, поважали його...

«Риба гниє з голови, нами править тухла риба» – це про Путіна. Народ зараз обдурений телебаченням і не дивиться на те, що відбувається критично, хоча внутрішньо, звичайно, всі все розуміють

А одного разу, вже 80-ті були, до нас в училище прийшла комісія з перевіркою, як ми славимо партію. А в мене тема Чехов, причому тут партія? Так мені на педраді потім закинули, що недостатньо ідейна. А я їм – яке може бути вихваляння партії, якщо вона країну в глухий кут завела? Фізкультурникові нашому теж нарікали за те, що не вихваляє КПРС. І смішно, і трагічно. А я ж іще лекції з наукового атеїзму читала, я сама в Бога не вірю, ось, сміюся тепер, він мене і покарав за ті лекції – 10 років тому зірвала зв’язки, не голос тепер, а скрип. Іноді так хочеться на мітингах покричати! А нічим. Ось гасла собі зробила, ходжу з ними. Одне «Риба гниє з голови, нами править тухла риба» – це про Путіна. Є ще одне, з його портретом і підписом «Дочекаємося!». Пам’ятаєте, Путін часто говорив «не дочекаєтеся»?

Активісти на акції «Набрид!». Псков, 29 квітня 2017 року

Одного разу подругу свою вмовила на мітинг піти, я з плакатом, звичайно ж, була, здається, там було «Путін, досить брехати і красти», у мене шнурок на черевику розв’язався. Кажу їй – потримай плакат, дай зав’яжу. А вона ні, боїться. І нічого ти з цим не поробиш, народ зараз обдурений телебаченням і не дивиться на те, що відбувається, критично, хоча внутрішньо, звичайно, всі все розуміють.

Матеріал повністю – на сайті Російської реакції Радіо Свобода