Доступність посилання

ТОП новини

Напад на Навального здійснили активісти прокремлівського радикального угруповання SERB – прихильники опозиційного політика Росії


Олександр Петрунько на акції опозиції у річницю подій на Болотній площі в Москві. 6 травня 2016 року
Олександр Петрунько на акції опозиції у річницю подій на Болотній площі в Москві. 6 травня 2016 року

Напад на Олексія Навального 27 квітня, в результаті його доставили в лікарню із хімічним опіком ока, здійснили активісти радикального прокремлівського угруповання SERB – в цьому впевнені прихильники опозиційного російського політика, які провели власне розслідування.

Головною зачіпкою активістів, які стверджують, що учасники SERB причетні до нападу на Навального, став відеозапис інциденту, опублікований телеканалом «РЕН-ТВ». На цьому відео обличчя нападника і ще однієї людини, яка спостерігає за тим, як Навального обливають зеленкою, замазані. Один із користувачів інтернету уважно вивчив HTML-код сторінки, на якій був розміщений ролик, і знайшов у ньому посилання на три інших версії відео. На одній з них (що, ймовірно, є невдалою чорновою роботою того, хто монтував) розмиття в якийсь момент відстає від особи, яка спостерігала, за нападом людини. На зображенні, що відкрилося, багато користувачів соціальних мереж відразу ж впізнали Олексія Кулакова – активіста SERB, який не пропускає жодної опозиційної акції. Самого нападника (його особа замазана на всіх версіях відео) побічно впізнали по комплекції, зросту і елементах одягу. Автори імпровізованого розслідування вважають, що цією людиною є ще один активіст SERB – Олександр Петрунько.

Рух SERB спростував свою причетність до нападу. Олексій Кулаков заявив журналістам, що не знав про нього заздалегідь, а на місці подій опинився як «блогер», за наводкою невідомого інформатора. Лідер SERB Гоша Тарасевич звинуватив Навального в тому, що він інсценував напад із допомогою своїх прихильників.

Назва руху SERB – це абревіатура. Вона розшифровується як South East Radical Block – «Південно-Східний радикальний блок». Вперше про нього стало відомо в Дніпропетровську після українського Майдану, коли активісти руху брали участь у акціях з вимогами надання більших повноважень регіонам південного сходу України. Під час «русской весны» Олександр Петрунько був помічений у Харкові, де був одним з учасників штурму будівлі обласної адміністрації прихильниками створення «Харківської народної республіки».

Пізніше активісти SERB перебралися до Москви, де почали брати участь практично у всіх акціях опозиції, провокуючи їх учасників і нападаючи на них. В рядах SERB є не тільки вихідці з України: 43-річний Олег Чурсін, наприклад, є кадровим співробітником МВС Росії, а заодно – прихильником руху «Російська національна єдність» і неонациста Олексія Мильчакова.

Російські ЗМІ повідомили з посиланням на неназвані джерела, що в Кремлі відкидають причетність до нападів на Навального та інших опозиційних активістів, що сталися впродовж останніх тижнів із використанням зеленки та інших їдких хімічних рідин. «Газета.ру» пише, що влада, навпаки, рекомендували правоохоронцям активніше притягувати до відповідальності учасників таких нападів. Прес-служба партії «Єдина Росія» розповсюдила заяву депутата Євгена Ревенка, в якій він засуджує «хуліганські та злочинні дії» проти політичних опонентів. Популярний анонімний телеграм-канал «Незигарь» стверджує з посиланням на джерело в правоохоронних органах, що одного з активістів SERB взяли в «оперативну розробку».

Про те, як вдалося встановити нападників на Олексія Навального, чому цією справою не поспішає займатися поліція, як заявляє Навальни, і з чим пов’язана справжня «епідемія» обливання зеленкою в Росії незгодних з владою, Радіо Свобода розповів опозиційний російський активіст Олег Козловський, один з активних учасників колективного імпровізованого розслідування, яке дозволило говорити про причетність руху SERB до атаки на Навального 27 квітня.

– Що дозволяє говорити про те, що саме Олександр Петрунько та Олексій Кулаков причетні до нападу на Олексія Навального 27 квітня?

Прямий доказ – це, звичайно, відеозапис з місця подій. Це розслідування проводилося спонтанно великою кількістю людей, багато з яких один про одного не знали

– Прямий доказ – це, звичайно, відеозапис з місця подій, що був виявлений Євгеном Бризгаліним, користувачем інтернету, який вивчав сайт «РЕН-ТВ» і побачив, що там, крім однієї версії з прихованими особами, є ще одна версія, де через огріх того, хто монтував, в якийсь момент стає видно обличчя одного з нападників, як пізніше з’ясувалося, Олексія Кулакова. Його впізнали на відео й інші користувачі. Це розслідування проводилося спонтанно великою кількістю людей, багато з яких один про одного не знали, не бачили, не чули і координували свої дії виключно за допомогою твіттера.

Завдяки тому, що вся інформація була з відкритих джерел і яку цілком можна перевірити, ми можемо бути впевнені: те, що вдалося з'ясувати, відповідає дійсності. Особа цієї людини дійсно дуже схожа на фотографії, які він викладає в соціальних мережах. Більше того, вдалося впізнати одяг, в якому він був. Буквально на наступний день після нападу на Навального він викладав свої фотографії в тому самому одязі під час схожої атаки на активістів, які чергують на «Мосту Нємцова».

Олексій Кулаков за кілька днів до нападу в коментарях до однієї зі статей про Навального він писав, що «готує зеленку» і щоб Навальний «готувався»

Взагалі цей Олексій Кулаков досить відомий персонаж серед московських вуличних активістів. Він постійно бере участь в різних провокаціях, тому не дивно, що, як тільки його обличчя стало більш-менш помітно у кадрі, його досить швидко впізнали. З відкритих же джерел вдалося зібрати інші відомості про нього, багато інформації він сам публікував у соціальних мережах, в тому числі за кілька днів до нападу в коментарях до однієї зі статей про Навального він писав, що «готує зеленку» і щоб Навальний «готувався».

Коли пану Кулакову почали дзвонити ЗМІ, він спочатку все заперечував, але потім визнав, що він там був

Можна було б подумати, що це пуста погроза, але, як ми бачимо, вона реалізувалася. Він буквально протягом доби до цієї атаки тричі в соціальних мережах викладав різні тексти (з критикою, образливі) з приводу Навального і його колег. Можна було бачити, що людина відповідним чином налаштована. Це вже, звичайно, непрямі докази, але їх достатньо. І коли пану Кулакову почали дзвонити ЗМІ, він спочатку все заперечував, але потім визнав, що він там був, але відразу почав запевняти, що й гадки не мав, що там буде відбуватися, що саме напад він гнівно засуджує і так далі. У це віриться дуже слабо, тому що Кулаков брав участь у багатьох подібних акціях, ніколи не відчував ніяких докорів сумління, застосовуючи насильство проти своїх політичних опонентів, і тут, мабуть, він просто злякався, що в цьому випадку йому це може це не зійти з рук , як раніше.

– Одне можна бачити точно на цьому відео – що Олексій Кулаков не був тією людиною, яка хлюпнула зеленку в Олексія Навального. «Метальник» тікав у бік оператора, який знімав цю сцену, і його обличчя на всіх чотирьох знайдених варіантах відео замазане. Що дозволяє говорити про те, що ще один фігурант вашого розслідування, Олександр Петрунько?

Щодо Петрунька, у нас переважно непрямі докази. Петрунько має таку ж статуру, як «метальник». Петрунько знайомий з Кулаковим, вони колеги по радикальному угрупованню SERB, вони разом здійснювали багато провокації

– Щодо Петрунька, у нас переважно непрямі докази. Одяг – штани і куртка, в яких він був, впізнали на інших його фотографіях. Крім того, Петрунько має таку ж статуру, як «метальник», так само виглядає, за винятком особи, яку ми не бачимо. Петрунько знайомий з Кулаковим, вони колеги по радикальному угрупованню SERB, вони разом здійснювали багато провокацій, тобто це люди, які часто виходять на такі справи спільно. Тому підозра досить швидко впала на нього. Знову ж таки, ті люди, які бачили Петрунька на власні очі, стикалися з ним на акціях, припустили, що це він, ще навіть до того, як з’явилося це відео на «РЕН-ТВ», по окремих кадрах, які були опубліковані з камери фойє бізнес-центру. На цю людину вказує велика кількість свідків. І, очевидно, для правоохоронних органів це мало бути сигналом, щоб людину запідозрити, його допитати, з’ясувати його переміщення у цей день і так далі. Чи буде таке розслідування – це, звичайно ж, залежить не тільки від нас.

– Чому на відео «РЕН-ТВ» замазані лише особи цих двох людей? Чому саме їх таким чином «виділили» серед п’яти-шести осіб, які є в кадрі?

– Цілком очевидно, що ті люди, які замазували цих осіб, прекрасно знали, хто був учасником нападу. Треба розуміти, що Кулаков, хоча він безпосередньо не кидав зеленку, явно знав, де, коли і кого знімати. Він – такий же співучасник, як і той, хто кидав, просто його роль в цій групі була інша. Тому ті люди, які не зацікавлені в розкритті цього злочину, покривають виконавців. В цьому випадку це робили співробітники каналу «РЕН-ТВ». Вони не можуть тепер стверджувати, що їм нібито прислали ролик уже в такому вигляді, тому що на їхньому сервері є цей ролик з неприхованими особами. Значить, вони накладали це самостійно або через вказівки, або ще з якоїсь причини, знаючи, хто ці люди. Я не можу розцінити це ніяк інакше, окрім як співучасть у злочині.

– Нагадайте нам найяскравіші епізоди за участю активістів SERB. Чи були за ними помічені подібні дії, жорстокий фізичний вплив, а не просто словесні перепалки?

– Той же пан Петрунько, наприклад, минулої осені брав участь в провокації під час фотовиставки в Центрі братів Люм’єр, де він обливав сечею фотографії, на яких йому привиділася педофілія. Він тоді був затриманий і засуджений на сім діб адміністративного арешту. Це єдиний раз, коли члени цього угруповання понесли хоч якесь покарання. Це ж угруповання взяло на себе відповідальність за напад на Володимира Іонова, активіста, який проводив одиночний пікет на Манежній площі, коли йому в обличчя бризнули зеленкою.

Володимир Іонов під час одного з попередніх одиночних пікетів, 2013 рік
Володимир Іонов під час одного з попередніх одиночних пікетів, 2013 рік

Рік тому вони напали на тому ж місці на Навального з тортом... Жодного разу ніхто з них не поніс ніякої відповідальності.

Рік тому вони напали на тому ж місці на Навального з тортом, кинули в нього торт. Вони регулярно приходять на акції, які проводить московська опозиція, – біля станцій метро, на Манежній площі, на «Мосту Нємцова». І на цих акціях вони не просто вступають в перепалки, а коли у них є така можливість, намагаються виривати плакати, рвати їх, іноді доходить до бійок. Жодного разу ніхто з них не поніс ніякої відповідальності. Один раз, здається, групу цих провокаторів поліція затримала, але потім їх відпустили.

– Чи є у вас версія, хто може стояти за активістами SERB?

Це угруповання досить тісно пов’язане з різними прокремлівськими організаціями

– Ми знаємо, що це угруповання досить тісно пов’язане з різними прокремлівськими організаціями. Наприклад, напередодні нападу їхні лідери відвідували Держдуму, як вони самі писали, зустрічалися з лідерами фракцій, не знаємо, якими саме, але вони були там на запрошення депутатів. Що вони обговорювали – не знаю, але, мабуть, вони були настільки натхнені цим спілкуванням, що наступного ж дня організували атаку на Навального. Видання The Insider писало, що один з членів цього угруповання є чинним співробітником поліції і одночасно неонацистом, що повинно дивувати, але вже не дивує, напевно. Тож, тут є прямий зв’язок з правоохоронними органами. Ми бачили дуже багато фотографій пана Петрунька з різними політичними діячами, з Глазьєвим зокрема, який є радником президента, з великою кількістю депутатів Держдуми консервативного спрямування і з іншими політиками.

Ми можемо гадати, хто саме з них запропонував таку ідею, хто їх підгодовує, тому що ці люди, наскільки можна робити висновки, не мають постійної роботи. Вони не те що дуже добре живуть, але вони не голодують і в роботі не мають потреби. Ймовірно, у цієї групи є джерела фінансування, і це явно не краудфандинг. Щоб це точно встановити, потрібно проводити нормальне розслідування, але ми все розуміємо, що ніякого такого розслідування ніхто зараз не проводитиме.

– Чому цим нападом не поспішає займатися поліція?

– Будь-який слідчий, до якого потрапляє така справа, відразу розуміє, що це справа політична, і він запитає свого начальника, начальник запитає свого, і йому скажуть, що не треба в це лізти, не треба порушувати ніяких справ. Тому що вони розуміють, що в міру розплутування цього клубка вони можуть дістатися до самих себе або до свого начальства. Все в цій системі, навіть ті, хто не поділяє цих методів, кому хотілося б, можливо, притягнути до відповідальності таких екстремістів, всі вони розуміють, що ці злочини так чи інакше пов’язані з самою системою. І будучи її учасниками, співробітниками, отримуючи від неї зарплату, вони не готові брати на себе якусь відповідальність за те, щоб цю систему робити кращою.

– Напади з використанням зеленки були і раніше, але останнім часом це набуло масштабів якоїсь епідемії. З чим це може бути пов’язано? Це чиясь централізована політика? І чи можна очікувати, що ці напади припиняться після того, як Олексій Навальний і активістка «Яблука» реально отримали значні фізичні ушкодження в результаті таких нападів? Є повідомлення, що в адміністрації президента незадоволені тим, що все це набуває такого оберту.

Є одна дуже проста причина, чому ці напади стали так поширені зараз. Вони залишаються безкарними. Єдиний спосіб це зупинити – це щоб з’явилася відповідальність

– На мій погляд, є одна дуже проста причина, чому ці напади стали так поширені зараз. Вони залишаються безкарними. Ніхто, жодна людина не понесла досі покарання за подібні атаки. На це влада закриває очі, поліція говорить, що не бачить там ніякого складу злочину, навіть адміністративного правопорушення не бачить, не може знайти виконавців, замовників і організаторів. І люди, які це роблять, розуміють, відчувають, що їм за це нічого не буде, а все, що їм буде, це схвалення і похвала від їхніх кураторів, колег або друзів в різних ешелонах влади. Єдиний спосіб це зупинити – це щоб з’явилася відповідальність. Якщо хоча б одного з цих людей посадять, у них відразу дуже сильно зменшиться запал.

Ми бачимо, що це не якісь дуже сміливі люди, бо вони всі свої акції проводять тільки тоді, коли вони розуміють, що їм за це нічого не буде, що у них поліція поруч стоїть, що вона їх захистить, або вони користуються ефектом несподіванки і тут же тікають, приховують свої обличчя. Це не ті люди, які готові понести покарання за свої дії. Що стосується розпорядження адміністрації, яке передається знову ж чомусь у вигляді чуток і якихось витоків, ми пам’ятаємо, що не так давно оголошувалося, що Путін особисто розпорядився, щоб не заважали приносити квіти до місця вбивства Бориса Нємцова. І що, після цього щось змінилося? Нічого не змінилось! Точно так само щотижня зачищають цей меморіал, «Міськміст» точно так само краде квіти, фотографії, речі, які приносять прихильники Нємцова. Просто Путін від цього дистанціювався. Тому чи будуть в цьому випадку якісь зміни в політиці держави, ми дізнаємося не з витоків, а з дій правоохоронних органів, – каже Олег Козловський.

Олександр Петрунько (крайній праворуч), Гоша Тарасевич (другий праворуч) та інші активісти SERB на опозиційній акції в пам’ять про події на Болотній площі, Москва 6 травня 2016 року
Олександр Петрунько (крайній праворуч), Гоша Тарасевич (другий праворуч) та інші активісти SERB на опозиційній акції в пам’ять про події на Болотній площі, Москва 6 травня 2016 року

Телефони Олександра Петрунька та Олексія Кулакова, знайдені активістами в інтернеті (активісти SERB не раз «світили» їх в інтернеті самі), на момент публікації цього матеріалу не відповідали. Як повідомив Радіо Свобода Іван Жданов, керівник юридичного відділу «Фонду боротьби з корупцією», поліція прийняла заяву з проханням розслідувати напад на Олексія Навального, проте далі цього справа не пішла – «справою займається дільничний поліцейський, ви, напевно, самі розумієте, що це за рівень».

Сам Олексій Навальний написав у вівторок, що його праве око в результаті нападу втратило 80% зору, проте надія на одужання залишається. Діагноз, поставлений лікарями, – «хімічний опік середнього ступеня». У вівторок політик і його соратники мали намір відправити в різні інстанції кілька скарг на бездіяльність правоохоронних органів. Вони також попросили користувачів інтернету допомогти ідентифікувати ще двох людей, яких в штабі Навального вважають причетними до нападу. Це «люди в цивільному», яких відобразила камера спостереження в фойє офісного центру, на виході з якого було скоєно напад. За попередніми даними, вони не є членами угруповання SERB і можуть бути, як припускає сам Навальний, співробітниками МВС або ФСБ, які здійснювали за ним зовнішнє спостереження.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG