«Озброєні» не лише хітами 1980-х: як ретро-зірки з Росії повертають жителів окупованого Донбасу в СРСР

Ілюстраційне фото

«Привіт» з дев’яностих і навіть вісімдесятих: у Луганську і Донецьку травень побив усі рекорди за кількістю заїжджих російських виконавців, чиї пісні вже давно перестали бути топовими і на радіо, і на телебаченні. Однак на окупованій території зірок естради з минулого приймають так, ніби вони «спалахнули» буквально щойно. Хоч насправді – всі вони давно, за оцінками експертів, згасли. Так навіщо ж їх везуть на підконтрольну угрупованням «ДНР» і «ЛНР» територію – і на свята, і в будні? І чому ті, про кого публіка майже забула, нагадують про себе гучними заявами, а не новими хітами? З’ясували журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


«Піонери! Комсомольці! Танцюємо!», – і це не восьмидесяті, це окуповані Донецьк і Луганськ 2017-го. Так вітав публіку російський співак Олександр Буйнов під час виступу на «дні народженні» угруповання «ДНР».

Валентина Легкоступова, Олександр Маршал, Маргарита Суханкіна, Олександр Буйнов – ці імена на піку слави були тридцять років тому. Як і їхні пісні: «Музика нас зв'язала», «Ягода-Малина», «Падає листя».

Це іржавий бронепоїзд, який, як співали в Радянському Союзі, стоїть на запасній колії
Андрій Орлов

«Це іржавий бронепоїзд, який, як співали в Радянському Союзі, стоїть на запасній колії. Ну, ніякі артисти», – вважає російський поет Андрій Орлов (Орлуша).

Так навіщо ж ретро-десант висадився на непідконтрольні Україні території? На забуті ритми радянської естради в першу чергу клюють ті, хто вже і так попалися на пропагандистські заклики російських ЗМІ «відродити СРСР», зауважує музичний критик Олексій Ковжун.

Олексій Ковжун, музичний критик

Якщо довго слухати «Бухгалтер, милий мій бухгалтер» і нічого більше, то симфонічний оркестр викличе когнітивний дисонанс
Олексій Ковжун

«Є інерція. Якщо я довго слухав пісню «Бухгалтер, милий мій бухгалтер» і нічого більше слухати не готовий, то симфонічний оркестр викличе когнітивний дисонанс і гостре бажання включити, власне, пісню про бухгалтера. Або запитати: а коли ж буде про бухгалтера?», – розмірковує музичний критик.

«Глядачі цих «секонд-хенд» персонажів – це перш за все люди, які застрягли в минулому. Вони щось згадують про статус, про те, як ці артисти були популярними колись, за часів їхньої молодості, коли все у них було добре. Адже це ж люди, які живуть минулим, вони хочуть повернутися в якусь імперію, в радянську свідомість», – пояснює соціальний психолог Алевтина Шевченко.

Алевтина Шевченко, соціальний психолог

З чим приїхали російські ретро-зірки на Донбас?

Але виявляється, що стара естрадна гвардія на концертній передовій «озброєна» не тільки шлягерами 1980-х.

«І як тільки нас не називають: і «вата», і «рашисти», вони, су.., зовсім з глузду з’їхали » – а це вже промова зі сцени російського співака Олександра Маршала під час святкування дня утворення угруповання в Луганську.

Валентина Легкоступова, російська співачка

Ненав’язливо незагрозливі хіти минулого перетворюються в агітаційний лейтмотив сучасного, який регулярно крутять на російському телебаченні і на місцевому – кишеньковому, підконтрольному угрупованям «ЛНР» і «ДНР».

– Народний хор луганчан! Три чотири! Музика нас зв’язала! – вигукувала співачка з Росії Маргарита Суханкіна, солістка групи «Міраж» у Луганську.

– Нас не розлучать, ні! – підхоплює натовп.

– Так і буде! Це про нас, друзі! Про Луганськ і про Росію!

«Я вітаю вас з тим, що ви – справжній російський народ!», – не стримував емоцій в угрупованні «ДНР» Олександр Буйнов.

Олександр Буйнов, російський співак

Ледь не кожен заїжджий російський артист ненароком, але частіше нарочито візьме, та й замовить слівце за «русский мир».

«Луганськ і Донецьк» – це частина величезного російського світу, який зараз взагалі по всій землі!», – не втомлювався повторювати Маршал.

Коли є бюджети – завжди знайдеться виконавець
Андрій Орлов

«Те, що люди можуть освоювати бюджети – це видно: і коли будують дороги, і коли займаються пропагандою, і коли будують «русский мир». Коли є бюджети – завжди знайдеться виконавець», – зауважує російський поет Андрій Орлов (Орлуша).

Андрій Орлов (Орлуша), російський поет

Для молоді – хіти 1990-х

Якщо старшому поколінню ідеї «русского мира» доносять забуті імена 1980-х, то для місцевої молоді щосили стараються співаки трохи молодші. Хоча і не набагато – лаври популярності їм дісталися в 1990-х.

«Ось зараз практично російські люди, російський народ – це роздроблений народ. У різних державах проживають по-різному. І я переконаний, що відбудеться з’єднання російського народу», – заявив на місцевому пропагандиському телебаченні колишній фронтмен російської групи «Агата Крісті» Вадим Самойлов.

Вадим Самойлов, фронтмен російської групи «Агата Крісті»

На окупованій території – в він частий гість. У вокаліста навіть «медаль» є – за заслуги перед угрупованням «ЛНР».

Так званий «русский мир» на непідконтрольній території просувають через найбільш різнопланових артистів.

Для пропаганди використовують усе – і агітпісні, і радянську атрибутику, і навіть гавайську укулеле. Є і ще один перевірений метод – надання «громадянства» угруповань, які в Україні визнані терористичними. Нещодавно «документ» угруповання «ЛНР» отримала російська співачка Юлія Чичеріна.

Російська співачка Юлія Чичеріна отримала «паспорт» угруповання «ЛНР»

Втім, російські гастролери знають, на що йдуть і навіщо. «Я собі вже закрив Україну», – сказав Олександр Буйнов в одному з інтерв’ю.

«Ми – могутній Донбас
«Хунта» – нам не указ
З нами російський народ
З нами вся «Новоросія», – а це рядки з пісні російської групи «Звіробій», яка пролунала на концерті до 9 травня на підконтрольній угрупованню «ЛНР» території.

Те, що вони знамениті і співають погані пісні – ще не означає, що вони розумні. Не можна за ними йти
Андрій Орлов

«Те, що вони знамениті і співають погані пісні – ще не означає, що вони розумні. Не можна за ними йти. Це Дудар з Гаммельна, який щуролов, який вів спочатку щурів, а потім дітей. Не будьте ні пацюками, ні дітьми! Не йдіть за ними!», – каже російський поет Андрій Орлов (Орлуша).

Сліпо занурюватися в минуле і не дивитися в майбутнє – обидва ці номери на непідконтрольній території поки проходять на «ура». А значить шоу під назвою «Ностальгія за Радянським Союзом і насадження «русского мира» тривають.