«Цього тижня прокремлівська дезінформація звинуватила США та Україну в найгірших злочинах людства» (огляд дезінформації)

Цього тижня прокремлівські ЗМІ поширювали дезінформацію про те, нібито Україна планує геноцид росіян, запроваджуючи в себе нацистський режим. Також йшлося і про те, що бойовики «Ісламської держави» відпочивали на курортах у Криму до того, як півострів «повернувся» до Росії. Дезінформація не оминула й звинувачень високопосадовців США у педофілії, а результати виборів у німецький Бундестаг продовжують бути приводом для численних маніпуляцій Кремля. Про це та інше – в оглядах дезінформації від Робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків.

Група Європейської служби зовнішніх зв’язків із протидії дезінформації StratCom Task Force пропонує спершу уявити найгірші відомі людству злочини – від дій угруповання «Ісламська держава» та нацистської Німеччини під час Другої світової війни до геноциду та педофілії – і повідомляє про те, що цього тижня прокремлівські ЗМІ вирішили звинуватити Україну та США одразу в них усіх.

«Звинувачувати свого ворога в найгірших речах, які тільки можна уявити, не надаючи жодних доказів цьому, не є чимось новим у світі дезінформації», – зауважують експерти.

У прямому ефірі російського державного телеканалу «Первый канал» пролунали звинувачення в тому, що Україна запроваджує в себе нацистський режим та планує геноцид російського населення в державі, мовиться в огляді. А за даними телеканалу Міністерства оборони Росії «Звезда», сирійські військові знайшли український табір «Ісламської держави» в Сирії, зазначають автори.

​А в ефірі телеканалу «Россия-1» під час вечірньої програми її ведучий Володимир Соловйов сказав, що в ідеологічному плані «Ісламська держава» – це Україна, українські війська, націоналістичні», і що «націоналістичні батальйони «Ісламської держави» відпочивали у Криму до того, як він повернувся на батьківщину». При цьому ніяких доказів цьому вони також не надали, мовиться у статті.

Прокремлівські ЗМІ в черговий раз використали також вже багаторазово спростовану теорію змови, відому як «Піццагейт», звинувачуючи мережу «елітарних педофілів» у США у скоєнні насильства над дітьми, зауважує експертна група. Ніяких доказів цим звинуваченням російські медіа також не надають, мовиться у статті. Російські ЗМІ звинуватили США і в підтримці терористів, у той час як Росію вони назвали єдиною державою, яка бореться з цією проблемою.

«Це все дим без вогню. Проблема полягає в тому, що ми можемо бути впевненими, що цей дим затьмарить розум деяких людей», – зауважують експерти.

Щодо виборів у Німеччині, автори зауважують, що хоча й «виборча кампанія закінчилася, дезінформаційна кампанія все ще триває». Російський «Первый канал» звинуватив Німеччину в запровадженні фашистського режиму в Україні, а серед «новачків у спектрах дезінформації ми помітили фальшиві заяви, нібито німецька спецслужба вестиме спостереження за 13% населення Німеччини, які голосували за націоналістичну партію «Альтернатива для Німеччини», – повідомляють автори.

Щотижня «Огляд дезінформації» подає актуальні матеріали – приклади того, як прокремлівська дезінформація подається в міжнародних ЗМІ, а також готує новини та аналітику на цю тему. Основну увагу в «Огляді» приділяють ключовим тезам, які транслюють міжнародні ЗМІ й котрі визнані упередженими та такими, що спотворюють факти і/або поширюють прокремлівську позицію. Це не означає, що згадане ЗМІ пов’язане з Кремлем чи дотримується прокремлівської позиції або навмисно хоче дезінформувати. Аналітична pобоча група зі стратегічних комунікацій East Stratcom створена верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні в 2015 році у відповідь на прохання глав держав усіх 28 країн-членів ЄС «здійснювати протидію кампанії дезінформації з боку Росії».

«Огляд дезінформації» – це компіляція матеріалів, отриманих від численних членів мережі, створеної Аналітичною робочою групою зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force), і, отже, не представляє офіційну позицію ЄС. Аналогічно, новинні статті ґрунтуються на зробленому експертами East StratCom Task Force аналізі, і, отже, інформація і висловлена в них думка не можуть розглядатися як офіційна позиція ЄС.