Лідер каталонців, якого хоче арештувати влада Іспанії, виступив у Брюсселі

Карлос Пучдемон

Брюссель – Його шукають, щоб арештувати в Іспанії, а він з’являється та публічно виступає у Брюсселі. Президент уряду Каталонії Карлос Пучдемон, який позбавлений посади центральним урядом Іспанії і якому загрожує 30 років ув’язнення, якщо іспанський суд визнає його винним, зібрав європейську пресу, щоб заявити: в Іспанії бракує демократії, каталонці скористалися правом на самовизначення, а він сам із частиною уряду регіону шукатимуть діалогу та вестимуть політичну боротьбу з Мадридом із Брюсселя.

Міжнародна спільнота повинна відреагувати на переслідування з боку іспанської влади каталонців, що прагнуть незалежності, адже «справа Каталонії» – це цінності, на яких побудована європейська спільнота – так у вщерть заповненому міжнародною пресою Брюссельському прес-клубі заявив 31 жовтня президент Каталонії Карлос Пучдемон, якого рішенням іспанського уряду позбавили повноважень.

Your browser doesn’t support HTML5

Відсторонений лідер Каталонії заявляє, що не проситиме притулку в Бельгії

«Забороняти нам у праві на висловлювання, незаконно позбавляти нас посад, уникати діалогу, «заплющувати очі» на дії ультранаціоналістів чи саджати нас у в’язницю як терористів на 30 років – на цьому Євросоюзу приходить кінець», – заявив у Брюсселі лідер каталонських сепаратистів.

«Частина уряду Каталонії зі мною – легітимним президентом – приїхала до Брюсселя, щоб висвітлити каталонські проблеми в інституційному центрі Європи і засудити політизацію іспанського судочинства, відсутність неупередженості і бажання переслідувати ідеї, а не злочини, і показати світові серйозні демократичні недоліки, що існують нині в Іспанії. Хочемо звернути увагу на рішення каталонців і наше право на самовизначення», – зазначив Пучдемон.

При цьому він наголосив, що не має наміру просити політичного притулку в Бельгії (що дозволяє громадянам країн Євросоюзу бельгійське законодавство), адже його поява тут, у Брюсселі, що є столицею ЄС, має на меті, насамперед, винести «каталонську незалежність» на європейський рівень.

Звідси, з безпечного місця, він має намір продовжувати свою справу – домогтися визнання суверенітету Каталонії. З того часу, як іспанська поліція взяла контроль над адміністрацією каталонської поліції, всі члени уряду та прихильники незалежності були позбавлені захисту, додає Пучдемон.

Уникнути насильства й 30 років ув’язнення

Сутички, пряма конфронтація та фізичний спротив іспанській владі – це, переконує каталонський політик, речі, яких він намагається уникнути. Тому й вирішили він та його соратники переїхати до Брюсселя. Водночас, каже Пучдемон, він готовий постати перед судом, якщо буде гарантована його неупередженість.

Іспанський конституційний суд у вівторок припинив чинність декларації про незалежність Каталонії, яку минулої п’ятниці проголосив каталонський парламент. Після одностороннього проголошення незалежності Мадрид ухвалив рішення про передачу управління Каталонії безпосередньо урядові Іспанії.

Каталонський уряд, а також його президент Карлос Пучдемон так само були позбавлені своїх посад, а нові позачергові регіональні вибори призначені на 21 грудня.

Протягом свого виступу лідер каталонських прихильників незалежності запевнив, що поважатиме будь-які результати цих дострокових виборів, але також закликав й іспанську владу, зокрема, партію прем’єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя взяти на себе «чітке зобов’язання» щодо визнання результатів голосувань у Каталонії.

«Ми будемо поважати результати виборів, які були призначені на 21 грудня, незалежно від результату. Але хочу спитати в іспанського уряду: «Чи ви поважатимете цей результат, якщо прихильники незалежності будуть у більшості?» – запитує Пучдемон.

Бельгія намагається уникнути надмірної офіційності візиту Пучдемона

Нинішній публічний виступ у Брюсселі – перший з моменту, коли Пучдемон в неділю увечері у своєму мікроблозі Twitter привітав із символічною перемогою над «Реалом» із Мадрида футбольного клубу Жирони – каталонського міста, де він свого часу був мером.

Оголошення про незалежність Каталонії, зроблене минулої п’ятниці, не визнане жодною державою чи європейськими установами Брюсселя, де натомість висловили солідарність з урядом Іспанії. Виступ Пучдемона у бельгійській столиці відбувся у приватному закладі «Брюссельський прес-клуб». Однак спершу прес-конференція планувалася у знаковому для європейської політики залі Residence Palace.

Але, за інформацією європейських дипломатичних джерел, у цьому Карлосові Пучдемону відмовили, щоб не надавати його приїздові надмірної офіційності. Це також стало ще одним жестом солідарності з Іспанією, цього разу з боку бельгійської влади, деяких представників якої критикують за симпатії вибору каталонців.

«Ті ж права і обов’язки, що й будь-який європеєць, ні більше, ні менше» – прем’єр Бельгії

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель у вівторок на присутність у Брюсселі та заяви Карлоса Пучдемона відреагував нейтральною заявою.

Він каже, що представник Каталонії перебуває «у Бельгії ні на запрошення, ні за ініціативою уряду», адже вільний рух у межах Шенгенської зони дозволяє йому бути присутнім у Бельгії без будь-якої іншої формальності. За його ж словами, Пучдемон приїхав до Брюсселя тому, що це столиця Європи, і «до нього буде таке ж ставлення, як і до будь-якого іншого європейського громадянина».

Голова уряду Бельгії наголосив на тому, що не вживав жодних заходів для заохочення прибуття Пучдемона на територію Бельгії. Натомість він сказав, що «неодноразово закликав до політичного діалогу в Іспанії для врегулювання політичної кризи в контексті національного та міжнародного порядку».

«Пан Пучдемон має ті ж права та обов’язки, що і будь-який європейський громадянин – ні більше, ні менше, а бельгійський уряд, зі свого боку, забезпечить повагу до верховенства права» та «підтримуватиме регулярні дипломатичні контакти з Іспанією», сказав Мішель.