«Все буде Майдан»: вирок для Володимира Балуха в окупованому Криму

Володимир Балух

Підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд в окупованому Криму 16 січня засудив українського активіста Володимира Балуха, обвинуваченого в зберіганні боєприпасів, до трьох років і семи місяців колонії-поселення, штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень – ред.) і взяв активіста під варту під час засідання.

Російський прокурор попросив для обвинувачуваного п'ять років і один місяць позбавлення волі з відбуванням у колонії-поселенні й оплату штрафу в розмірі 20 тисяч рублів (9,2 тисячі гривень – ред.).

Володимир Балух перед імовірним оголошенням вироку в підконтрольному Кремлю Роздольненському райсуді побажав українському народу «не здаватися» і заявив, що «все буде Майдан».

Your browser doesn’t support HTML5

Балух побажав українському народу «не здаватися» (відео)

Я Україні хочу побажати не здаватися й нести народу боротьбу. Боротьбу за те, за що багато життів поклали кращі люди країни
Володимир Балух

«Не на смерть ідемо. Думаю, незабаром усе це вирішиться. Я Україні хочу побажати не здаватися й нести народу боротьбу. Боротьбу за те, за що багато життів поклали кращі люди країни. Якщо те, що зі мною відбувається – жертва, то я так не вважаю. Все буде нормально, ми все одно переможемо. Все буде Майдан», – сказав Балух журналістам перед початком судового засідання.

Володимир Балух 16 січня приїхав до суду з речами, які можуть йому знадобитись у СІЗО, в разі відповідного рішення суду, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Володимир Балух біля будівлі Роздольненського райсуду, 12 січня 2017 року

Перед засіданням Роздольненського районного суду Володимира Балуха відвідав архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

Настрій Володимира хороший, бадьорий, він не зломлений, впевнений у своїй правоті
Архієпископ Климент

«Ми приїхали, благословили, помолилися. За Володею зараз приїхала Федеральна служба виконання покарань, забрали його й відвезли до суду. Настрій Володимира хороший, бадьорий, він не зломлений, впевнений у своїй правоті. Ми не обговорювали ні політичні, ні судові теми, щоб не було ніяких провокацій. Я довго домагався від суду права на зустріч, щоб Володя міг сповідатися, причаститися, з божою поміччю, це все вийшло», – розповів Климент у коментарі Крим.Реалії.

До розгляду апеляційної скарги Балух перебуватиме в ізоляторі, про це Крим.Реалії розповіла координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Суд повністю проігнорував докази невинуватості. За всіма показниками ми бачимо, що це – черговий незаконний вирок
Ольга Скрипник

«Незважаючи на те, що вирок ще не набрав чинності, Балуха вже позбавили волі. Швидше за все, кілька днів він перебуватиме в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ – ред.), це той самий ІТТ, де на Балуха напав начальник ІТТ Валерій Ткаченко. Після цього його етапують в СІЗО. Суд повністю проігнорував докази невинуватості. За всіма показниками ми бачимо, що це – черговий незаконний вирок. Четвертий рік йде це переслідування Балуха, проти нього озброїлася вся незаконна система Росії», – зазначила Скрипник.

Окупанти ніколи не зламають українського духу
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко розкритикував вирок, винесений судом в анексованому Росією Криму українському активістові Володимиру Балуху і назвав процес «судилищем».

«Окупанти ніколи не зламають українського духу! Судилище над Володимиром Балухом тому підтвердження. Україна продовжить боротьбу за звільнення Криму і всіх незаконно ув’язнених на півострові», – написав Порошенко у Facebook.

Міністерство закордонних справ України протестує у зв’язку із вироком Балуху. Відомство готове посилити тиск на Росію за допомогою міжнародних партнерів, ООН, Ради Європи, ОБСЄ, Європейського союзу з вимогою звільнити українця. Про це Крим.Реалії сказала прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца.

Мар'яна Беца

Фактично Балух засуджений за патріотичну позицію, за прапор у своєму будинку
Мар'яна Беца

«Ми очікували сфабрикованого, незаконного рішення. Інших рішень окупаційна влада не ухвалює й використовує наших громадян як заручників своєї агресії. Ми засуджуємо це рішення і висловлюємо свій протест Російської Федерації... Фактично Балух засуджений за патріотичну позицію, за прапор у своєму будинку. Ні в кого ілюзій немає – Росія намагається знищити українське, кримськотатарське населення в Криму», – сказала Беца.

Прокуратура Автономної Республіки Крим веде кримінальну справу за фактами переслідування громадянина України Володимира Балуха в анексованому Росією Криму. На цей момент співробітники перевіряють понад три десятки людей, які причетні до переслідування українського активіста. Про це в коментарі Крим.Реалії сказала прес-секретар відомства Тетяна Тихончик.

«Колишнім працівникам правоохоронних органів України, які перейшли на службу до незаконно створених на тимчасово окупованій території АР Крим органів, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого частиною 2 статті 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України. Вони підозрюються в незаконному проникненні 14 листопада 2015 року та 8 грудня 2016 року в житло Володимира Балуха й незаконному проведенні в ньому обшуків з погрозою застосування насильства», – сказала представник відомства.

Балух під час свого заключного слова на засіданні 15 січня заявив, що справа проти нього «сфабрикована у зв'язку з його політичною позицією» і це не змусить його любити «нову Батьківщину».

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

У серпні 2017 року суд виніс вирок українському активісту – три роки і сім місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Під час розгляду апеляційної скарги вирок Балух скасували. Справу відправили на повторний розгляд.

Роздольненський районний суд 1 грудня змінив запобіжний захід українському активісту на домашній арешт протягом двох місяців.

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який був на подвір'ї його будинку.

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії