Бідні бюджетники та безробітні магістри: про що свідчать дані служби зайнятості

Ілюстраційне фото

Київ – Кількість безробітних в Україні за останній рік зменшилась на 9%, але майже половину з них становлять люди з вищою освітою. Про це заявили у Державній службі зайнятості 24 січня. За даними відомства, найнижчі зарплати в Україні отримують лікарі, медсестри, вчителі та вихователі. Експерти сподіваються на поступ у вирішенні цієї проблеми із впровадженням медичної реформи та децентралізації. Водночас, кажуть вони, сподіватися на швидкий результат не варто.

Попри незначне зниження рівня безробіття, близько 45% українців, які стали на облік Державної служби зайнятості, мають повну вищу освіту, розповідає виконувач обов’язків голови відомства Валерій Ярошенко.

Водночас, за його даними, у великих містах – таких як Київ, Харків чи Запоріжжя – йдеться про понад 80% представників цієї групи серед загальної кількості безробітних.

Валерій Ярошенко

У базі Державної служби зайнятості найбільше вакансій для тих, хто може і вміє працювати з інструментом, тобто для професійних робітників
Валерій Ярошенко

«У Харкові – 83%, у Дніпрі – також 83%, Запоріжжя – 70%, у Сумах – 72%. Про що це свідчить? У базі Державної служби зайнятості, як правило, найбільше вакансій для тих, хто може і вміє працювати з інструментом, тобто для професійних робітників. А ті, хто бажає отримати роботу, мають вищу освіту, і цей величезний дисбаланс не дає можливості швидкого та ефективного працевлаштування», – каже він.

За словами Ярошенка, при центрах зайнятості клієнту пропонують перелік наявних вакансій, можна подати відеорезюме і пройти співбесіду онлайн.

Роботодавець спочатку дивиться на досвід, а потім на диплом – Марченко

Найбільший попит на свої послуги мають швачки, електромонтери, слюсарі, кухарі, перукарі, а щодо працівників із вищою освітою – роботодавці шукають переважно людей із досвідом роботи, каже він.

Із цією думкою погоджується експерт ринку праці Сергій Марченко.

Якоїсь особливо високої кваліфікації вища освіта не гарантує. А кваліфікацію українці здобувають переважно безпосередньо у процесі самої роботи
Сергій Марченко

«Вища освіта стала нібито чимось обов’язковим при прийомі на роботу, при тому, що якоїсь особливо високої кваліфікації вища освіта не гарантує. А кваліфікацію українці здобувають переважно безпосередньо у процесі самої роботи. Український роботодавець, коли наймає працівника, у першу чергу дивиться на досвід роботи, і потім – на освіту. Практично на всі професії є надлишок спеціалістів з вищою освітою, але без досвіду роботи», – каже він.

Тим часом, за словами експерта з питань зайнятості Інституту суспільно-економічних відносин Євгена Гороховця, такі цифри на обліку у центрах зайнятості можуть свідчити не про те, що люди з вищою освітою не можуть влаштуватись, а про те, що вони шукають роботи з кращими умовами.

В Україні – дійсно багато людей з вищою освітою
Євген Гороховець

«В Україні – дійсно багато людей з вищою освітою, тому ці цифри досить реальні. Але сказати, що це свідчить про погану якість освіти, не можна», – вважає він.

Найнижча зарплата – у медиків та освітян

Умови праці і, зокрема, рівень її оплати, тим часом, за даними Держслужби зайнятості, відрізняються за регіонами. Як зазначає Валерій Ярошенко, найбільше заробляють у Києві – у середньому 11,6 тисячі гривень – та області, а також на Дніпропетровщині, Полтавщині та Запоріжжі.

Величезні міграційні процеси і великий відтік робочої сили – за межі західних областей. І для того, аби втримати роботодавцю спеціалістів, я думаю, почала зростати зарплата у Закарпатській області
Валерій Ярошенко

«Після Одеської й Миколаївської йде Закарпатська область – 6 тисяч 700 гривень. Величезні міграційні процеси і великий відтік робочої сили – за межі західних областей. І для того, аби втримати роботодавцю спеціалістів, я думаю, почала зростати зарплата у Закарпатській області», – каже він.

Найнижча зарплата в Україні – у медичних сестер, лікарів, вчителів та вихователів, що не відповідає рівню інфляції, який є в Україні, зауважує Валерій Ярошенко.

«Це – близько 3 тисяч 700 гривень, за даними Держстату», – сказав він.

Ця тенденція сприяє тому, що державний сектор може втратити найкращих фахівців, які зможуть переходити у приватний сектор із вищими зарплатами, переконаний Євген Гороховець.

Залишаються працювати люди, які є фанатами своєї справи
Євген Гороховець

«Залишаються працювати люди, які є фанатами своєї справи», – зазначає він.

Водночас, за словами Гороховця, небезпеку така тенденція становить і для інших груп населення – оскільки дозволити собі найняти няню або лікуватися у приватних клініках можуть далеко не всі українці.

Бюджетна сфера в Україні залишається певною мірою «зарплатами жебраків», зауважує економіст Борис Кушнірук.

Підвищується зарплата вчителів, і в бюджеті це відображено. А медична реформа закладає механізм підвищення зарплати лікарям
Борис Кушнірук

«В принципі, певні кроки у напрямку змін цієї ситуації ми вже робимо. Зараз після нового року підвищується зарплата вчителів, і в бюджеті це відображено. А медична реформа, запуск якої, щоправда, відклали на 1 липня, закладає механізм підвищення зарплати лікарям, залежно від того, скільки осіб будуть отримувати медичні послуги», – говорить він.

Також, за словами Кушнірука, важливим є те, звідки буде фінансуватися медичний або освітній заклад, хто покриватиме загальні витрати на утримання приміщень лікарень та амбулаторій, тому українцям варто стежити за впровадження реформи децентралізації.

Борис Кушнірук

«Позаминулого року я був у Сполучених Штатах і мав там розмову про те, як витрачаються там кошти місцевих бюджетів. І 60% цих бюджетів витрачаються саме на шкільні заклади. І від того, наскільки якісним є шкільний заклад, залежить, чи хочуть люди селитися у цій місцевості, купувати будинки і так далі», – зазначає він.

82% всіх коштів у світі, заробленими 2017 року, володіє один відсоток населення Землі, свідчать дані дослідження міжнародного об’єднання організацій по боротьбі з бідністю Oxfam.

За даними дослідників, кількість мільярдерів у світі безпрецедентно зросла: у період між березнем 2016-го і березнем 2017 року новий мільярдер з’являвся в середньому кожні два дні, а всього їх у світі налічується понад дві тисячі осіб.