Телефонна «блокада» окупованої частини Донбасу. Де жителі знаходять «острівці зв’язку»

В окупованих містах виникли «переговорні пункти» – спеціальні місця, куди ще досягає сигнал українського мобільного оператора

У пошуках втраченого зв’язку. Уже півтора місяці підконтрольна угрупуванню «ДНР» частина Донецької області залишається практично без мобільного спілкування з рештою України. За цей час в окупованих містах виникли «переговорні пункти» – спеціальні місця, куди ще досягає сигнал мобільного оператора і де люди можуть спілкуватися з родичами по інший бік лінії розмежування. Як облаштовані ці «острівці зв’язку» в Донецьку і чому сигналу донині немає – з’ясовували журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.


Залізничний вокзал Донецька – місце, звідки ще ходять електрички, але все більше донеччан приходять сюди не за цим.

«Дзвоню, дзвоню і дзвоню, приходжу спеціально для того, щоб зателефонувати», – каже жінка із телефоном в руках.

Таких «острівців зв’язку» в Донецьку кілька. Вокзал, непрацюючий супермаркет «Амстор», «Семірочка» на Текстильнику. Чим ближче до лінії розмежування – тим вищі шанси зловити сигнал з підконтрольною Україні територією.

Залізничний вокзал Донецька – сюди приходять, щоб зідзвонитися з рідними

Зараз «МТС» немає. Я щодня ввечері набираю, але він не відповідає. І я плачу

«Дочка моя поїхала з онуками «в Україну» і я по зв’язку, по «МТС» щодня з нею розмовляла. Зараз «МТС» немає. І я щодня ввечері набираю, але він не відповідає. І я плачу, кожен день плачу. Дочка там плаче, а я тут плачу. Я хочу, щоб включили цей «МТС», щоб я могла з нею розмовляти», – розповідає літня жінка.

«Жахливо, великі незручності. Чи то синові зателефонувати можна було ввечері, сидячи на дивані, і дізнатися, як у нього справи, а тепер – спеціально йти сюди», – нарікає інша жінка.

Жителі кажуть, що зникненння зв’язку значно ускладнило їм життя

Окупована частина Донецької області без зв’язку з рештою України вже півтора місяці.

«В Луганську ж теж, як і у нас, не працювало, але там перший раз відновили, потім у них знову не працювало – ще раз відновили, а ми досі чекаємо», – розповідає місцева жителька.

Через відсутність альтернативи люди змушені купувати сім-карти місцевого оператора «Фенікс». В угрупованні «ДНР» вирішили продавати їх тільки за паспортом і не більше від двох стартових пакетів в одні руки.

Це – вже фіксація людини в базі та подальший контроль її переговорів
Лариса Лісняк

«Це – вже фіксація людини в базі та подальший контроль її переговорів. «Фенікс» продавався, але не в таких обсягах, не було за ним ажіотажу, люди продовжували користуватись саме зв’язком українського мобільного оператора і, відповідно, у того боку не було способів контролю за переговорами жителів», – пояснює головний редактор видання «Донецькі новини» Лариса Лісняк.

Лариса Лісняк

Це – «живі» гроші, які йдуть ватажкам одразу в кишеню, тому «Водафон» вони блокуватимуть рівно стільки, скільки зможуть
Кирило Сазонов

«Стартові пакети відлітають, їх можна купити у спекулянтів втридорога. Тобто це – «живі» гроші, які йдуть ватажкам одразу в кишеню, тому «Водафон» вони блокуватимуть рівно стільки, скільки зможуть», – вважає політолог Кирило Сазонов.

У лютому компанія угруповання «ДНР» «Фенікс» заявила майже про мільйон своїх абонентів. Якщо вірити цим даним, третина, тобто 340 тисяч осіб приєдналися до «Феніксу» за час без «Водафону». Тільки на цих людях і тільки на покупку ними стартових пакетів вартістю 120 рублів в угрупованні заробили понад 40 мільйонів рублів.

«Феніксом» не користуюся, тому що спроби придбати його завершилися невдачею, остання спроба була для моєї мами дуже болісною в плані того, що люди ледь не побилися там, і ми вирішили поки не ризикувати своїм життям і здоров’ям, почекати, може, щось зміниться», – розповідає жителька Донецька.

«Користуюся «Феніксом». Зв’язок дуже поганий, звичайно. Буває нічого, але вчора ввечері я доньці дзвонила, не знаю з якої спроби навіть додзвонилася», – додає літня жінка.

Фенікс» – жахливий, жахливий зв’язок – на 105-й раз можна додзвонитися

«Фенікс» – жахливий, жахливий зв’язок – на 105-й раз можна додзвонитися. Ну додзвонюємося, коли як», – каже донеччанка.

Крім якості зв’язку всередині мережі, головна проблема для абонентів «Феніксу» – дзвінки на підконтрольну Україні територію. По-перше, додзвонитися складно, а по-друге, ціна хвилини розмови – майже п’ять гривень.

«Ті дзвінки, які йдуть, вони проходять дуже довгий шлях до того, як приземляться «в Україну», – пояснюють на одному з телеканалів, підконтрольному бойовикам.

Жителі в окупації змушені шукати «острівці зв’язку», щоб здійснити дзвінок на підконтрольну Україні територію

Тему мобільного зв’язку вчергове порушували під час переговорів у Мінську. В угрупованні «ДНР» продовжують розповідати про якісь технічні проблеми. Представники «Водафон» наполягають: їхнє обладнання за лінією розмежування просто знеструмлене.

Що стосується Донецька, то переговори проходили надзвичайно складно
Вікторія Рубан

«Що стосується Донецька, то там переговори проходили надзвичайно важко, ми не побачили бажання представників тієї сторони якимось чином конструктивно вирішити питання і взагалі вести діалог, тому говорити про якийсь прогрес поки що складно», – зазначила начальник відділу зі зв’язків з громадськістю компанії «Vodafone Україна» Вікторія Рубан.

Вікторія Рубан

У той же час на непідконтрольну частину Луганської області домовилися передати обладнання для ремонту і поліпшення якості хоч і з перебоями, але працюючої там мережі. Це незважаючи на те, що в угрупованні «ЛНР» також є свій оператор «Лугаком».

В «ЛНР» змінилася «влада», і вони зараз займаються відбиранням один в одного того, що хтось встиг накопичити
Кирило Сазонов

«В «ЛНР» такі ж інтереси, але, по-перше, у них недостатньо ресурсів, щоб створити свого оператора, по-друге, там загальна кількість грошей набагато менша і не так цікаво. По-третє, в «ЛНР» тільки змінилася «влада», і вони зараз займаються відбиранням один в одного чогось, під’їданням того, що хтось встиг накопичити», – зауважує політолог Кирило Сазонов.

Кирило Сазонов

Для жителів непідконтрольних Україні територій мобільний зв’язок – не лише спілкування з родичами, це також можливість ідентифікації пенсіонерів в українському «Ощадбанку».

«Якщо у когось немає інтернету, Viber або WhatsApp, то зв’язатися просто неможливо», – каже донеччанка.

«У мене ось телефон, звичайно, простий, кнопковий. Сенсорний – я зайшла сьогодні – коштує три тисячі, я не можу купити його, у мене немає грошей таких, купити той телефон, щоб по Viber розмовляти», – зізнається літня жінка.

Жінка каже, що не може купити собі кращий телефон, аби знайти альтернативу мобільному спілкуванню

Якщо народ буде терпіти, тоді мобільний зв’язок може і не з’явиться
Лариса Лісняк

«Якщо настрої в суспільстві будуть посилюватися, зв’язок включать. Якщо народ буде терпіти і ці моніторинги будуть показувати, що народ змирився, що це рівень обурення не такий великий, тоді мобільний зв’язок може і не з’явиться», – наголошує Лариса Лісняк.

А це – ще один «гвинтик» у загальному механізмі, запущеному бойовиками, механізмі віддалення непідконтрольних територій від решти вільної України.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ: