Доступність посилання

ТОП новини

Добровольці чи найманці: що сталося з українцями, які воюють у «ПВК Вагнера»


Ілюстраційне фото: клуби диму після бомардування сирійським урядом Кафр-Батни у передмісті Дамаска, 22 лютого 2018 року
Ілюстраційне фото: клуби диму після бомардування сирійським урядом Кафр-Батни у передмісті Дамаска, 22 лютого 2018 року

Історія про найманців з «ПВК Вагнера», загиблих в Сирії, отримала несподіване продовження. У попередньому випуску Донбас.Реалії розповідали, що серед жертв американського авіаудару також був громадянин України Володимир Вінограденко. Але виявилося, що він не єдиний українець, який воює за гроші у російській військовій кампанії. Чому у складі незаконного ПВК виникла окрема українська група, де вербують найманців, і які завдання вони виконують? Подробиці – в новому матеріалі Донбас.Реалії.

Новий поворот в історії розгрому «ПВК Вагнера» у сирійській провінції Дейр-ез-Зор. За підрахунками американських військових, в ніч з 7 на 8 лютого під вогнем винищувачів США, ударних безпілотників, бойових вертольотів Apache, і також стратегічних бомбардувальників B-52, загинули близько сотні проасадівських бойовиків.

Через кілька днів після атаки родичі вбитих росіян почали відкрито просити повернути тіла на батьківщину. Пізніше з’явилася інформація і про загибель харків’янина Володимира Вінограденка. Саме тоді стало зрозуміло: серед загиблих «вагнерівців» в Сирії є українці.

Більш того, в складі колони, яку розбили сили коаліції, нібито була ціла група вихідців з України. Як стверджують бойовики, чиї знайомі стали очевидцями події і вже давно служать у «ПВК Вагнера», назва групи говорить сама за себе – «Карпати». Про подробиці завдань цієї групи розповів бойовик угруповання «ДНР» Михайло Полинков в інтерв’ю сепаратистським медіа.

Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають в найбільшу «дупу»
Михайло Полинков, бойовик

«Це атакуюче ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають в найбільшу «дупу». Ось вони йдуть першими – «Карпати – Весна». Я не знаю чому, але їх завжди, як гарматне м’ясо, першими посилають», – розповів бойовик.

В СБУ журналістам Донбас.Реалії підтвердили, що така група існує. Службі безпеки вдалося отримати персональні дані майже двох тисяч найманців «ПВК Вагнера». При цьому кількість ідентифікованих українців з нелегальної приватної військової компанії – майже 40 осіб.

Під час формування «ПВК Вагнера» для спрямування до Сирії окрему групу осіб складали саме вихідці з України
Ігор Гуськов

«У Службі безпеки України є інформація, що під час формування контингенту так званої «ПВК Вагнера» для спрямування до Сирії окрему групу осіб складали саме вихідці з України, які умовно отримали позначення як група «Карпати», – сказав в ексклюзивному коментарі Донбас.Реалії керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

«Карпати» у «ПВК Вагнера»

З публікацій російського видання «Фонтанка», яке вже кілька років відстежує діяльність «групи Вагнера», стало відомо, що спочатку підрозділ «Карпати» створювали для диверсій в тилу української армії. Але через слабку підготовку складу від цієї ідеї відмовилися. Після чого українців переправили до Сирії.

«У 2017 році група була розгорнута у підрозділ «Весна» (за позивним командира), його чисельність доведена до 100–150 осіб. Крім українців, до групи увійшли жителі «козачих» регіонів Росії і п’ятнадцять-двадцять уродженців Чечні», – мовиться у повідомленні видання.

Українське волонтерське товариство «Ихтамнет», яке розслідує діяльність «ПВК Вагнера» в Україні і в Сирії, ще у кінці січня опублікувало рапорт. У ньому командир роти «вагнерівців» доповідає, що в районі Пальміри через помилку командира відділення безпілотної розвідки російська артилерія обстріляла своїх же бійців. У результаті загинув один найманець – українець Едуард Приходько. Достовірність цієї інформації Донбас.Реалії підтвердили в СБУ.

«Ми констатуємо смерть Приходька, коли відбувався черговий штурм Пальміри», – повідомив керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

Загиблі українці в Сирії: дані СБУ

Всього ж в СБУ є перевірені дані про загибель трьох громадян України в Сирії в період з березня по квітень 2016 року.

Перший – Приходько Едуард Євгенович, позивний «Боцман». На момент загибелі йому було 48 років. Зареєстрований у Горлівці. Він воював на стороні угруповань «ЛНР» і «ДНР» на Донбасі. Загинув в районі сирійського міста Пальміра 8 березня 2016 року.

Другий – Конашенков Олександр Сергійович. Позивний «Конан», 27 років. Родом з Новогродівки, Донецька область. Воював на Донбасі в лавах бойовиків. Особистий номер в «ПВК Вагнера»: М-1349. Загинув 12 березня 2016-го в районі Пальміри.

Третій – Кияшко Олександр Ігорович, позивний «Кеша», 23 роки, Донецьк, Україна. Воював на Донбасі у складі угруповань «ЛНР» і «ДНР». Загинув біля сирійського міста Латакія 8 квітня 2016 року.

«Ми фіксуємо дуже багато осіб, які брали участь (в бойових діях – ред.) на стороні НЗФ (незаконні збройні формування – ред.). І вихідці є не лише з тимчасово окупованої частини (Донбасу – ред.). Наприклад, є вихідці з Маріуполя», – заважує Ігор Гуськов.

«Вигідна пропозиція»

Чому ж українські бойовики активно змінюють Донбас на Сирію, розповів отаман казацького товариства «Ховріно» Євген Шабаєв. Він постійно спілкується з членами «ПВК Вагнера» і вже побував в одному з госпіталів, де зараз лікують поранених у Сирії найманців.

​«Для людей, які проживають в Донецьку і Луганську, 150–200 тисяч рублів – це шалені гроші. При середній зарплаті 5 000. За місяць такі гроші не заробиш, тому люди погоджуються. Самі структури за кожного завербованого отримують до 200 умовних одиниць. Тому це хороший бізнес, за фактом – торгівля людьми», – каже отаман казацького товариства «Ховріно» Євген Шабаєв.

У скільки ж оцінюють життя найманців «ПВК Вагнера», дізнавалися журналісти російського видання Republic:

  • у разі загибелі – сім’я вбитого отримує 5 мільйонів рублів (2 250 тисяч гривень);
  • за поранення, залежно від тяжкості – виплачують від 500 тисяч до мільйона рублів (225–450 тисяч гривень);
  • місячна платня рядового – 240 тисяч рублів (110 тисяч гривень).

Але, як стверджує отаман Шабаєв, жителі Донбасу отримують менше – в середньому 100–150 тисяч рублів (46–69 тисяч гривень). Через це останнім часом число охочих воювати в Сирії значно скоротилося. А в «ПВК Вагнера» почали вербувати тих жителів Донбасу, які зараз сидять у тюрмі.

«Тут радше не шантаж, а пропозиція. Або ти до нескінченності продовжуєш гнити в тих умовах, в яких перебувають усі ув’язнені, або заробиш хоч якісь фінансові ресурси. Ось такий вибір перед людьми ставиться», – продовжує Шабаєв.

Раніше СБУ заявляла, що свою діяльність в Україні «ПВК Вагнера» в 2014 році почала саме з Луганська.

Добровольці vs найманці

Журналісти, які давно досліджують діяльність ПВК, стверджують: служать там українці не тільки з підконтрольних бойовикам територій Донбасу.

Ірек Муртазін, журналіст російського видання «Новая газета»
Ірек Муртазін, журналіст російського видання «Новая газета»
Зустрівшись з пацанами, які звільняли Пальміру, я почув, що під час звільнення Пальміри загинуло 11 українців
Ірек Муртазін

«Зустрівшись з пацанами, які звільняли Пальміру, я почув таку подробицю, що під час звільнення Пальміри загинуло 11 українців. Знову уточнювальне запитання: це громадяни України з території, контрольованої так званими «ЛНР» і «ДНР»? Ні, це з глибинної частини України. Люди, які мали в Україні якісь проблеми з законом, зникли в Росії і знайшли притулок у так званій «ПВК Вагнера», – розповів Донбас.Реалії журналіст видання «Новая газета» Ірек Муртазін.

А тим часом слід «Вагнера» на Донбасі проявляється все чіткіше. Зокрема, мова йде про пам’ятник, що з’явився в Сирії. Дослідники Conflict intelligence Team впевнені, що його поставили саме в пам’ять про загиблих «вагнерівців». Більш того, нещодавно у Луганську також встановили пам’ятник «російським добровольцям». Подібність – стовідсоткова.

Ось тільки загиблих в обох випадках замість «найманців» чомусь називають «добровольцями».

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG