Доступність посилання

ТОП новини

Washington Post: «друг Путіна» Пригожин причетний до провальної операції «ПВК Вагнера» в Сирії


Євген Пригожин (л) і Володимир Путін (архівне фото)
Євген Пригожин (л) і Володимир Путін (архівне фото)

У плануванні нападу російських найманців, що воюють на боці режиму президента Сирії Башара Асада на Сирійські демократичні сили – союзників міжнародної коаліції на чолі з США – 7 лютого брав участь російський бізнесмен Євген Пригожин, якого називають другом Володимира Путіна, пише видання Washington Post.

Газета посилається на дані американської розвідки про переговори Пригожина із сирійськими військовими і чиновниками.

Пригожина називають головним організатором і спонсором так званої «Приватної військової компанії Вагнера», у лавах якої в Сирії воюють сотні громадян Росії. Як пише Washington Post, джерела в американській розвідці вважають, що Пригожин «майже точно» контролює найманців «ПВК Вагнера», які діють у Сирії в інтересах президента Башара Асада.

За даними перехоплення переговорів Пригожина з сирійськими представниками, він нібито заявляв, що підготував «хороший сюрприз» для Башара Асада, про який стане відомо в період з 6 по 9 лютого. Як стверджує Washington Post, Пригожин також отримав запевнення, що «робота буде оплачена».

Удар США по бойовиках ПВК «Вагнера», які воювали на Донбасі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:53 0:00

Також у статті стверджується, що Пригожин 24 січня заявляв, що отримав «зелене світло» на «рішучі дії» від якогось російського міністра і чекав згоди сирійської сторони на них. Хто саме був цим міністром – ні газета, ні її джерела в розвідці не повідомили. Однак участь Росії в операції в Сирії курує Міноборони, на чолі якого стоїть Сергій Шойгу.

У розслідуванні також вказано, що Пригожин у січні і на початку лютого неодноразово спілкувався з головою адміністрації російського президента Володимира Путіна Антоном Вайно, але про що вони говорили – невідомо.

9 лютого американський телеканал CBS із посиланням на джерела в Пентагоні повідомив, що 7 лютого в Сирії під авіаудар міжнародної коаліції під командуванням США потрапили російські найманці, які намагалися захопити нафтове родовище в районі селища Хішам.

У результаті нападники були розбиті, загинули, за різними даними, від кількох десятків до кількох сотень людей, зокрема громадян Росії, імовірно, бійців «ПВК Вагнера». Російська влада спершу заперечувала загибель росіян, а згодом визнала, що внаслідок сутичок постраждали десятки російських громадян. МЗС Росії підкреслює, що йдеться не про військовослужбовців.

Як потрапляють із окупованої частини Донбасу до Сирії? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Представник адміністрації США на умовах анонімності заявив Washington Post, що те, що сталося в Сирії 7 лютого, ставить під загрозу співпрацю Росії і США в цій країні.

Американський спецпрокурор Роберт Мюллер недавно звинуватив Пригожина, якого також називають «кухарем Путіна», у фінансуванні так званої «фабрики тролів», відповідальної за втручання у виборчу кампанію в США в 2016 році.

XS
SM
MD
LG