Український сільський лікар (фотогалерея)

Лікар Дмитро Розумій обстежує крихітного пацієнта. 51-річний практик-терапевт колись працював хірургом, та відмовився, коли переконався, що скорочення бюджету призвело до підвищення рівня смертності.

Лікар Розумій (праворуч) в амбулаторії в селі Зелений Бір. У жовтні 2017 року Верховна Рада схвалила давно очікувану реформу системи охорони здоров’я.

Дві малі пацієнтки чекають на обстеження лікарем Розумієм. Деякі з реформ спрямовані на підвищення заробітку лікарів, які будуть обслуговувати більше пацієнтів, і дозволяють пацієнтам самим вибирати собі лікаря та лікарню.

Пацієнти чекають лікаря Розумного в амбулаторії в Іванковичах. В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун нещодавно сказала: «Нікому не подобається сьогоднішнє українське медичне обслуговування – ні лікарям, ні пацієнтам».

Ікони поруч з медичним обладнанням в амбулаторії в селі Гвоздів.

Умивальник в амбулаторії в селі Зелений Бір. «Сподіваюся, що реформи дадуть нам шанс, – каже Розумій агентству Reuters, – та якщо це виявиться тільки черговим блефом, тоді ми втратимо все».

Обстеження пацієнки у неї вдома в селі Іванковичі. Пацієнти лікаря Розумія переважно дуже старі або ще малі. Дорослі працездатного віку намагаються уникати витрат на ліки, як тільки можливо.

Село Гвоздів, де Розумій теж обслуговує амбулаторію.

Лікар Розумій у магазині зі своїми двома дітьми. Лікар має власні проблеми з фінансами, він заробляє у доларовому еквіваленті лише 230 доларів на місяць.

Розумій на заправці, діти чекають його в машині.

Лікар Розумій їде на виклик. Лікар каже, що змушений припинити деякі домашні візити, бо не може дозволити собі такі витрати.

Розумій в амбулаторії в Іванковичах. Незважаючи на велику кількість медиків, українці живуть у середньому на 5 років менше, ніж європейці.

Мешканці Іванковичів пірнають у крижану воду під час Водохреща. Реформи в українській системі охорони здоров’я заплановані на 2020 рік.

Поки довгоочікувані реформи у застарілій системі охорони здоров’я України ще тільки готують до запровадження, фотокореспондент Reuters Гліб Гаранич зробив серію фотографій про умови, в яких наразі працює один сільський лікар.