Прапор у часи України-Русі був надзвичайно важливою річчю – історик

Ілюстраційне зображення. Пам'ятник засновникам Києва на майдані Незалежності під час Революції гідності. Київ, 20 лютого 2014 року

Синьо-жовтий стяг – Державний прапор України – має довгу, майже тисячолітню історію. Його піднімали руські воїни над ворожою фортецею, котру здобули. Синьо-жовтий стяг несли найкращі воїни у походах. Цим стягом покривали тіла загиблих… І від доби княжої України-Русі фактично нічого не змінилось, а за умов нинішньої війни з Росією роль синьо-жовтого стягу у свідомості українців зросла. Про походження прапора та його «еволюцію» Радіо Свобода розповів історик Олександр Алфьоров.

Четвертий том (1903 року) оригінального видання десятитомної монографії «Істория України-Руси» в Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського. Львів

– Із літописних джерел відомо, що прапорами Русі часто були полотнища, зафарбовані у червоний колір. Також можемо дізнатись, що на прапорах наших князів зображали різні геральдичні фігури. У цілому, прапор був неймовірно важливою річчю. Адже прапор міг привести до перемоги, для цього інколи князі вдавались до маніпуляцій.

– Князі і маніпуляції?!.

– Наведу приклад: іноді князі під час військових походів піднімали прапори відомих й поважних князів над табором, чим, по суті, сіяли паніку у лавах супротивника. Водночас треба було уважно слідкувати за княжим прапором, згідно з літописами. Іноді вороги захоплювали «головний» княжий прапор і піднімали його над певним місцем. І наша дружина, коли їхали «на прапор», потрапляла у пастку.

– Тобто це була така стратегія військова, з використанням прапора?

– Так: піднімаючи прапор опонентів, князі заманювали у пастки війська, які, нічого не підозрюючи, йшли до свого прапора, упевнені, що там є місце збору. А потрапляли – до табору ворога.

– Повернімось до кольорової гами прапорів: які були найпоширенішими?

– Якщо подивитись мініатюри доби Русі, то побачимо прапори червоного кольору (найчастіше), були сині, жовті та зелені прапори, які супроводжувались емблемами та малюнками. А на хоругвах (так званий релігійний прапор – ред.), відповідно, часто зображали Ісуса Христа, Богоматір.

– Коли з’явився синьо-жовтий прапор?

– Це друга половина XIII сторіччя. І прапор мав такий вигляд: на ньому зображено золотого лева на синьому тлі. Це був основний прапор Галицьких князів Романовичів. Але оскільки не кожен прапор було реально так зображати (вишити лева золотом – то вартувало чималої суми), – просто передавали кольорову синьо-жовту гаму.

Прапор Галицько-Волинського князівства

Отже, з великою часткою вірогідності ми можемо сказати, що вже у другій половині XIII століття на прапорах Королівства Русі після коронації Данила Галицького можна було бачити синьо-жовті полотнища. Вони символізували золотого лева на синьому тлі. Золотий лев на синьому полотнищі став гербом Галицького Королівства.

Скульптура короля Данила Галицького в будівлі Львівської ратуші

– Але ж історична доля цього королівства склалася непросто…

– Так, пізніше воно увійшло до складу Корони Польської, пізніше – до складу Австро-Угорської імперії. Але синій і жовтий кольори були невід’ємною частиною української символіки на цих теренах!

ДОВІДКА:

Данило Романович Галицький – король Русі, правитель Галицько-Волинського князівства (1238–1264). Князь Галицький, Володимирський. Останній самостійний великий князь Київський. Представник роду Романовичів, гілки Волинських Мономаховичів із династії Рюриковичів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Таємниці графіті Софії Київської. Мова періоду України-Русі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна-Русь. Династія князів Рюриковичів дотепер зберегла свої знаки – історик
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тризуб об’єднує українців – історик Олександр Алфьоров