На лінії фронту українські військові готуються боротися із тихим ворогом – коронавірусом

Українська військова перевіряє температуру літньої жінки на пункті пропуску в Майорську Донецької області

Уже шість років українська армія стримує російські гібридні сили на Донбасі. Тепер, каже Богдан Петрик, старший лейтенант 128-ї гірсько-штурмової бригади, що базується поблизу Волновахи, – вони вже знають хитрощі своїх ворогів, можуть відчувати, коли наближається атака, і знають, як захистити себе. Але зараз на українських військових націлився новий, невидимий ворог.

Немає нічого, що б могло попередити про можливий напад. Про наближення ворога не повідомляє жоден звук. Немає таких пасток, щоб допомогли спіймати зловмисника. Від нового коронавірусу, пандемія якого охопила планету, не захищають ні шоломи, ні бронежилети, ні бліндажі.

Найкращий захист українських військових від невидимого і водночас небезпечного ворога – це захисні маски й рукавиці, засоби для дезінфекції, мило і вода, а також безпечна відстань один від одного, якої важко дотримуватися у тісних окопах і криївках-бліндажах вздовж досі активної лінії фронту.

Шахта «Бутівка», Донецька область. 7 грудня 2019 року

Умови не змінилися, змінилася поведінка

«Наші умови проживання особливо не змінилися, але змінилася наша поведінка», – каже Богдан Петрик, старший лейтенант 128-ї гірсько-штурмової бригади, що базується під Волновахою.

Він сподівається, що 40 тисяч військовослужбовців, дислокованих на 400-кілометровій лінії фронту, відчули небезпеку коронавірусу і почали частіше мити руки і дбати про дезінфекцію.

Петрик каже, що солдати намагаються якнайкраще захистити себе від вірусу, що забрав життя вже понад 120 тисяч людей у світі.

«Кожен має свій власний фронт, свою роботу і своє призначення», – сказав Петрик.

«Наша робота як військових – не боротися проти вірусу, але захищати всіх, включно з лікарями та медсестрами, які ведуть цю боротьбу із епідемією», – каже він.

Петрик не приховує: побоювання, що коронавірусна інфекція може поширитися на передовій, зробило і без того нелегку ситуацію на фронті «дуже стресовою».

Адже в Україні – попри заклики Заходу припинити вогонь у війнах під час пандемії – на лінії розмежування ЗСУ і російських гібридних сил війна не припиняється. Чи не щодня є убиті і поранені.

Український солдат відпочиває в окопах на передовій поблизу села Красногорівка Донецької області, лютий 2020 року

Двоє українських солдатів були убиті в бою і понад 11 були поранені у перші тижні квітня. Військові повідомляють про численні атаки із застосуванням стрілецької зброї й важкої артилерії з боку російських гібридних сил в окремих районах Донецької і Луганської областей – щодня протягом останніх тижнів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Скільки українських солдатів загинуло після розведення військ? (рос.)

Згідно з оцінками ООН і уряду України, загальна кількість загиблих на війні, яка розпочалася у квітні 6 років тому, складає приблизно 14 тисяч людей.

Станом на 14 квітня у всій країні було зареєстровано 3372 випадки хвороби COVID-19, викликаної новим коронавірусом, і 98 смертельних випадків.

Згідно з даними Міністерства оборони, станом на 14 квітня у Збройних силах України було зареєстровано 19 випадків захворювання COVID-19, серед них один випадок летальний.

Богдан Петрик, старший лейтенант 128-ї гірсько-штурмової бригади, каже, що перебування на передовій – це певною мірою форма «самоізоляції»

Жертвою стала жінка, яка працювала в одній із військових частин Івано-Франківської області. Вона померла далеко від фронтової лінії.

Але, ймовірно, вона могла заразити когось із персоналу, який так само міг заразити інших. Якщо хвороба досягне лінії фронту, військові побоюються, що вона може поширюватися окопами як лісова пожежа.

Суворіші заходи у зоні бойових дій

Щоб запобігти поширенню коронавірусу, командування операції Об’єднаних сил України заявило 7 квітня, наступного дня після смерті жінки, що запроваджує суворіші заходи охорони здоров’я і готується до потенційного спалаху COVID-19 у зоні бойових дій, де стандарти особистої гігієни низькі, дотримуватися безпечного дистанціювання складно, а часом і взагалі неможливо.

У заяві на сторінці операції Об’єднаних сил України у фейсбуку йдеться про те, що температура всіх військовослужбовців перевіряється щодня, так само, як і всіх осіб, які проходять через контрольно-пропускні пункти в зоні бойових дій. Військові машини і установки регулярно дезінфікуються, а персонал військових мобільних госпіталів проходить навчання, як утримувати приміщення в чистоті.

У заяві додають, що ООС розгорнула чотири мобільні госпіталі на 250 ліжок для потенційних пацієнтів із коронавірусом, а також про 45 апаратів ШВЛ. У повідомленні також мовиться, що військовослужбовцям видали приблизно 40 тисяч медичних масок, до того ж у наявності є понад 10 тисяч респіраторів.

Наразі, за словами Петрика, «ми не зобов’язані носити маски на наших передових позиціях, точно так само, як люди не зобов’язані носити їх вдома».

«Маски носять насамперед ті військовослужбовці, які постійно перебувають у контакті з місцевим населенням», – сказав він, маючи на увазі тих, хто перебуває на пунктах пропуску і проводить патрулювання в районах, де залишилося цивільне населення.

Засоби індивідуального захисту також надаються всім членам Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції і Військової служби правопорядку, розміщених на сході України, повідомляє командування ООС.

Український військовий зупиняє машини на блокпості в Майорську Донецької області, 16 березня 2020 року

Юлія Паєвська, волонтер-медик, яка піклується про солдатів, що на передовій і поблизу приморського селища Широкине, сказала, що «поки що» засобів індивідуального захисту достатньо. До того ж волонтери забезпечують війська ще більше, зокрема зшитими власноруч захисними масками. Але, додала вона, військовим потрібно показувати, як правильно використовувати й утилізувати деякі засоби безпеки.

«Наші військові та офіцери перебувають у хорошій формі і хорошому стані, – сказала Паєвська. – Але всі загрози можуть призвести до смерті, якщо підготовка буде недостатньою».

Наші військові та офіцери перебувають у хорошій формі і хорошому стані. Але треба вчитися захисту від коронавірусу
Юлія Паєвська

Проте жоден із заходів безпеки не спрямований на вирішення ключової проблеми – військові на фронті живуть у безпосередній близькості один до одного. Ліжка стоять поряд, що дає коронавірусу достатньо можливостей, щоб завдати шкоди.

Але Петрик сказав, що він і його товариші не надто цим переймаються. Він відзначив, що бути на передовій – це певною мірою форма «самоізоляції».

«Ви на варті, і ви не можете її покинути, щоб просто кудись піти», – сказав він.

Ба більше, ООС тимчасово обмежує ротацію і відпустки для військових, а це означає, що буде менше приїздів і від’їздів між лінією фронту й іншими частинами країни.

Українські військові відпочивають у бліндажі. Мар’їнка. 12 січня 2018 року

Загальнодержавний карантин

Дії українських військових наслідують кроки президента Володимира Зеленського та уряду. Минулого місяця, коли кількість випадків захворювання коронавірусом в Україні збільшилася, вони ухвалили рішення посилити загальнодержавний карантин, який нещодавно продовжили до кінця квітня.

«Коронавірусна інфекція продовжує поширюватися Україною, – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль у телевізійній заяві 3 квітня. – Єдиним способом розірвати ланцюг зараження та зберегти людські життя є посилення карантинних заходів».

Заходи включали закриття кордону, зупинку авіарейсів і громадського транспорту, вимогу завжди носити захисні маски у громадських місцях і заборону збиратися групами понад двоє людей.

Війна на сході України триває попри загальнодержавний карантин і заклики Заходу до «глобального припинення вогню» під час пандемії

Вхід до всіх громадських парків, скверів та ігрових майданчиків заборонений. Усі навчальні заклади, а також другорядні підприємства, такі, як ресторани, кафе, розважальні й фітнес-центри, зачинені. Банки, аптеки, супермаркети й АЗС залишаються відкритими.

Кожен повинен завжди мати з собою документи, що посвідчують особу, а всі, хто приїздить із-за кордону, повинні пройти 14-денний карантин.

Шмигаль заявляв, що уряд може зняти деякі обмеження наприкінці квітня, починаючи з відновлення руху громадського транспорту, щоб люди могли повернутися до роботи, а також «для перезапуску економіки з початку травня».

Але пізніше, 8 квітня, він сказав, що карантинні заходи «будуть, ймовірно, продовжені до початку травня».

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала Україну продовжити заходи, заявив уряд.

«Карантин – це те, що нас рятує», – сказав Зеленський у заяві 8 квітня.

«Завдяки тому, що ми запровадили його вчасно, поширення коронавірусу відбувається не так швидко. Ми бачимо, що багато українців відповідально ставляться до карантину, хоча це нелегко», – стверджує президент України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Припинення вогню

Поки коронавірус і заходи для його сповільнення зупинили все в Україні, на Донбасі, а також у багатьох інших воєнних зонах у всьому світі щодня продовжуються бойові дії.

Щоб дати можливість Україні й іншим країнам у стані війни зосередитись на протидії пандемії, 193 міжнародні організації закликали до «глобального припинення вогню».

Шаленість вірусу показує безглуздість війни
Антоніу Ґутерріш

«Наш світ має справу зі спільним ворогом – COVID-19, –​ сказав генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш 23 березня. – Вірусові байдуже до громадянства і національності, політичних поглядів чи віри. Він нападає на всіх, безжально… Водночас у всьому світі лютують збройні конфлікти… Шаленість вірусу показує безглуздість війни… Ось чому сьогодні я закликаю до негайного припинення вогню у всіх куточках світу. Настав час покласти край збройному конфліктові і зосередитися на справжній боротьбі всього нашого життя».

У випадку України досягти припинення вогню було складно навіть після підписання у 2015 році мінських угод. Десятки спроб зазнавали невдачі ще до їхнього початку.

Зеленський, колишній комедійний актор, який рік тому здобув надзвичайну перемогу на виборах, зробив своїм головним пріоритетом мир на Донбасі. Для цього він навіть особисто зустрічався із президентом Росії Володимиром Путіним і погоджувався на суперечливі поступки у спробах зупинити вогонь.

Проте пандемія коронавірусу відволікла його увагу від цих зусиль.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський з Єрмаком ризикують піти придністровським шляхом – Самусь (рос.)

Шанс на мир завдяки вірусу?

Але в тому, де Зеленський, імовірно, знайшов перешкоду, інші, навпаки, бачать можливість.

У статті, опублікованій минулого тижня на сайті NPR (Національного громадського радіо США), троє колишніх послів США в Україні стверджують, що пандемія може фактично дати можливість покласти край війні в Україні.

«Через те, що поширення коронавірусу і падіння цін на нафту дедалі більше позначаються на Кремлі, Сполучені Штати й їхні союзники повинні запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії (запроваджені через агресію на Донбасі – ред.), якщо Путін припинить своє воєнне вторгнення в Україні», – пишуть Вільям Тейлор, Стівен Пайфер і Джон Гербст.

Президент Дональд Трамп і Конгрес, за їхніми словами, «можуть просувати інтереси Америки і всього світу, зробивши сміливий крок для припинення цієї війни», і «адміністрація Трампа й Конгрес повинні скористатися цим відкриттям».

«Якби Путін був готовий піти з Криму, то й санкції, запроваджені проти цієї незаконної анексії, також можуть бути скасовані», – вважають посли.

«Особливо під час пандемії – це божевілля, щоб російські гібридні сили й українці убивали одне одного», – підсумували троє послів.

Оригінал матеріалу – на англомовному сайті Радіо Свобода